Vnútro chystá ďalšie rušenie úradov

Peter Kováč, Pravda | 18.02.2013 08:00
vláda, Kaliňák Foto: ,
Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa v tomto roku vďaka reforme ušetrí 3,2 milióna eur. Do konca roku 2016 by to malo byť až 700 miliónov eur.
Najväčšiu reformu štátnej správy čaká druhá etapa. K 64 zaniknutým krajským úradom sa má pridať ďalších vyše 450 inštitúcií. Analytici aj samosprávy tvrdia, že tento krok nie je možné urobiť bez zmien v kompetenciách samospráv.

„Napriek tomu, že o chvíľu to bude rok, čo bola reforma ESO ohlásená, stále k nej nie sú žiadne analýzy. Nemyslím si, že fragmentovaná verejná správa je niečo, čo si môžeme dovoliť platiť. Toto podľa mňa nie je správna cesta,“ hovorí analytik Dušan Sloboda z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

Prvá časť reformy priniesla v januári zánik krajských úradov, v druhej etape má skončiť špecializovaná miestna štátna správa, tú tvoria napríklad úrady práce či regionálne úrady verejného zdravotníctva. Namiesto nich vzniknú integrované úrady s odbormi na úrovni okresov. Do konca roka by malo zo 613 zostať iba 79 úradov.

Podľa Slobodu sa mohlo reformovať efektívnejšie, ak by sa urobil poriadok v kompetenciách samospráv. „Máme štúdie, ktoré hovoria, že vyše 3 000 obcí by sa dalo zlúčiť približne do 300 mikroregiónov. Ak by na tento krok bola odvaha, na túto sieť 300 lokalít by sa následne mohla pripojiť štátna správa, čo by znamenalo nielen väčšiu úsporu, ale aj väčšiu blízkosť k občanovi. Integrovaných úradov by totiž nebolo 79, ale 300,“ vysvetľuje analytik.

O zmeny pri predstavení projektu ESO žiadali aj samosprávy. Vláda im prisľúbila, že dá vypracovať audit fungovania štátnej správy, ktorý by mal byť hotový v júli. Mal ho zastrešovať nový vlády splnomocnenec alebo štátny tajomník, od čoho sa napokon upustilo. Namiesto toho vznikli pracovné skupiny. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč hovorí, že myšlienky nového usporiadania kompetencií sa ešte nevzdal, hoci práve tým sa podľa neho malo začať. „Prvá diskusia k tejto otázke bude už začiatkom marca na konferencii v Žiline, zameranej na oblasť školstva. Predsedníctvo tiež rozhodlo, že aj celý májový snem združenia zameriame na tému, ako budú ďalej fungovať samosprávy,“ hovorí. V minulosti sa najčastejšie hovorilo o presune časti sociálnych služieb pod štát, keďže župám a mestám na ne nezostáva dostatok peňazí.

Premiér Robert Fico so šéfom rezortu vnútra Robertom Kaliňákom pri prijímaní prvej fázy ESO vyhlásili, že kompetencie samospráv meniť nechcú a že ide len o zefektívnenie štátnej správy. Ministerstvo vnútra tvrdí, že na audite kompetencií začalo pracovať spolu so ZMOS-om, župami, rezortom financií a Úradom vlády. K jeho záverom sa zatiaľ nevyjadruje. „Audit uskutočňujú jednotlivé ministerstvá podľa jednotnej metodiky a vypracujú o ňom správu, ktorú predložia ministerstvu vnútra a ministerstvu financií v termíne do konca júla. Na základe predložených správ, ako aj na základe vlastných zistení a poznatkov ministerstvo vnútra a ministerstvo financií spracujú súhrnnú správu o audite spolu s návrhom opatrení. Do októbra 2013 správu predložíme na rokovanie vlády,“ uviedla Dana Pohlodová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

Rezort dodáva, že pokračuje s prípravou ďalších zmien. „V praxi zanikne dezintegrovaná špecializovaná miestna štátna správa reprezentovaná zložitou a neprehľadnou štruktúrou množstva špecializovaných orgánov štátnej správy v území,“  komentuje priebeh reformy vedúca služobného úradu rezortu vnútra Denisa Saková.

Sloboda hovorí, že dostupnosť úradov by sa po ich centralizácii nemala zhoršiť, keďže pôjde o podobný model, aký na Slovensku už fungoval na konci deväťdesiatych rokov i na začiatku milénia. „Keď zrátame okresné úrady, prichádzame niekde k číslu 120 až 130, čo je vec, ktorú sme už mali, čiže sa k tomu len vraciame,“ hovorí analytik. Ušetriť by sa podľa neho mohlo aj vďaka obmedzeniu subjektov, ktoré narábajú s majetkom štátu.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že v tomto roku ušetrí vďaka reforme 3,2 milióna eur. Do konca roku 2016 by to malo byť až 700 miliónov eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ