Analytik: KĽDR pravdepodobne nevyvolá vojenský konflikt

SITA | 07.04.2013 10:14
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un
Severná Kórea podľa Richarda Turcsányiho z Inštitútu ázijských štúdií Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) pravdepodobne nevyvolá vojenský konflikt.

Ako povedal Turcsányi , Severná Kórea v posldných mesiacoch stupňuje síce napätie na kórejskom polostrove, ale z jeho pohľadu je veľmi nepravdepodobné, že by sa Kim Čong-un rozhodol skutočne zaútočiť. „Konvenčné sily Severnej Kórei ani zďaleka nedosahujú kvalitatívnu úroveň svojho južného suseda a už vôbec nie veľmocí, akými sú Spojené štáty alebo Čína. Takže útok konvenčnými silami nedáva pre Pchjongjang veľký zmysel,“ hovorí Richard Turcsányi.

Hoci nevylučuje jadrový útok, ktorým Severná Kórea v tejto chvíli skutočne hrozí, má to podľa neho dva háčiky: „Po prvé, Severokórejčania by museli disponovať použiteľnými raketami s dostatočným doletom, čo je veľmi otázne. A po druhé, zisk z takéhoto útoku je veľmi pochybný, vzhľadom na predpokladané reakcie, ktoré by vyvolal.“

Podobný názor zdieľa aj Marian Majer z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy. „Zdá sa, že Severná Kórea nemá v rukách skutočné tromfy. Takže rozhodnutie uskutočniť prípadný útok sa mi nejaví ako príliš racionálny. Aj keď je pravda, že história je plná príkladov iracionálneho konania autoritárskych režimov a ich vodcov, povedal. Podľa neho je možné, že dôvody konania Kim Čong-una nie sú ani tak vonkajšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať, ale skôr vnútorné. „Jeho otec po svojom nástupe urobil čosi podobné, aby si upevnil svoju moc v krajine. Tento dôvod treba brať do úvahy aj v prípade jeho syna,“ dodal Majer.