Česká polícia už vie, ako metanol prúdi

ČTK, SITA, am | 24.09.2012 07:51
alkohol, krčma, bufet, pálenica Foto:
Príprava alkoholu v českej pálenici.
Česká polícia sa už dostala na vrchol metylalkoholovej pyramídy. Pre Českú televíziu to uviedol Martin Červíček. Podľa šéfa polície teraz vyšetrovatelia pracujú len s jednou verziou a so závermi oboznámia verejnosť v pondelok. Napriek tomuto úspechu Červíček pripustil, že polícia ešte nepozná zdroj metanolu, ktorý v Česku zabil už 24 ľudí. Zatiaľ je na prípad informačné embargo.

"Pokiaľ sa budeme baviť o kauze metylalkoholu, tá ktorá je spojená so všeobecne známymi informáciami o počte hospitalizovaných a usmrtených osôb, tak z hľadiska smeru, verzie a predpokladaného výsledku máme jasno,“ citovala policajného šéfa spravodajská stránka tyden.cz.

Červíček tiež uviedol, že podstatným momentom v prípade bol nález tisícov litrov metanolu v Opave. K tomu došlo koncom minulého týždňa. České médiá špekulujú, že práve Opava bola jedným z hlavných zdrojov, odkiaľ sa metylalkohol dostával ku konzumentom.

"Považujeme to za posun vo vyšetrovaní,“ uviedol bez ďalších podrobností Červíček podľa webu idnes.cz.

V celej kauze už polícia obvinila viac ako 40 ľudí, 17 z nich je vo väzbe. Vyšetrovanie bude ďalej pokračovať. "Kauza nám poskytla mnoho informácií a skutočností týkajúcich sa nelegálneho trhu s alkoholom,“ povedal policajný prezident Červíček.

V súvislosti s aférou s metanolom včera spravodajský portál tvn24.pl informoval, že poľská polícia zadržala na juhu krajiny Slovenku. Tá na trhu predávala alkohol z Česka v mestečku Tarnowskie Góry. Policajti pri kontrole našli 71 fliaš bez príslušných kolkov, medzi ktorými boli aj štyri kusy, ktoré sú považované za možnú hrozbu, pretože majú podozrivé etikety. Špecialisti teraz zisťujú, či obsahujú nebezpečný metanol.

Hygienici v Poľsku už niekoľko dní kontrolujú predajne s alkoholom. Zo 453 odobratých vzoriek doteraz vyhodnotili asi štvrtinu, v žiadnej z nich smrtiaci metanol nenašli. Úrady zatiaľ zabezpečili v celej krajine viac ako 159-tisíc fliaš alkoholu pôvodom z Česka.

Poľsko však už má prvú metanolovú obeť. Nie je však isté, či v tomto prípade zabíjal český alkohol. V meste Plock včera na otravu metanolom zomrel 47-ročný muž. Ďalší Poliak, v ktorého tele tiež zistili prítomnosť metylalkoholu, leží vo vážnom stave v tamojšej nemocnici. Informoval o tom spravodajský server gazeta.pl.

"Predbežné závery nenaznačujú pôvod metanolu z Českej republiky,“ povedal Christopher Sand, hovorca polície mesta Plock. Dodal tiež, že muži nepili alkohol spoločne. Ide teda o dva samostatné prípady. Muža, ktorý včera zomrel, previezli do nemocnice v piatok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ