Českí liehovarníci: Na prohibíciu doplácajú renomovaní výrobcovia

SITA | 21.09.2012 19:00
alkohol, krčma, bufet Foto:
Ilustračné foto
Opatrenia českej vlády v boji s otravami metanolom primárne postihujú iba legálnych a renomovaných výrobcov a neriešia súčasnú situáciu. V piatok to uviedol viceprezident českej Únie výrobcov a dovozcov liehovín Vladimír Darebník.

Podľa združenia súčasné rozhodnutie vlády spôsobuje nevratné škody nie iba na reputácii českých výrobcov a ich zaužívaných značiek, ale aj Českej republiky ako spoľahlivého obchodného partnera.

Organizácia pritom združuje spoločnosti ako sú napríklad Jan Becher – Karlovarská Becherovka, STOCK Plzeň-Božkov, Bohemia Sekt č, Rudolf Jelínek, a.s. či Global Spirits. Ich členovia ročne zaplatia 81 % celkovej spotrebnej dane z alkoholu, ktorá sa v ČR vyberie.

Návrhy vlády na riešenie súčasnej situácie sú podľa nich zbytočné. „Všetky požadované postupy, čo sa týka vybavenia každého výrobku rodným listom s novými parametrami, sú iba zdvojením už existujúceho systému, ktorý všetky naše spoločnosti majú zavedené už niekoľko rokov. Zavádzanie nových, zvláštnych postupov do štandardnej medzinárodnej praxe tak môže spôsobiť problémy s uznaním pôvodu českého tovaru v rámci legálneho medzinárodného obchodu s liehovinami,“ dodal Darebník.

Silnú reakciu zožalo tiež rozhodnutie zakázať vývoz tvrdého alkoholu z Česka. „Zákaz vývozu je pre moju značku, čo je Becherovka, devastujúce,“ reagoval generálny riaditeľ spoločnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka Anthony Schofield. Sami výrobcovia a dovozcovia potravín však chcú vláde pomôcť a zostavili zoznam krátkodobých a dlhodobých opatrení, ktoré by mali súčasnú situáciu pomôcť vyriešiť.

ČR zatiaľ nezruší mimoriadne opatrenia týkajúce sa alkoholu

Minister zdravotníctva ČR Leoš Heger (TOP 09) zruší mimoriadne opatrenia na zákaz predaja a vývozu českého tvrdého alkoholu iba v prípade, keď bude mať úplnú istotu bezpečného trhu. Heger to uviedol v piatok v rozhovore s novinármi.

"Myslím si, že očistenie trhu je pomerne zložitá záležitosť. Pracuje na tom tím expertov, ktorých organizuje pán námestník (Martin) Hlaváček z ministerstva poľnohospodárstva. Vláda očakáva, že budúci týždeň predložíme nejaký jasný návrh, ako celú túto procedúru definovať. My sami máme na tom záujem, pretože ja ako minister zdravotníctva, ktorý zodpovedá za mimoriadne opatrenie, ho budem sťahovať iba v tom prípade, že bude úplne jednoznačná istota, že ten trh nebude nebezpečný, povedal Heger.

Minister tiež dostal reakciu zo strany Európskej komisie na štvrtkové vyhlásenie zákazu vývozu českého alkoholu, na ktorom sa dohodol kabinet. „Hovoril som znova s pánom komisárom Dallim (komisár EK pre zdravie a spotrebiteľskú politiku John Dalli – pozn. red.), ktorý je rád, že sme to opatrenie urobili my sami a sľúbili sme mu, že budeme situáciu naďalej konzultovať,“ dodal Heger.

Prohibícia, ktorý minulý týždeň vyhlásil minister zdravotníctva Leoš Heger kvôli množiacim sa prípadom otráv metanolom stiahla z pultu predajní takmer 21 miliónov fliaš s alkoholom.Vo štvrtok tiež rozhodol o zákaze exportu českého tvrdého alkoholu.