Dohodárov aj osamelých rodičov zákonník lepšie ochráni

Soňa Pacherová | 12.10.2012 12:00
práca, zamestnanie, robotník Foto:
Ilustračné foto
Vyššia ochrana osamelých rodičov a dohodárov pribudne do Zákonníka práce. Nové zmeny posunuli do parlamentu vládni poslanci sociálneho výboru. Rozhodnutie o tom, či obchody budú zatvorené počas všetkých sviatkov alebo nedieľ, nechali poslanci na rokovanie parlamentu.

Novela Zákonníka práce, ktorá v septembri prešla prvým čítaním, prináša podľa ministra práce Jána Richtera rovnováhu medzi zamestnancami a zamestnávateľmi. Zavádza opäť súbeh výpovednej lehoty a odstupného, obmedzuje reťazenie pracovných pomerov, chráni viac ľudí pracujúcich na dohodu.

Poslanci sociálneho výboru novelu ešte vylepšili a zvýšili ochranu určitých skupín zamestnancov. Zmeny sa týkajú osamelých rodičov starajúcich sa o dieťa mladšie ako tri roky, zamestnancov pracujúcich v noci, ktorým lekár dočasne nočnú prácu zakázal. Ak by zamestnávateľ svoju prevádzku premiestňoval a takíto zamestnanci by s tým nesúhlasili, v prípade výpovede budú mať nárok na vyčerpanie výpovednej lehoty aj vyplatenie odstupného.

Väčšiu pracovno-právnu ochranu budú mať aj zamestnanci pracujúci na dohody mimo pracovného pomeru. Denne budú môcť maximálne pracovať 12 hodín, budú mať nárok na prestávku či odpočinok v týždni, tak ako riadni zamestnanci. Zamestnávateľ bude musieť robiť presnejšiu evidenciu dohodárov.

Oproti pôvodnému návrhu sa spresní aj konto pracovného času a práca nadčas, pri ktorej sa má pojem „ustanovený“ týždenný pracovný čas nahradiť pojmom „určený“. „Pojem ustanovený pracovný čas sa používa, ak ide o čas všeobecne uplatňovaný, napríklad 40 hodín týždenne. Pojem určený pracovný čas sa používa v súvislosti s rozvrhom času pre zamestnanca na jednotlivé týždne, napríklad 30 hodín, 50 hodín a podobne,“ vysvetlil autor zmien a šéf sociálneho výboru Ján Podmanický zo Smeru. Použitie slova „ustanovený“ by podľa neho negovalo použitie konta pracovného času, pretože každá hodina odpracovaná v konte nad ustanovený pracovný čas, teda napríklad 40 hodín, by sa mohla považovať za prácu nadčas.

Vládni poslanci tvrdia, že pracovný kódex opätovne nastolí vyvážené pracovno-právne vzťahy medzi zamestnávateľmi a zamestnancami a že je na európskej úrovni a zohľadňuje medzinárodné štandardy. Podľa opozičných už teraz prispieva k zvýšeniu nezamestnanosti a smeruje záujem globálnych investorov „na Rumunsko“.

„Teší ma, že príde k vyššej sociálnej ochrane zamestnanca, ale môže sa stať, že v tejto ťažkej dobe ho skôr ochránime pred prácou,“ skonštatovala podpredsedníčka parlamentu Eva Jurinová (OĽaNO).

Ján Žáčko z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení s novou pracovnou normou nesúhlasí. Najviac mu prekáža znovuzavedenie súbehu odstupného a výpovednej lehoty. A chýba mu ešte presnejšia definícia závislej práce, ktorá by pomohla obmedziť vynútené „zamestnávanie“ živnostníkov.

Podľa prezidenta Konfederácie odborových zväzov Miroslava Gazdíka zmeny a celý zákonník prispejú „k vyváženosti a humanizácii pracovno-právnych vzťahov a zvýšia kultúru pracovného práva“.

Obmedzenie maloobchodného predaja počas sviatkov alebo nedieľ poslanci definitívne schvália priamo na parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne budúci týždeň. Podmanický tvrdí, že s obmedzeniami cez sviatky to poslanci vládnej strany „myslia vážne“ a on sám verí, že postupne sa podarí zavrieť obchody aj počas nedieľ.

„Musíme to však ešte dôkladne prebrať. V spoločnosti sú aj iné názory, ktoré pri takejto citlivej téme tiež musíme brať do úvahy. Aj niektoré obchodné reťazce už avizovali, že rozšírením zákazu môžu vzniknúť veľké hospodárske škody,“ povedal Podmanický. Pripustil, že návrh sa napokon môže obmedziť len na niektoré sviatky „rodinného typu“. Nekonkretizoval ich, no mohli to byť najmä cirkevné sviatky.

Július Brocka z KDH predpokladá, že Smer sa napokon rozhodne vybrať zo zoznamu len niekoľko sviatkov, počas ktorých zakáže predaj. „Ak by chcel zákaz naozaj vztiahnuť na všetky sviatky, je zbytočné, aby ich v zákone taxatívne menoval. Chystá sa predsa niektoré sviatky zrušiť, takže by sa z nich raz mohli stať normálne pracovné dni, počas ktorých by však boli zatvorené obchody,“ uvažuje.

Od roku 2009 je maloobchodný predaj zakázaný počas Veľkonočnej nedele, od poludnia Štedrého dňa 24. decembra, na Prvý sviatok vianočný 25. decembra a na Nový rok.

Najdôležitejšie plánované úpravy v Zákonníku práce
zmena v súčasnosti po novom
definícia závislej práce 10 definičných znakov, mätúca formulácia vzťahu závislej práce a podnikania 6 definičných znakov, základný nedostatok, teda spresnenie, či musia byť dodržané všetky, sa neodstránil
pracovný pomer na dobu určitú maximálne na 3 roky, predĺžený najviac 3-krát, neobmedzené reťazenie cez pracovné agentúry maximálne na dva roky, predĺžený najviac 2-krát, výnimka neobmedzeného reťazenia práce cez agentúry však zostáva
súbeh odstupného a výpovednej doby odstupné len ako náhrada za výpovednú dobu výpoveď (doba zamestnania 0 – 2 roky nie je, 2 – 5 rokov 2 mesiace, nad 5 rokov 3 mesiace), odstupné (0 – 2 roky 1 priemerný mesačný zárobok, 2 – 5 rokov 2 zárobky, 5 – 10 rokov 3 zárobky, 10 – 20 rokov 4 zárobky, od 20 rokov 5 zárobkov)
pracovné voľno pre odborárskych šéfov iba vzájomne dohodnutý čas, čiže len so súhlasom zamestnávateľa, pracovné voľno iba pre určeného zástupcu zamestnancov 15 minút na zamestnanca, ak sú viacerí zástupcovia, čas sa rozdelí, ak sa nedohodnú, rozhodne rozhodca, na všetku činnosť (napr. schôdze)
normovanie práce normy spotreby práce buď vyrokované v kolektívnej zmluve alebo po prerokovaní so zamestnancami normy spotreby práce buď v kolektívnej zmluve alebo po prerokovaní so zamestnancami, v prípade nedohody rozhodne Národný inšpektorát práce
zohľadnenie nadčasov vo mzde ak sa zamestnanec a firma nedohodnú na čase čerpania náhradného voľna, zaplatenie môže trvať až 12 mesiacov ak sa zamestnanec a firma nedohodnú na čase čerpania náhradného voľna, zaplatenie môže trvať maximálne 4 mesiace
práca nadčas nariadené nadčasy do 150 hodín, celkové do 400 hodín, pre niektoré skupiny celkové nadčasy do 550 hodín nariadené nadčasy 150 hodín, pre zdravotníkov ďalších 100 hodín v kolektívnej zmluve, celkové nadčasy do 400 hodín
náhrada za stratu pracovného času bez úpravy v zákonníku možnosť dohody v kolektívnej zmluve vyplatiť náhradu alebo poskytnúť náhradné voľno za čas strávený navyše na služobnej ceste
konto pracovného času a flexikonto dva rozdielne paragrafy (87a, 142a), zavádzanie bez súhlasu zamestnancov, vyrovnávacie obdobie flexikonta 12 mesiacov jeden prehľadný a zrozumiteľný paragraf, dohody v kolektívnej zmluve alebo so zamestnancami, vyrovnávacie obdobie 30 mesiacov
náhrada za neplatnú výpoveď ak súd rozhodne o nezákonnosti výpovede, náhrada môže byť najviac za 9 mesiacov ak súd rozhodne o nezákonnosti výpovede, do 12 mesiacov patrí zamestnancovi plná náhrada a nad 12 mesiacov určí náhradu súd, ale maximálne za 36 mesiacov

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ