Výhru pri bločkovej lotérii vláda znížila

Lenka Buchláková, Pravda | 20.05.2013 06:50
Blok, obchod, pokladňa Foto:
Ilustračné foto
Výhra v lotérii za bločky z obchodu, ktorú plánuje štát zaviesť od septembra na krátenie daňových únikov, bude podľa informácii Pravdy možná len v prípade nákupov nad dve eurá.

Lotériou chce štát motivovať ľudí, aby si bločky dôslednejšie pýtali. Stanovením minimálnej sumy na bločku chce štát zabrániť tomu, aby vo vidine väčšej šance vyhrať ľudia rozdeľovali svoje nákupy na niekoľko častí.

Pôvodne štát uvažoval, že najvyššia výhra v lotérii sa bude pohybovať na úrovni okolo 18-tisíc eur. Ako povedal pre Pravdu štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, vláda aj v rámci obmedzených finančných možností okresala najvyššiu výhru na 10-tisíc eur.

„Stále je to však motivačná suma. Zatiaľ pracujeme s nižšou možnosťou výhry, časom sa možno dostaneme k pôvodne spomínanej sume,“ povedal Pellegrini. Vláda podľa jeho slov plánuje nasadiť aj masívnu mediálnu kampaň, ktorú bude mať na starosti štátna lotériová spoločnosť Tipos.

„Náklady na celkovú realizáciu projektu bločkovej lotérie nepresiahnu plánované príjmy do štátnej kasy. Kampaň plánujeme spustiť pred letom,“ potvrdil Pellegrini.

Motivačne by mal na ľudí zabrať aj fakt, že štátna lotériová spoločnosť Tipos bude žrebovať bločky dvakrát do mesiaca, pravidelne po desiatich výhercoch v jednom zlosovacom kole. Spotrebiteľ si však originál bločku necháva v prípade reklamácie, vypĺňať bude samostatný výherný tiket, kde zapíše číselný kód uvedený na bločku.

„To by takisto malo znemožniť zaregistrovanie tiketu na základe falošného bločku. Zúčastniť sa na lotérii bude možné prostredníctvom zberných miest Tiposu, ako aj cez internet či zaslaním sms,“ hovorí prezident Finančnej správy SR František Imrecze. V prípade, ak obchodník nepoužil registračnú pokladnicu a následne nevydal doklad, hrozí mu pokuta od 330 až do vyše 3 600 eur. Keď sa obchodník dopustí tretieho porušenia, hrozí mu odobratie živnosti.

Štát momentálne stráca na dani z registračných pokladniciach zhruba 150 miliónov eur ročne a na DPH spolu podľa odhadov asi 1,2 miliardy eur. Vláda už prijala alebo plánuje prijať 50 opatrení na krátenie daňových únikov. V opačnom prípade by pri nevyhnutnom znižovaní deficitu verejných financií bolo ohrozené čerpanie eurofondov, vláda by musela intenzívnejšie riešiť aj adresnosť poskytovania sociálnych dávok či výdavky na zdravotníctvo. Na odďaľovaní daňových únikov je tak postavená budúcnosť našej ekonomiky.

Vláda už zostavila tím na odhaľovanie únikov daní, pri registrácii dane sa skladá zábezpeka a za DPH môže ručiť aj odberateľ. Obmedzili sa tiež platby v hotovosti, zaviedla sa čierna listina neplatičov daní a firmy majú dostávať podľa toho, ako sú vzorné v platení daní rating. Jednou z noviniek v boji s daňovými únikmi má byť povinnosť stavebníkov predkladať výkaz o prácach a použitých materiáloch pri kolaudovaní stavieb.

„Budeme sledovať každú tehlu, ktorá bola kúpená a použitá pri stavbe domu či bytu, ako aj to, či sa za tieto tehly odviedla DPH. Týka sa to všetkého stavebného materiálu,“ povedal v piatok na konferencii v Bratislave minister financií Peter Kažimír.

Zaviesť by sa mal napríklad aj online prístup Finančnej správy do mýtneho systému či register diskvalifikovaných osôb. Vláda pripravuje aj opatrenie, ktorým sa budú rozlišovať dva typy s.r.o – s povinným základným imaním presahujúcim sumu 25-tisíc eur a so základným imaním 1 euro, ale so sprísnenými podmienkami pre tvorbu a udržanie.

Vláda plánuje tiež zaviesť povinnosť správcu vkladu vložiť peňažné vklady spoločníkov eseróčiek do štátnej pokladnice, ako aj v prípade daňových nedoplatkov alebo daňovej kontroly chce riešiť tieto prípady výmazom spoločností úradným príkazom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ