Taliban napadol základňu, na ktorej slúži britský princ Harry

ČTK | 15.09.2012 09:29
Harry Foto:
Taliban zaútočil na základňu, v ktorej slúži aj princ Harry.
Ozbrojenci z radikálneho hnutia Taliban zaútočili na afganskú základňu Camp Bastion, na ktorej slúži aj britský princ Harry. Pri útoku prišli o život dvaja americkí vojaci, niekoľko ďalších ľudí bolo zranených. Harry, ktorý je tretí v poradí následovník britského trónu, síce bol v čase útoku na základni, medzi zranenými ale nie je. Taliban neskôr oznámil, že chcel činom prispieť k protestom proti kontroverznému filmu Nevinnosť moslimov.

Ozbrojenci napadli základňu v juhoafganskej provincii Hílmand pred polnocou miestneho času. Na zariadení, kde slúžia hlavne príslušníci britského letectva, pálili z raketometov, ale tiež z malých ručných zbraní. Podľa vojenských zdrojov poškodili útočníci tiež niekoľko lietadiel umiestnených na základni.

Hovorca medzinárodných síl v Afganistane Martyn Crigton uviedol, že britský nasledovník trónu bol v čase útoku na základni. „Princovi Harrymu v žiadnej chvíli nehrozilo nebezpečenstvo,“ zdôraznil Crigton. Na mieste našli dve obete amerických vojakov a ďalších sedemnásť tiel, zrejme mŕtvych útočníkov.

Princ Harry dorazil do Afganistanu v auguste a jeho súčasná misia je už druhým jeho nasadením v tejto krajine. Stráviť tu má štyri mesiace, počas ktorých by sa mal ako pilot vrtuľníka Apache zúčastniť bojových akcií proti povstalcom z radov Talibanu.

Pri svojom prvom nasadení v Afganistane v rokoch 2007 až 2008 strávil Harry v provincii Hílmand desať týždňov. Z krajin navádzal vojenské lietadlá na stanovené ciele. Británia ho však stiahla z bojovej línie, keď sa jeho prítomnosť v Afganistane dostala do médií. Úrady sa obávali, že by jeho prítomnosť mohla ohroziť celú jednotku.

Teraz Taliban oznámil, že urobí maximum pre to, aby 27-ročného princa pripravil o život. Radikálne hnutie sa vraj nebude snažiť Harryho uniesť, ale ide mu o zabitie vnuka britskej kráľovnej Alžbety II.