Nemcov urobil Putinovi inventúru

Boris Latta | 28.08.2012 15:00
Putin Foto:
Prezident Vladimír Putin
Je veľa spôsobov, ako upútať pozornosť verejnosti v politickom zápase. Boris Nemcov, bývalý podpredseda vlády z čias prezidenta Borisa Jeľcina a dnes jeden z opozičných lídrov, sa iba nedávno vrátil z dovolenky a už sa zviditeľnil. Od pondelka začal distribuovať v päťtisícovom náklade novú, v poradí už deviatu, brožúru. Venoval ju prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na rozdiel od predchádzajúcej "literatúry faktu" ako bola napríklad brožúra Putin.

Výsledky. 10 rokov, v najnovšom útoku proti najvyššiemu predstaviteľovi ruských politických špičiek je viac fotografií ako textu. A aj v ňom, podľa viacerých reakcií politológov, namiesto konkrétnych dôkazov majú prevahu suché konštatovania, z ktorých sú mnohé dávno známe vo verejnosti.

„Dvadsať palácov, víl a rezidencií, z toho 9 vybudovali počas vládnutia Putina, 43 lietadiel a 15 vrtuľníkov v celkovej hodnote približne miliardy dolárov, flotila štyroch jácht v sume 3 miliardy rubľov (viac ako 75 miliónov eur) a bohatý park väčšinou mercedesov,“ konštatuje Nemcov v brožúrke. Vraj len 11 Putinových hodiniek má cenu 22 miliónov rubľov (viac ako 550-tisíc eur), čo je „šesť ročných príjmov“ hlavy štátu. Dielo napísané v dvojautorstve s Leonidom Martiňukom, aktivistom hnutia Solidárnosť, má ironický titul: Život otroka na galejach. Ide o narážku na Putinov výrok pred poslednými voľbami, podľa ktorého v službách krajiny vždy „drel a drie ako otrok na galejach“.

„Stanovisko zaujmeme, až budeme mať možnosť prečítať si brožúru,“ reagoval v pondelok Dmitrij Peskov, tlačový tajomník ruského prezidenta. Zároveň upozornil, že „informácia o štátnych rezidenciách či dopravných prostriedkoch prezidenta je prístupná pre všetkých a v tomto smere niet nijakých tajomstiev“. Ako zdôraznil, ide o vlastníctvo štátu, ktoré Putin ako prezident využíva v súlade so zákonom. „Navyše, je dokonca povinný ako hlava štátu niektoré objekty využívať,“ pripomenul Peskov.

Ruská verejnosť si na informovanie v podobe najnovšieho Nemcovovho diela už zvykla. Väčšina ju berie s rezervou. Napríklad aj preto, že postupne sa mnohé tvrdenia ukážu ako polopravdivé, nepodložené, alebo ide o „objavenie objaveného“. Najčerstvejší príklad šírenia „zaručene nezaručených informácií“ je fáma týkajúca sa nedávnych povodní na juhu Ruska, počas ktorých zahynulo 172 ľudí. Aj v nej mal vraj prsty Putin. Miestnu priehradu mali totiž podľa fámy vypustiť kvôli tomu, že chceli zachrániť pred prívalom vody jednu z prezidentových rezidencií na morskom pobreží, neďaleko čiernomorského letoviska Gelendžik. V zápätí sa však ukázalo, že z geografického hľadiska je spomínaná súvislosť možná len v hlavách autorov podobných fám.

Prezident Putin vo svojom daňovom priznaní informoval, že jeho ročný príjem je o čosi viac ako stotisíc dolárov a že vlastní vozidlá GAZ M-21, GAZ М-21P, Niva ako aj príves značky Skif. Autori najnovšieho protiputinovského útoku to však spochybňujú a hovoria o oveľa väčšom príjme i majetku. Niektorí politológovia v tom vidia pokus vyvolať emócie Rusov, z ktorých podľa prieskumu nemalá časť je sklamaná doterajším postupom sľubovaných reforiem. Podľa najnovšieho, ktorý uskutočnilo stredisko Levada, je vraj viac ako polovica obyvateľov prvý raz za 12 rokov vládnutia Putina presvedčená, že práve on zodpovedá za problémy v krajine. Je to viac ako 51 percent. Iba necelá tretina Rusov pripisuje zodpovednosť vláde, pätina premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi a 12 percent gubernátorom a miestnym úradom.

Ako povedal pre noviny Kommesrant Alexandr Graždakin z Levady „spoločnosť prestala žiť nádejami“. Niektorí hovoria dokonca o „únave z Putina“. Ibaže napriek poklesu jeho popularity vyvolanej podľa odborníkov o. i. vynútenými nepopulárnym opatreniami, nemá terajší ruský prezident na domácej politickej scéne žiadneho protivníka. V tejto súvislosti politológ Jevgenij Minčenko tvrdí, že ani najnovší útok Nemcova nepoškodí imidž Putina.

„V bežnom povedomí skutočnosť, že prezident si žije na vysokej úrovni, sa nevníma ako niečo protizákonné. Chýba nám tradícia protestantskej skromnosti a sme zvyknutí na bohatstvo hodnostárov,“ tvrdí politológ. „Skutočnosť, že vysokopostavení politici majú k dispozícii paláce a všetko čo k tomu patrí, zodpovedá všeobecnému obrazu voličov o svete politikov,“ dopĺňa pre noviny Kommersant analytik Michail Vinogradov. Zároveň pripúšťa, že niekedy útoky opozície, v čase keď predstavitelia vládnej moci zverejnia svoje príjmy, spôsobujú emocionálnu explóziu. Podľa neho presne rovnaký cieľ má aj najnovšia Nemcovova brožúra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ