Víno zvyšuje reputáciu Slovenska

Jozef Sedlák, Pravda | 02.04.2013 17:30
Casino de Madrid, víno Foto:
Degustácie sa konali v nádherných priestoroch Casino de Madrid.
Mesiac pred prestížnou vinárskou udalosťou na starom kontinente Concours Mondial de Bruxelles, ktorá sa po prvý raz odohrá v Bratislave, dobýjajú Slováci jednu európsku baštu vína za druhou. Po triumfe na Paris Vinalies Internationales pozlacoval slovenské vína Bacchus v Madride.

Nebol to boh vína, ale najlepší svetoví degustátori, ktorí ocenili špičkovú kvalitu slovenských bielych, ružových, červených a prírodne sladkých vín. Deväť zlatých medailí a k tomu rovnaký počet strieborných! Každé tretie slovenské víno si odnieslo medailu. O úspech sa postarali svetovo pestované odrody s expresívnym a mimoriadne empatickým slovenským štýlom a bonbónikom pre svetovú vinársku jury boli neznáme slovenské odrodové vína Devín a Dunaj.

Hneď po skončení súťaže španielske médiá zobrali útokom slovenskú degustátorku v medzinárodnej porote enologičku Editu Ďurčovú. „Obrovskú pozornosť venoval súťaži Bacchus známy španielsky denník El País,“ hovorí Edita Ďurčová. A rozhlasová stanica ABC Punto Radio označila Slovensko za „krajinu, ktorá v poslednom čase prekvapuje vynikajúcou kvalitou svojich vín a je príťažlivou destináciou pre milovníkov vína a vidieckeho turizmu“.

Slovenské vína urobili našej krajine v Španielsku vynikajúcu reklamu. Naposledy pritiahol pozornosť Španielov k Slovensku futbalista Peter Dubovský, niekdajší hráč Realu Madrid, a teraz vinári. Lebo Španieli milujú futbal a víno. Je to krajina, kde je víno kultovým nápojom s nepretržitou tritisícročnou históriou.

Španielsko nedá na svoj vinársky konkurz Bacchus dopustiť. Priznáva, že zatiaľ nie je najväčšou vinárskou súťažou na svete, ale najserióznejšou a najnezávislejšou. Ako bonmot je to príťažlivé, ale tak v Paríži, ako aj v Madride sedia komisári z OIV a Vinofedu a tí nekompromisne dbajú na absolútne dodržiavanie pravidiel.

Ktože bodoval v Madride? Veľmajstri ružového Vladimír Mrva a Peter Stanko s Cabernetom Sauvignon 2012 rosé, ktorí vedno s Martinom Pomfym upevnili prestíž Slovenska ako malej krajiny skvelých ružových vín. Juraj Vršek sa blysol Devínom 2012, Roman Janoušek Rizlingom rýnskym 2011.

Dve tokajské vinárstva J&J Ostrožovič a Chateau Viničky pripomenuli svetu, že vína kráľov sa nerodia iba v Maďarsku, ale aj na Slovensku. Tento signál vyslal Ostrožovičov Muškát žltý slamový 2010 a Tokajské samorodné sladké 2006 zo Chateau Viničky.

Nemci, Rakúšania a Kanaďania sa zapísali do povedomia vinárskeho sveta ako tvorcovia ľadových a slamových vín. Keď sa v pohároch objavili slovenskí reprezentanti Rulandské biele ľadové 2011 z Food farm Hlohovec, zvodná víla Váhu zakliata do vína, a slamová Pálava 2011 z Eleska, degustátori neskrývali nadšenie a vínam udelili zlaté medaily.

„Mimoriadnou motiváciou môže byť zisk zlatej medaily za Dunaj 2011 od Vinkovy či strieborných medailí za Dunaj 2012 (Villa Vino Rača) a Cabernet Sauvignon barrique 2011 (Pavelka). „Upútať červeným v Španielsku, tomu sa povie úspech, najmä ak ide o vo svete neznámu pôvodnú slovenskú odrodu Dunaj alebo, naopak, všeobecne známy kabernet,“ povedala Edita Ďurčová.

Slovensko v Madride upútalo ako krajina vinárov, ktorí majú cit pre harmonické, elegantné a vzrušujúce vína, s dušou a charakterom. Zároveň pritiahlo zrak sveta ako krajina s pozoruhodným prírodným prostredím žičiacim vínu. Terroirom, ktorého súčasťou je príroda sama, ale aj človek ako pestovateľ a tvorca vína. Skvelá pozvánka na návštevu krajiny.

„Slovenský vinársky kamienok je dôležitou súčasťou mozaiky najlepších vín,“ hovorí Edita Ďurčová. Madrid podľa nej zvýšil reputáciu slovenských vín aj na Slovensku. Slováci často uveria, že sú dobrí, až keď im to potvrdí svet. A svetové vinárske podujatia túto správu vysielajú už takmer jedno desaťročie.