Boháč, ktorý neznáša euro, chce riadiť štát

Miroslav Čaplovič | 19.09.2012 08:32
Frank Stronach Foto:
Frank Stronach sa vypracoval na úspešného podnikateľa, stal sa z neho dokonca miliardár. Hoci nedávno oslávil už osemdesiate narodeniny, rozhodol sa vstúpiť do politiky. Verí, že sa môže stať budúcim rakúskym kancelárom.
Narodil sa v robotníckej rodine, šikovné nápady mu priniesli bohatstvo. Radosť z podnikania mu nestačí, zaumienil si vstúpiť do politiky. Frank Stronach sníva o tom, že bude riadiť krajinu. Nazdáva sa, že by sa mohol stať budúcim rakúskym kancelárom. "Do parlamentných volieb pôjdem ako hlavný kandidát," poznamenal pre noviny WirtschaftsBlatt v narážke na pripravovaný vznik politickej strany pod jeho vedením.

Hlasovať sa bude v budúcom roku a Stronach si verí, že výrazne uspeje. „Myslím si, že moja politická strana by mohla získať 20 až 30 percent hlasov,“ povedal 80-ročný miliardár, ktorý sa narodil v Rakúsku a v mladosti sa odsťahoval do zámoria. „Do Kanady prišiel ako chudák. Bohatstvo si vytvoril založením firmy Magna na výrobu súčiastok do automobilov,“ pripomenula agentúra Reuters.

Pripravovaná politická strana nemá ešte ani názov, ale anketári sa už na ňu pýtajú v prieskumoch verejnej mienky. „V jednom z nich by ju volilo 8 percent Rakúšanov,“ uviedla stanica Deutsche Welle. Hoci na založenie strany sa stále čaká, Stronach už vyriešil problém, ktorý sa nachádza v zákone. Hnutia a strany, ktoré nie sú zastúpené v parlamente, potrebujú získať podporu najmenej troch súčasných poslancov. Miliardár už dostal prísľub od takéhoto počtu. Dôrazne popiera fámy, že by si členov parlamentu kúpil.

Stronach má prívlastok euroskeptika. „Vstupom do politiky s výzvou na opustenie eura zrejme zmení parlamentné voľby fakticky na referendum o budúcej úlohe štátu v EÚ,“ napísala agentúra Reuters. „Použijem svoje peniaze na to, aby som vysvetlil pravdu,“ povedal Stronach pred kamerami ORF. Má nezmeniteľný názor, že Rakúsko sa má vzdať spoločnej európskej meny. Požaduje návrat k šilingu, euro označil za úplnú príšeru. „Prosperitu dosiahnete iba vtedy, ak používate vlastnú menu v jednotlivých štátoch,“ zdôraznil pre ORF.

Presvedčený je tiež o tom, že finančná pomoc zadlženým členom eurozóny je zbytočná. Boháčovým politickým plánom by mohlo nahrávať, že väčšina Rakúšanov nesúhlasí s ďalšími úvermi pre spomínané problémové krajiny. „Dve tretiny opýtaných sú proti novej pomoci Grécku,“ napísal pred dvomi týždňami denník Heute s odvolaním sa na prieskum, ktorý si dal vypracovať. Stronach za najlepšie aktuálne riešenie považuje to, keby Gréci vystúpili z eurozóny.

Pokiaľ ide o peniaze, ktoré Stronach plánuje investovať do volebnej kampane, dá sa predpokladať, že to bude obrovský balík. „Povráva sa, že mieni vynaložiť 25 miliónov eur, čo je viac, ako dokážu vyzbierať všetky ostatné politické strany,“ upozornila stanica Deutsche Welle.

Do akej miery Stronach uspeje medzi voličmi? „Okrem svojich viacerých nevýhod má významnú výhodu v tom, že sa stal úspešným v ekonomickom svete. Zároveň dokázal vytvoriť pracovné miesta v Rakúsku,“ poznamenal analytik Thomas Hofer pre Deutsche Welle.

Medzi Stronachove volebné plány patrí napríklad to, že presadzuje zavedenie rovnej dane. Navrhuje tiež, aby firmy, ktoré investujú v Rakúsku, neplatili žiadne dane. Zdôvodňuje to tým, že v alpskej krajine vytvárajú pracovné miesta.

Hlavné Stronachove idey obsahuje dokument s názvom Revolúcia pre Rakúsko, ktorý zverejnil v máji tohto roku. Ohlasy niektorých médií boli nemilosrdné. „Textom dokázal jednu vec – lepšie by bolo zveriť politiku politikom a nie kanadsko-rakúskym továrnikom,“ reagoval denník Salzburger Nachrichten. „Jeho idey nebudú fungovať,“ podotkli noviny Der Standard.