Obchody počas sviatkov zatvoria

Igor Stupňan | 09.10.2012 20:00, aktualizované: 
potraviny, mäso, nákup, ľudia Foto:
Ilustračné foto
Čo štátny sviatok, to zatvorené obchody. Táto možnosť je podľa informácií Pravdy reálnejšia ako nedeľný zákaz predaja. Smer chce totiž vyjsť v ústrety odborovej centrále, ktorá obmedzenie predaja požaduje, a jeho poslanecký klub sa v pondelok rozhodne, či tak naozaj urobí. Úprava predaja bude súčasťou zmien v Zákonníku práce, ktorý parlament definitívne schváli už o niekoľko dní na októbrovej schôdzi.

„Ako najschodnejšie riešenie sa zatiaľ javí dohoda na obmedzenie predaja cez štátne sviatky. Budeme sa radiť, či by to mali byť všetky štátne sviatky, alebo len také, ktoré majú rodinnú tradíciu,“ povedal šéf sociálneho výboru parlamentu Ján Podmanický zo Smeru.

Podľa neho v súčasnosti rokujú nielen so zástupcami zamestnancov, ale aj obchodných sietí. „Chceme zobrať od úvahy argumenty všetkých strán vrátane toho, aké by toto opatrenie malo vplyv na ekonomiku a prepúšťanie zamestnancov v obchodoch. Rovnako chceme zamestnancom vytvoriť priestor na to, aby mohli viac času tráviť s rodinami,“ povedal Podmanický. Sám by súhlasil s obmedzením práce počas každej nedele, lebo nie je to činnosť nevyhnutá pre chod štátu. Vníma však, že počas krízy a vysokej nezamestnanosti sa musí prihliadať aj na ekonomické argumenty.

V stredu mieni v parlamentnom výbore predložiť návrh na zákaz nedeľnej práce v obchodoch podpredseda KDH Július Brocka. Ak by tento zámer neprešiel, má pripravený mäkší variant len na štátne sviatky.

Podmanický hovorí, že Smer sa pri týchto návrhoch zdrží hlasovania a konečné rozhodnutie nechá až na rokovanie o Zákonníku práce v pléne parlamentu. Brocka reagoval, že nebude samoľúby ako Smer a ak s podobným návrhom príde vládna strana, tak ju podporí.

Samotní obchodníci sú v názore na pripravované opatrenie rozdelení, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak sa preto nechcel vyjadrovať.

Rozdielne postoje má aj opozícia. Kým napríklad kresťanskí demokrati sú za, Sulíkova SaS zatvorenie obchodov nepovažuje za dobrý nápad. „Určite z liberálneho hľadiska nie je vhodné ľuďom zakazovať prácu v nedeľu alebo znemožniť nakupovanie cez voľný deň,“ povedal jej poslanec Martin Chren.

Najčastejším argumentom, prečo nechať obchody otvorené, je, že sa záujem ľudí presunie do prihraničných oblastí a že aj samotní zamestnanci obchodu prídu o vyššie príjmy lebo stratia príplatky za soboty a nedele.

Šéfka Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Katarína Kuľandová sa prihovára za zákaz práce počas každej nedele. Podľa nej nie každý býva v prihraničných oblastiach a nemyslí si, že sa tam ľudia vyberú na nákupy. „To je strašenie. Naopak, možno budú zvýšené nákupy u nás. Poznáme ľudí, keď má byť jeden deň zatvorené, tak sa predtým enormne nakupuje,“ poznamenala. Odmietla aj argument o vyšší zárobkoch pracovníkov obchodu počas nedeľného predaja. „Podnikatelia by mali ľudí v týždni platiť tak, aby mohli slušne vyžiť a netlačili ich na 500 hodín práce nadčas počas roka alebo lákať ich na nedeľné príplatky,“ dodala.

Poslanec Brocka pripomenul, že ľudia nakupujú v zahraničí pre nižšie ceny, a nie preto, že sú na Slovensku obchody zatvorené. Šesť dní v týždni považuje za dostatočný priestor na to, aby si každý uspokojil svoje nároky. „Sviatok je mimoriadna vec hodná spoločenského zreteľa a prežívanie sviatkov kultivuje spoločnosť. So sviatkom sú spojené isté prejavy v živote človeka a nakupovanie je skôr prejavom pracovného dňa,“ zhodnotil Brocka.

Poukázal na západné krajiny ako Rakúsko či Nemecko, kde sú obchody v nedeľu zatvorené. Za dôležitý argument považuje aj kvalitu života rodín. „V obchode pracujú najmä ženy, ktoré majú rodiny a v čase, keď by mali byť spolu, nemôžu. Ak by odmietli pracovať, je tu armáda nezamestnaných. Čiže chceme brániť slabých,“ dodal.

V súčasnosti už funguje čiastočný zákaz predaja počas sviatkov. Obchody sú zatvorené na Veľkonočnú nedeľu, Prvý sviatok vianočný, Nový rok a od poludnia na Štedrý deň.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ