Berezovského záhadná smrť vzrušuje médiá i verejnosť

ČTK | 25.03.2013 16:55
Berezovskij Foto: ,
Boris Berezovskij na snímke z roku 1998 s prezidentom Borisom Jeľcinom. Počas jeho úradovania sa podarilo ruskému oligarchovi zbohatnúť.
Na londýnskej súdnej patológii sa v pondelok začala pitva tela ruského miliardára Borisa Berezovského, ktorý za nevyjasnených okolností zomrel v sobotu neďaleko Londýna vo veku 67 rokov.

S napätím očakávané výsledky pitvy by mali byť známe v pondelok neskoro večer alebo v utorok. Podľa špekulácií britskej i ruskej tlače Berezovskij mohol spáchať samovraždu alebo podľahnúť srdcovému kolapsu.

V Rusku sa medzitým rozprúdila debata o pozostalosti miliardára, ktorý bol pred rokmi najbohatším Rusom, ale ktorého majetok sa vinou prehratých súdnych sporov a finančnej krízy údajne povážlivo stenčil. Podľa niektorých informácií Berezovskij v posledných mesiacoch svojho života rozpredával svoje umelecké zbierky a na predaj ponúkal aj nehnuteľnosti a drahé autá.

Berezovskij, ktorý patril k najhlasnejším kritikom Kremľa, bol v Rusku v neprítomnosti odsúdený v dvoch procesoch k šiestim a 13 rokom väzenia a prepadnutiu majetku. Ruská generálna prokuratúra v pondelok dala najavo, že sa bude usilovať o prevedenie všetkých nebožtíkových aktív do Ruska. Prípadné dlhy majú uhradiť dedičia.

FBI údajne zadržala Berezovského soka Abramoviča

O napätí, ktoré v Rusku vyvolala smrť Berezovského, svedčí aj poplašná správa ruskej agentúry RBK. Rozšírila informáciu, že americká FBI zadržala miliardára a Berezovského obchodného soka Romana Abramoviča, ktorý sa vydal do USA rokovať so svojimi obchodnými partnermi.

Abramovič, ktorý žije v Británii, vlani v auguste na Berezovskom vysúdil okolo piatich miliárd dolárov v spore o vlastníctvo ruskej ropnej spoločnosti Sibneft. Výsledok súdneho sporu moskovské médiá označujú za jednu z možných príčin Berezovského domnelej samovraždy. Správa o údajnom zatknutí Abramoviča okamžite vyvolala ďalekosiahle špekulácie o možnej súvislosti so smrťou Berezovského.

Informáciu agentúry RBK obratom poprela ako FBI, tak aj Abramovičov tlačový hovorca. Na londýnskej burze však medzitým stihla klesnúť hodnota akcií Abramovičovej spoločnosti Nornikel o dve a Evraz dokonca o päť percent.

Záhadná Berezovského smrť je v centre pozornosti ruských i britských médií. Oligarchovi priatelia hovoria o troch možných verziách: infarkte, samovražde aj vražde, hoci britská polícia podľa detektíva Kevina Browna nenašla dôvody, aby z úmrtia podozrievala nejakú „tretiu stranu“.

„Boris sa udusil. Buď to urobil sám, alebo s niekoho pomocou. Ale neverím, že to bola samovražda,“ povedal denníku The Guardian oligarchov priateľ Nikolaj Gluškov, ktorý sa od Berezovského bývalej manželky dozvedel, že pri tele zosnulého ležal hodvábny šál.

Priatelia zosnulého oligarchu vraždu odmietajú

Iní Berezovského priatelia však hypotézu o vražde odmietajú. „Mohol utrpieť mŕtvicu, infarkt a je aj úplne možné, že spáchal samovraždu,“ povedal denníku The Telegraph ďalšie oligarchov kamarát Jurij Dubov. Ale Berezovskij podľa denníka Daily Telegraph nezanechal list na rozlúčku, ako to zvyčajne samovrahovia robievajú.

Ruské médiá pozornosť upierajú skôr k oligarchovmu „pokániu“ v liste prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom nepriateľ Kremľa vraj prosil o odpustenie a povolenie vrátiť sa do vlasti. „Veľmi sa chcel vrátiť do Ruska za akýchkoľvek podmienok,“ povedal predák ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij, ktorý sa s Berezovským stretol začiatkom januára. Oligarcha vraj sľuboval, že „urobí všetko, čo mu Moskva a Kremeľ nariadi“, teda aj to, že uzavrie aféru s otrávením svojho spolupracovníka, ruského agenta Alexandra Litvinenka. Berezovskij však pochyboval, že mu bude odpustené (Putinovi písal už k jeho októbrovým narodeninám), a zdalo sa, že je vo veľmi skleslej nálade.