Najviac miliardárov žije v Ázii, najbohatší je Mexičan

SITA | 28.02.2013 13:48
Čína, Peking Foto:
Ilustračné foto
Najviac miliardárov spomedzi všetkých kontinentov žije v Ázii. Vyplýva to z prieskumu čínskeho časopisu Hurun Report, ktorý výsledky zverejnil vo štvrtok.

Mesačník v januári skúmal údaje všetkých takmer 1500 miliardárov po celom svete a ukázalo sa, že najviac z nich žije na ázijskom kontinente, kde ich je viac ako 600, kým v Severnej Amerike je to 440 a v Európe takmer 330. V rámci krajín je na tom najlepšie USA s viac ako 400 miliardármi, nasleduje Čína s takmer 320 a až za nimi sú Rusko, Nemecko a India.

Najbohatším človekom je podľa čínskeho periodika Mexičan Carlos Slim s majetkom v hodnote 66 miliárd dolárov. Až za ním sa nachádza americký investor Warren Buffett a Španiel Amancio Ortega, zakladateľ módnej značky Zara. Jeho majetok tok sa odhaduje na 55 miliárd.

Slim je najbohatším človekom na svete aj podľa amerického magazínu Forbes a to už tretí rok po sebe. Telekomunikačný magnát vlastní majetok za takmer 70 miliárd dolárov, v prepočte 52 mld. eur. Druhým v poradí podľa Forbesu je zakladateľ Microsoftu Bill Gates a až tretí je Warren Buffett. Nasleduje Francúz Bernard Arnault ako najbohatší Európan, ktorý kontroluje svetoznáme značky ako Christian Dior a Louis Vuitton.