Japonskí aktivisti obsadili sporné ostrovy, Čína hrozí odvetou

SITA | 19.08.2012 15:14
Japonsko, Čína Foto:
Členovia japonského nacionalistického hnutia mávajú vlajkami po tom ako sa vylodili na ostrove
Skupina Japoncov, medzi ktorými sú aj viacerí politici vrátane poslancov, v nedeľu rozprestrela národnú vlajku na jednom zo sporných ostrovov Senkaku.

Na tie si nárokuje aj Čína, ktorá už pohrozila, že podobné provokácie nezostanú bez jej odozvy. Asi desať členov nacionalistického hnutia Ganbare Nippon (Do toho, Japonsko) na ostrov priplávali po tom, ako vyskočili zo svojich lodí. Tých zakotvilo pri brehoch Senkaku až 20 a na svojich palubách viezli podľa odhadov asi 150 ľudí.

K incidentu prichádza len niekoľko dní po tom, ako Tokio z ostrovov vyhostilo pročínskych demonštrantov. „Toto je nepochybne japonské územie,“ cituje agentúra AFP jedného z aktivistov, ktorí na Senkaku rozprestreli japonské vlajky. Celú akciu pritom označil za „obrovský úspech“ a vládu v Tokiu vyzval, aby ich podporila.

Napätie medzi Japonskom a Čínou vypuklo začiatkom júla, keď čínske lode dvakrát vstúpili do vôd v blízkosti ostrovov bohatých na prírodné zdroje, na ktoré si robia nárok Tokio aj Peking. Sporných osem ostrovov vo Východočínskom mori je neobývaných, ukrývajú však významné náleziská zemného plynu a ropy. Japonsko ostrovy obsadilo v roku 1885, Čína však tvrdí, že jej patria už od 16. storočia.