V Kuchyni má armáda 10 lietadiel a takmer 500 zamestnancov

SITA | 08.05.2013 12:44
Takmer 50 ľudí na jedno lietadlo, taký je pomer ľudí zamestnaných na Leteckej základni Kuchyňa na Záhorí k počtu lietadiel, spadajúcich pod Dopravné krídlo M.R. Štefánika, ktoré tam sídli.

Jeho flotilu v súčasnosti tvorí 10 lietadiel, predovšetkým typu L-410, ako aj AN-26 a AN-24. Na základni sa však okolo nich pohybuje takmer päť stoviek príslušníkov personálu. „Na Leteckej základni Kuchyňa pracuje 388 profesionálnych vojakov a 108 zamestnancov,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Ministerstvo obrany dodalo, že okrem desiatky lietadiel na základni majú ďalších 183 kusov pozemnej techniky (osobné, nákladné a špeciálne automobily, autobusy, prívesy, cisterny, traktory a podobne). Poslaním dopravného krídla je predovšetkým zabezpečenie taktickej leteckej prepravy osôb (okrem leteckej dopravy vojakov zabezpečuje daj dopravu ministerských a armádnych delegácií), materiálu a výzbroje, výpomoc v plnení úloh leteckej pozemnej pátracej služby a plnenie úloh pozemnej pátracej záchrannej služby.

V prípade potreby by zabezpečili prepravu ranených, evakuáciu jednotiek, obetí alebo vojnových zajatcov. Majú poskytovať humanitárnu pomoc pri krízových situáciách, ako je pomoc obetiam prírodných katastrof alebo priemyselných havárií.

Robia fotogrametrické snímkovanie územia SR pre potreby MO. Môžu dopravovať záchranné tímy, zdravotnícku a humanitárnu pomoc do krízových oblastí v zahraničí. Medzi ich úlohy patrí aj vizuálny vzdušný prieskum pre získavanie informácií zo záujmového priestoru, potrebných pre podporu armádneho spravodajského systému. Zabezpečujú plnenie zmluvy o otvorenom nebi, majú na starosti aj výcvik na letových simulátoroch.

Na základni býva aj rušnejšie, pretože k nej patrí letecká strelnica v Kuchyni. V roku 1999 podpísala slovenská strana s USA memorandum o porozumení o využívaní leteckej strelnice útvarmi leteckých síl USA v Európe. Zariadenie pravidelne v niekoľkotýž­dňových kurzoch využívajú na výcvik jednotiek s využitím cvičnej munície a výcvikom v navigačných letoch.

„Americká strana zabezpečila rozšírenie kapacity leteckej strelnice montážou vyhodnocovacieho zariadenia svetovej úrovne, čím sa dostala na úroveň svetových strelníc a v strednej Európe nemá zrovnateľný ekvivalent,“ uvádzajú ozbrojené sily na svojej webstránke. Podobné cvičenie mali na strelnici už aj francúzski piloti.

Kuchyňa bola nakrátko aj dočasným sídlom Zmiešaného krídla Otta Smika s jeho stíhačkami MiG-29, kým rekonštruovali dráhy na ich domovskej základni na Sliači. V dávnejšej minulosti bola základňa v Kuchyni domovským prístavom bombardovacích Su-22 a Su-25, ktoré už slovenská armáda z výzbroje dávno vyradila. Vtedy na základni sídlili aj cvičné lietadlá Aero L-29 Delfín.