Aj v Sýrii treba na dialóg dvoch

Boris Latta | 23.08.2012 10:43
sýria, trosky, atentát Foto:
Pod troskami budov v trojmiliónovom meste Aleppo zničených počas bojov vzbúrencov s vládnymi jednotkami nachádzajú záchranári väčšinou už iba bezduché obete občianskej vojny.
Jedno z pravidiel politiky hovorí, že ak rokujú diplomati, tak zbrane mlčia. V Sýrii to však neplatí. Diplomati síce rokujú, ale pokračujúca občianska vojna denne prináša stovky obetí. Po dialógu niet ani stopy.

„Ak zoberieme do úvahy doterajšie krviprelievanie, tak je náročné predstaviť si proces, do ktorého by sa zapojil režim i opozícia. Jedna strana o tej druhej vyhlasuje, že je nelegitímna,“ povedal pre Pravdu James Denselow, britský expert na Blízky východ, v reakcii na najnovšiu ponuku Damasku rokovať s opozíciou. Tentoraz ide o ponuku, ktorá zaznela prvý raz z najvyšších vládnych miest v Damasku.

K sýrskej ponuke je pesimistický aj Washington. Veď podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí USA Victorie Nulandovej „už sa tvorí nová vláda“. V tejto súvislosti viacerí politológovia poukazujú na skutočnosť, že USA tak naďalej nepovažujú dialóg medzi vládou v Damasku a opozíciou za nevyhnutný. A to napriek tomu, že ide o kľúčovú podmienku v rámci nielen dohody v Ženeve, ale aj mierového plánu Kofiho Annana. Pritom Washington deklaruje vernosť k obom dokumentom.

Jediným konkrétnym výsledkom doterajších aktivít zo strany západných spojencov sýrskych vzbúrencov a Ruska a Číny, podporujúcich Damask v snahe presadiť rozhodovanie samotných Sýrčanov, je aké-také rozdelenie úloh. Podľa novín Kommersant minimálne v prípade sýrskych chemických a bakteriologických zbraní. Rusko má na starosti Damask a USA opozíciu. Moskva tvrdí, že s režimom vedie v tomto smere „dôverný dialóg“. Washington, aspoň podľa Kommersantu, odvolávajúceho sa na dobre informovaný diplomatický zdroj, vraj zase dôrazne upozornili povstalcov, aby sa ani nepriblížili k skladom s chemickými zbraňami alebo k závodom, ktoré ich vyrábajú. V tejto súvislosti pozorovatelia upozorňujú na aj v tomto prípade slabú stránku taktiky. Predstavujú ju silné ozbrojené skupiny operujúce v Sýrii a riadiace sa vlastnými plánmi. Ide najmä o ozbrojencov prepojených na teroristické hnutie Al-Kajdá.

Podľa politológa Petra Schnura postup „medzinárodného spoločenstva, teda Západu a jeho politicko-ekonomickej periférie, spolu s Tureckom, Jordánskom a arabskými feudálmi, je rovnaký ako v prípade Líbye“. Ako konštatoval v denníku Právo, nik pritom nechce vysvetliť, prečo militantní salafisti, váhabisti a takfiristi dostávajú v Líbyi a v Sýrii vojenskú a logistickú podporu, zatiaľ čo v západných krajinách ich považujú za potenciálnych teroristov a nebezpečenstvo pre ústavný poriadok č. 1.

Podľa Schnura tzv. arabská jar, ktorá je výsledkom udalostí aj v Sýrii, priniesla mnohé rozpory. Medzi nimi napríklad neudržateľnosť mýtu, že v celom procese ide o prejav konfliktu demokracie s totalitou. Pritom sýrska realita je podľa neho niečo iné a oveľa zložitejšie. Nielen v Sýrii nejde o demokratickú reštrukturalizáciu celej oblasti, ale o jej hospodársko-politické zakotvenie. Cieľom nie je len prístup k prírodným surovinám a zisk nových trhov, ale predovšetkým oslabenie vplyvu Ruska, Číny a Iránu.

„Kľúčovú úlohu pritom hrajú, aspoň dočasne, radikálni konzervatívni sunniti. Ich odpor, ba nenávisť nielen k šiitom, ale aj k sekulárnym republikám a zároveň ochota pristúpiť na pravidlá neoliberálneho trhu, z nich urobili strategického partnera Washingtonu, Londýna a Paríža,“ dodáva politológ Schnur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ