Školskí odborári budúci týždeň rozhodnú, ako ďalej so štrajkom

TASR | 05.01.2013 10:39
Školskí odborári na budúci týždeň rozhodnú o ďalšom postupe v štrajku školských zamestnancov, ktorý je momentálne len prerušený. Nové školské odbory (NŠO) chcú štrajkovať v marci počas písomných maturít.

Vo štvrtok zasadne centrálny štrajkový výbor. Šéf školských odborárov Pavel Ondek nechcel predpovedať ďalší scenár. Necháme to na štrajkový výbor, nebudem hovoriť svoj názor, povedal pre TASR Ondek. Predseda NŠO Ľudovít Sebelédi hovorí, že na štrajk treba vybrať vhodný termín. Tým je 10. či 12. marec. To je termín, ktorý by mohol osloviť vládu, aby sa začala zamýšľať nad vecami.

Štrajkovať len tak hore-dole, len tak zabíjať čas, nie je dobré, povedal Sebelédi. Učitelia podľa neho nemajú na to, aby štrajkovali tri mesiace. V maturitnom týždni by štrajk mohol trvať dva či tri dni. Pravdepodobne na tom budeme aj robiť, dodal Sebelédi. Písomné maturity sa začínajú v tomto školskom roku 12. marca slovenčinou, 13. marca sú na rade cudzie jazyky, 14. marca matematika a 15. marca maďarský a ukrajinský jazyk a literatúra.

Znova v januári by sa mali stretnúť aj školy, ktoré si odsúhlasili bojkot polročnej klasifikácie. Išlo prevažne o bratislavské školy, ktoré sa zapojili do štafetového štrajku. Túto formu protestu nepodporuje odborový zväz ani NŠO.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) povedal, že by to nebolo voči študentom fér. Aká je spravodlivosť, že desať percent škôl to urobí a ich študenti nebudú môcť ísť na stredné či vysoké školy a ostatní budú môcť ísť? To je veľmi nespravodlivé. To si nechcú uvedomiť? A porušujú zákon a pred zákonmi sme všetci rovní, vyhlásil šéf rezortu.

To, či budú svoje kroky školskí odborári koordinovať s učiteľmi, ktorí spustili štafetový štrajk, nechcel Ondek povedať. Nemáme problém s nikým sa rozprávať, spolupracujeme s občianskymi združeniami, ktoré podporujú školstvo, reagoval líder odborárov. Školy, ktoré sa zapojili do štafetového štrajku, nie sú formálne organizované do žiadneho združenia.

Na poslednom minuloročnom proteste v hlavnom meste sa po prvý raz vedľa seba postavil Ondek a jeden z učiteľov zapojených do štafetového štrajku Branislav Kočan z Gymnázia na Ulici L. Sáru v hlavnom meste. Zdôraznili, že v boji za lepšie školstvo musia byť jednotní. Pár dní pred Vianocami zas odovzdali učitelia z bratislavského Gymnázia Grösslingová štafetový kolík zástupcovi odborárov, s tým, že ďalšia iniciatíva je na nich.

Ivan Šóš, ktorý vo zväze zastupuje stredné školy zo západného Slovenska, vtedy povedal, že prevzatie štafetového kolíka je symbolom zjednotenia medzi školskými odborármi a iniciátormi štafetového štrajku. Je fajn, že v snahe zlepšiť financovanie slovenského školstva pôjdeme spolu, uviedol pred Vianocami Šóš.

Najväčší štrajk v histórii Slovenska odštartoval 26. novembra, po troch dňoch ho odborári prerušili, niektoré školy však zostali aj naďalej zavreté. Učitelia pokračovali v protestných aktivitách do konca roka.