Lanovkové prepojenie severu a juhu Chopka sa stalo skutočnosťou

TASR | 30.11.2012 16:45
turistika, nizske tatry, Chopok, turista,... Foto:
Ilustračné foto
Dlho očakávané prepojenie severnej a južnej strany Chopka je oddnes oficiálne skutočnosťou. Na vrchole druhého najvyššieho vrchu Nízkych Tatier sa symbolicky zvítali liptovské a horehronské folklórne družiny a novovybudované lanovky požehnali kňazi z obidvoch regiónov.

„Obnovenie prepojenia Chopka je revolučným krokom v slovenskom cestovnom ruchu. Jasná je lyžiarskym strediskom so 45 km zjazdoviek, prepravnou kapacitou 30.000 osôb za hodinu a zasnežovaním až úplne na vrchol. Jasná dokáže dnes smelo konkurovať stredne veľkým alpským strediskám,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) Bohuš Hlavatý.

Mnohí pamätníci doteraz spomínali na spustenie lanoviek na vrchol Chopok v 50. rokoch. „Vtedy to bola veľká vec. Naopak, ich odstavenie v 90. rokoch bolo znakom, ako fungoval či lepšie povedané nefungoval náš cestovný ruch. Po šiestich rokoch sme zrealizovali tento veľký sen. Postavenie týchto moderných lanoviek je obrovské dielo,“ vyzdvihol Hlavatý vybudovanie 24-miestnej lanovky na severnej a 15-miestnej na južnej strane Chopka.

Na severnej strane pribudol aj unikátny nadzemný lanovkový vláčik. „Celá investícia do prepojenia Chopku, to znamená tri lanovky, deväť kilometrov technického zasnežovania a gastronomické zariadenia predstavujú investíciu približne 44 miliónov eur. Od roku 2007, kedy sme začali intenzívne napĺňať víziu novej éry Tatier, sme investovali do tatranskej infraštruktúry 150 miliónov eur,“ dodal predseda predstavenstva TMR.