ECB nechala úrok na rekordnom minime, Draghi nevylúčil zníženie

ČTK | 04.04.2013 14:14, aktualizované: 
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok podľa očakávania ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na rekordnom minime 0,75 percenta.

"V nadchádzajúcich týždňoch budeme veľmi pozorne monitorovať všetky nové informácie o ekonomickom a menovom vývoji a vyhodnocovať ich vplyv na výhľad cenovej stability, "povedal Draghi po zasadnutí bankovej rady. Dodal, že okrem úrokových sadzieb bude ECB uvažovať aj o ďalších nástrojoch na podporu ekonomiky.

Agentúra Reuters uviedla, že Draghi si na rozdiel od svojho predchodcu Jeana-Clauda Tricheta ešte nestačil vypracovať systém verbálneho signalizovanie budúcich krokov ECB. Keď Trichet povedal, že banka bude „veľmi pozorne monitorovať“, zvyčajne to znamenalo, že ECB za dva mesiace základné úroky zmenila.

„V podstate hovorí, že v máji nemožno vylúčiť zníženie sadzieb alebo dodatočné neštandardné opatrenia,“ povedala o Drahgiho slovách analytička firmy Newedge Strategy Annalisa Piazzaová.

Draghi zdôraznil, že ekonomika menovej únie zostáva veľmi slabá, zachoval ale doterajší výhľad tohtoročného oživenia. „Slabá ekonomická aktivita sa pretiahla do prvých mesiacov tohto roka a pre druhý polrok sa predpokladá postupné zlepšovanie, aj keď to bude podliehať rizikám,“ povedal Draghi. Eurozóna je od minulého roka opäť v recesii a najnovšie štatistické údaje zatiaľ žiadne zlepšenie nenaznačujú.

Kurz eura reagoval na Draghiho vyjadrenie poklesom na nové minimum za viac ako štyri mesiace. Európska mena voči doláru klesla o 0,6 percenta na 1,2745 USD. Euro ale stratu rýchlo zmazalo a vrátilo sa na 1,2850 USD, keď Draghi zopakoval odhodlanie udržať eurozónu pohromade. Tí, ktorí špekulujú na rozpad eurozóny, hlboko podceňujú politický kapitál, ktorý sa do toho vložil, povedal. Podľa neho nie je pravdepodobné ani to, že by z eurozóny odišiel Cyprus, kde sa minulý mesiac odohralo ďalšie dejstvo dlhovej krízy eurozóny.

K tomu, ako eurozóna zachraňovala Cyprus, Draghi povedal, že prvé rozhodnutie o zdaňovaní všetkých bankových vkladov „nebolo múdre“ a bolo korigované. Vinu za to však podľa neho nesie Cyprus, ktorý takýto krok sám navrhol.

Draghi tiež rozhodne odmietol názor, že forma záchrany Cypru s podmienkou konfiškácie časti nepoistených vkladov by mohla byť modelom pre riešenie kríz v ďalších krajinách eura. Siahnutie na vklady musí zostať až poslednou možnosťou, povedal. Cyprus tento týždeň s medzinárodnými veriteľmi dokončil rokovania o podmienkach záchranného úveru v objeme desať miliárd eur.