Pravoslávny patriarcha pripustil možnosť zjednotenia s katolíkmi

ČTK | 25.03.2013 16:24
pápež František, patriarcha Bartolomej I. Foto: ,
Pápež František (vľavo) a patriarcha, konštantinopolský biskup Bartolomej I. počas prijatia vo Vatikáne v stredu 20. marca 2013.
Najvyšší predstaviteľ gréckej pravoslávnej cirkvi, konštantinopolský patriarcha Bartolomej pripustil možnosť opätovného zjednotenia s katolíkmi.

Obe cirkvi sa rozdelili pri veľkej schizme v roku 1054. Bartolomějov názor v pondelok zverejnil turecký denník Hürriyet.

Bartolomej, ktorý sa minulý týždeň zúčastnil na inaugurácii nového pápeža Františka, podotkol, že nový duchovný vodca rímskokatolíckej cirkvi je v mnohom iný ako jeho predchodcovia. Podľa Bartolomeja je František schopný vykonať veľkú reformu medzi katolíkmi.

Konštantinopolský patriarcha podotkol, že by sa prípadné znovuzjednotenie mohlo uskutočniť až za života budúcich generácií. „Pravdepodobne sa to nestane za môjho života,“ povedal 73-ročný Bartolomej.

Patriarcha tiež potvrdil, že Františka pozval na návštevu sídla ortodoxnej cirkvi v Istanbule. Dátum návštevy však nie je zatiaľ známy. František a Bartolomej sa určite stretnú 4. až 6. januára v Jeruzaleme počas ortodoxných Vianoc, a to pri príležitosti 50. výročia stretnutia niekdajšieho pápeža Pavla VI. a expatriarchu Athenagorasa.