STU podpísala s Peugeotom zmluvu o spolupráci, chcú prepojiť teóriu s praxou

SITA | 11.12.2012 16:36
Prepojiť školskú teóriu a prax, aby študenti vysokej školy boli lepšie uplatniteľní na trhu práce a do svojho zamestnania nastupovali so znalosťou problematiky. S takýmto cieľom predstavitelia Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) a automobilovej spoločnosti PSA Peugeot Slovakia podpísali novú zmluvu o spolupráci, ktorá bude platiť až do konca roku 2017.

„Máme spoločné koordinačné centrum, kde naši študenti prichádzajú k najmodernejšej technike a priamo tu prebiehajú ich cvičenia, čiže prichádzajú do praxe naozaj veľmi kvalifikovane vyškolení,“ povedal o spolupráci dekan fakulty Ľubomír Šooš. Podobné projekty spolupráce podľa neho výrazne zvyšujú mieru uplatniteľnosti absolventov na pracovnom trhu. Svedčí o tom aj nízka nezamestnanosť absolventov, ktorá je na Strojníckej fakulte STU nižšia ako dve percentá. Škola navyše pripravuje obdobné projekty aj s ďalšími automobilkami.

Prínos projektu ocenil aj generálny riaditeľ súkromnej spoločnosti Patrice Peslier. Od začiatku spolupráce trnavskej automobilky so slovenskými školami klesá vo firme počet pracovných úrazov, ako aj chýb pri výrobe vozidiel. To všetko súčasne s rastom objemu výroby. „Ak chceme otvárať nejakú novú továreň, potrebujeme mať ľudí, ktorí budú vzdelaní a budú rozumieť tomu, čo robia,“ poznamenal Peslier.