Búrka Isaac sa zmení na hurikán, mieri priamo na New Orleans

ČTK | 28.08.2012 14:09
búrka Isaac Foto:
Búrka Isaac na satelitnej snímke.
Tropická búrka Isaac, ktorá by mala v utorok nabrať silu hurikánu, smeruje Mexickým zálivom priamo na New Orleans.

Práve pred siedmimi rokmi toto mesto spustošil hurikán Katrina. Prepočty vyplývajú z meteorologických modelov, podľa ktorých bude Isaac pred úderom na pevninu stále naberať na sile. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo pred záplavami v pobrežných oblastiach. Prezident Barack Obama vyhlásil v južnom štáte Louisiana stav núdze.

Búrku teraz sprevádza vietor s rýchlosťou vyše 110 kilometrov za hodinu a podľa meteorológov Isaac v najbližších hodinách zosilnie na hurikán. Postupne bude ďalej naberať na sile, než dorazí na pevninu v uto­rok neskoro večer alebo v stredu skoro ráno miestneho času.

Meteorológovia sa domnievajú, že dosiahne intenzitu hurikánu až druhého stupňa, pri ktorom je rýchlosť vetra najmenej 160 kilometrov za hodinu. Prvý stupeň znamená vietor s rýchlosťou aspoň 119 kilometrov za hodinu.

Úrady varujú pred záplavami

Podľa NHC terajšie predpovede ukazujú, že búrka mieri na New Orleans, ale varovanie pred hurikánom sa týka 450 kilometrov amerického pobrežia od Morgan City v Louisiane po hranice štátov Alabama a Florida.

NHC varuje, že búrka pri príchode na pevninu zdvihne hladinu mora na pobreží Louisiany, Mississippi a Alabamy o dva až štyri metre. Do postihnutých oblastí tiež prinesie až 48 centimetrov zrážok.

V niektorých nízko položených oblastiach bola nariadená evakuácia. Po celom ohrozenom pobreží si obyvatelia robia zásoby a zatĺkajú okná.

Úrady tiež varujú pred rizikom záplav. „Veľký, pomaly sa pohybujúci systém so sebou nesie viacero problémov: vietor, záplavy a zvýšená hladina mora,“ uviedol riaditeľ NHC Richard Knabb.

Isaac je podstatne slabší ako hurikán Katrina, ktorý 29. augusta 2005 priniesol v New Orleanse smrť 1800 ľuďom a spôsobil škody za miliardy dolárov, predovšetkým záplavami po pretrhnutí hrádzí okolo mesta. Katrina v jednej chvíli dosiahla intenzitu hurikánu piateho stupňa s vetrom 253 kilometrov za hodinu a na pevninu udrela ako hurikán piateho stupňa.

Avšak od čias Katriny bol okolo nízko ležiaceho New Orleansu postavený za 14,5 miliardy dolárov nový systém hrádzí, plavebných komôr a púmp, ktorý má mesto chrániť pred hurikánmi spôsobenými povodňami. „Je to oveľa účinnejší systém, než ten, ktorý bol okolo mesta pri Katrine,“ povedal šéf Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA) Craig Fugate.
Vedenie New Orleansu uviedlo, že neplánuje evakuácie a vyzvalo obyvateľov, aby sa pred búrkou schovali. „Bude to v poriadku,“ povedal starosta mesta Mitch Landrieu.

Napriek tomu New Orleans opúšťali tisíce ľudí po preplnenej diaľnici na Baton Rouge. Ďalší obyvatelia sa pripravovali na Isaaca a na Canal Street v historickej Francúzskej štvrti zakrývali okná obchodov a úradov.

Obama vyhlásil v Louisiane stav núdze

Barack Obama kvôli búrke vyhlásil v Louisiane stav núdze. To umožní tamojším úradom čerpať peniaze z federálneho rozpočtu na ochranu pred Isaacom. Tropická búrka Isaac predtým usmrtila 24 ľudí na Haiti a v Dominikánskej republike, ale spôsobila len minimálne škody na amerických ostrovoch Florida Keys. Do Tampy na Floride priniesla len silný dážď, ale republikáni napriek tomu o deň odložili program svojho nominačného zjazdu.

V Mexickom zálive kvôli búrke evakuovala niekoľko ropných firiem svojich zamestnancov z ťažobných plošín. Kvôli bezpečnostným opatreniam sa znížila ťažba ropy v zálive o 78 percent, ťažba zemného plynu o 48 percent.