Štát sa pripravuje na rokovanie s Rosatomom o novej jadrovej elektrárni

SITA | 05.04.2013 17:32
Atómové elektrárne Bohunice Foto: ,
Ilustračné foto
Ministerstvo hospodárstva sa pripravuje na rokovania s ruskou spoločnosťou Rosatom o jej možnom vstupe do Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS).

Tá by mala zabezpečiť výstavbu novej jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach. Rezort hospodárstva žiada vládny kabinet o povolenie rokovať s ruským investorom. “Ruská spoločnosť indikovala rozsah podpory pre projekt výstavby nového jadrového zdroja, ktorú očakáva od Slovenskej republiky. Za účelom expertného posúdenia možnej transakcie navrhujeme vytvorenie medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorá by danú problematiku komplexne riešila,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva, ktoré by malo vládu informovať o výsledkoch rokovaní do konca júna tohto roka.

Podľa rezortu hospodárstva vzhľadom na fakt, že spoločnosť JESS je projektovou spoločnosťou bez finančnej histórie, na zabezpečenie externého financovania môže vzniknúť situácia, že akcionári budú musieť poskytnúť projektu výstavby novej jadrovej elektrárne dodatočnú podporu alebo ručenie. “Akcionári by mali zvážiť potrebu financovania a vyhodnotiť svoju pripravenosť a schopnosť získať finančné zdroje v požadovaných objemoch. Preto by sa mali detailne preskúmať možné formy účasti alebo podpory štátu na projekte,“ upozornilo ministerstvo.

V prvej etape odporúča MH vytvorenie pracovnej skupiny, v ktorej budú predstavitelia Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a ministerstiev hospodárstva a financií. “Pracovná skupina bude analyzovať možnosti Slovenskej republiky poskytnúť podporu projektu predovšetkým z pohľadu hospodárskeho a finančného,“ dodalo ministerstvo. V druhej etape by mala byť pracovná skupina doplnená o zástupcov ostatných dotknutých ministerstiev, a to ministerstva životného prostredia a ministerstva práce.

Svoj 49-percentný podiel vo firme JESS chce predať český energetický gigant ČEZ. Slovensko, ktoré vlastní prostredníctvom Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) vo firme zvyšných 51 % akcií, má na tento podiel predkupné právo. Spoločnosti ČEZ a JAVYS podpísali v januári tohto roka s ruským podnikom Rosatom memorandum. Memorandum vytvorilo tretej strane podmienky pre poskytnutie potrebných informácií o aktuálnom stave prípravy projektu nového jadrového zdroja v oblasti Jaslovských Bohuníc.

V projekte výstavby novej jadrovej elektrárne v Bohuniciach sa stále pokračuje. Terajší akcionári schválili činnosti na tento rok, ktoré počítajú so zabezpečením projektu podľa plánu. Ide napríklad o začatie procesu posúdenia vplyvu projektu na životné prostredie, takzvaná EIA, a ďalšie kroky súvisiace s prípravou projektu.

Podľa štúdie realizovateľnosti reálne uvedenie novej jadrovej elektrárne do skúšobnej prevádzky je po roku 2025. Nová jadrová elektráreň môže mať výkon až 2 400 megawattov. V rámci štúdie realizovateľnosti bolo analyzovaných šesť projektov tlakovodných elektrární od dodávateľov Areva, Atmea, konzorcium MIR 1200, Korea Electric Power Corporation, Mitsubishi a Westinghouse. Štúdia taktiež ukázala, že najvýhodnejší model zabezpečenia hlavného kontraktu je dodávka na kľúč, zahŕňajúca všetky dodávky a služby spojené s výstavbou a uvedením do prevádzky. Podľa pôvodných plánov by mala nová jadrová elektráreň stáť od 4 do 6 mld. eur.

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska vznikla koncom roka 2009. Základné imanie spoločnosti bolo stanovené na 216,357 mil. eur. Manažérska kontrola podľa dohody oboch partnerov funguje na princípe rovnosti a konsenzu oboch partnerov. Za strategického partnera pri výstavbe novej jadrovej elektrárne si vybrala spoločnosť ČEZ ešte prvá vláda Roberta Fica na základe prieskumu trhu, ktorý vykonalo Ministerstvo hospodárstva SR pod vedením vtedajšieho ministra Ľubomíra Jahnátka.