Novšie lieky na tlak či cukrovku budú drahšie

Zlatica Beňová, Pravda | 19.03.2013 20:00, aktualizované: 
liek, lekáreň, lieky, tabletky Foto: ,
Ilustračné foto
Od apríla stúpnu doplatky za lieky na liečbu vysokého tlaku, cukrovky či vysokého cholesterolu. Pôjde hlavne o moderné a originálne lieky. Zmeny zavádza rezort zdravotníctva. Farmaceutické firmy upozorňujú, že po novom ušetria len zdravotné poisťovne a nie peňaženka pacienta. Ministerstvo zdravotníctva oponuje, že na každé chronické ochorenie bude liek bez doplatku alebo s doplatkom do jedného eura.

Ministerstvo zdravotníctva vo vyhláške rozdelilo 144 liekov s podobným účinkom do skupín, tzv. klastrov, v ktorých sa určuje cena. Výsledkom toho sú nové doplatky pre pacientov. Ide hlavne o antireumatiká, protizápalové lieky, analgetiká, psycholeptiká a vakcíny. „Posuny v doplatkoch za lieky môžu pacienti očakávať už teraz v apríli, zvýšia sa napríklad doplatky niektorých liekov na vysoký cholesterol či na získanú cukrovku,“ hovorí Peter Stanko zo Slovenskej lekárnickej komory. Napríklad, pacienti odkázaní na liek s účinnou látkou rosuvastatín v najvyššom dávkovaní (40 mg) budú mať doplatok vyšší až o 88 percent, stúpne z 2,99 na 5,64 eura. Paradoxom v tejto podskupine je aj to, že pri väčšine liekov doplatok pacienta stúpne napriek tomu, že výrobca lieku celkovú cenu znížil.

Nová vyhláška podľa ministerstva zohľadňuje potreby pacientov aj ekonomické možnosti štátu. „Hlavným cieľom vytvárania nových úhradových skupín je racionalizácia vynakladania finančných zdrojov verejného zdravotného poistenia na lieky tak, aby bola zabezpečená ich čo najväčšia efektivita,“ tvrdí Martina Lidinská z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva. „Je však stále dodržané pravidlo, že na každé chronické ochorenie existuje liek bez doplatku alebo s doplatkom do jedného eura,“ dodáva Lidinská.

Podľa Štefana Mesároša zo Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností vyhláška prináša úspory iba pre zdravotné poisťovne. „Predovšetkým musíme odstrániť mýtus, že klastrovanie liekov prináša zníženie doplatkov pacientov, vôbec to nie je pravda a prináša úspory iba na strane platcov – čiže zdravotných poisťovní,“ konštatuje Mesároš. Ten najlacnejší liek v skupine liekov podľa neho býva spravidla najstarší. "V praxi to bude znamenať, že k novým a špičkovým liekom sa dostanú iba tí, ktorí si budú ochotní priplatiť, a pôjde často o nemalé sumy,“ povedal. Pokiaľ sa zavedie napríklad klastrovanie nízkomolekulových heparínov, pacienti pri rovnakej spotrebe zaplatia za 12 mesiacov o 2 až 3 milióny eur viac, upozornil Mesároš.

Aj Beáta Kujanová z farmaceutickej firmy Sanofi & Zentiva tvrdí, že takéto skupiny liekov pomáhajú ušetriť poisťovniam, ale pacientom pribúdajú lieky s vyššími doplatkami. „Od apríla dochádza k vplyvom znižovania výšky úhrad zo zdravotného poistenia a k nárastu doplatkov hlavne pre lieky určené na liečbu vysokého cholesterolu a vysokého krvného tlaku,“ hovorí Kujanová. Zdravotné poisťovne sa bránia a odmietajú tvrdenia, že nové lieky sú drahšie. Podľa Moniky Šimunovej zo zdravotnej poisťovne Dôvera nie je pravda, že najstaršie lieky sú najlacnejšie a súčasne všetky nové lieky sú drahšie, s vyšším doplatkom pre pacienta.

Judita Smatanová z Union zdravotnej poisťovne vysvetľuje, že lieky nie je možné deliť na staré a nové, ale že treba vyhodnotiť ich vplyv na prežívanie a kvalitu života. Dana Gašparíková zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne tvrdí, že dostupnosť modernej liečby zostane zachovaná, pretože k dispozícii je veľké množstvo generík.

Predseda Kardioklubu na Slovensku Igor Chamilla vysvetľuje, že pri chorobách srdca horšie sú na tom tí pacienti, ktorí majú aj pridružené choroby. „Akonáhle sa k hypertenzii alebo cukrovke pridružia ďalšie, napríklad zlyhávanie obličiek, gastroenterologické ochorenia alebo pohybového aparátu, tá suma liekov sa začína neúmerne zvyšovať a to sú všetko náklady, ktoré ľudia už nezvládajú,“ konštatuje Chamilla.

Diabetici sú podľa prezidenta Slovenského zväzu diabetikov Jozefa Borovku väčšinou starší ľudia a ich finančné príjmy sú pomerne nízke, takže ceny liekov im môžu riadne sťažovať život. „Stretávam sa, napríklad s takými pacientmi, že namiesto dvoch tabliet denne si zoberú jednu, dokonca sú aj takí, ktorí si lieky z lekárne ani nevyberú, čo už ide na úkor ich zdravia,“ uvádza Borovka. Čo sa týka inzulínov, tak podľa neho doplatky za ne najviac pociťujú deti, tehotné a dojčiace ženy, kde cena jedného druhu inzulínu išla veľmi vysoko. Ide o inzulín, ktorý je len pre deti a neexistuje tam náhrada. „S týmto sme sa obrátili aj na ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo súhlasí s tým, aby sa tie doplatky znížili, ale tieto ceny idú cez kategorizačnú komisiu a v nej majú prevahu zdravotné poisťovne,“ dodáva Borovka.

Súčasný systém je podľa lekárnika Petra Stanka priateľskejší voči generickým liekom. „Je pravda, že ak zaradíme do jednej skupiny liečivá, ktoré sú v praxi zaužívané dlhšie, s tými inovatívnymi liekmi, ktoré sú prirodzene drahšie, odzrkadlí sa to na vysokých doplatkoch pre pacientov,“ tvrdí Stanko. Doplatok na lieky má podľa neho svoj význam, mal by však byť primeraný ekonomickým možnostiam pacientov. Slovenská lekárnická komora pripomienkuje všetky návrhy týkajúce sa liekov. Ideálne by podľa neho bolo, ak by lekárnici mali pevné miesto v kategorizačnej komisii, ktorá určuje ich ceny.

Aprílová zmena v cenách liekov nebude posledná. Ministerstvo zdravotníctva plánuje počet klastrov rozširovať, čo opäť vyvolá zmenu v doplatkoch. Stať by sa tak mohlo až pri ďalšej kategorizácii liekov, nové ceny by mohli platiť od mája alebo júna.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ