Penzie z druhého piliera nesplnia očakávania ľudí

Branislav Toma, Pravda | 30.06.2013 20:00
Po desiatich rokoch od štartu sporenia v druhom pilieri sa mnohým ľuďom nesplnia sny o vysokých dôchodkoch. Prvé penzie začnú ľudia od súkromných poisťovní dostávať o jeden a pol roka, ale už teraz sa vzhľadom na nasporené sumy ukazuje, že druhý pilier k celkovej výške penzie príliš neprispeje.
Prvé penzie začnú ľudia od súkromných poisťovní... Foto: SHUTTERSTOCK
dôchodca, peniaze, dôchodok, 2. pilier Prvé penzie začnú ľudia od súkromných poisťovní dostávať o jeden a pol roka, ale už teraz sa vzhľadom na nasporené sumy ukazuje, že druhý pilier k celkovej výške penzie príliš neprispeje.

Vzhľadom na slabé zhodnocovanie pod úrovňou inflácie nemajú sporitelia isté vyhliadky ani do budúcnosti. Poisťovne zatiaľ nepredstavili, v akej výške plánujú vyplácať ľuďom dôchodky. Analytici však už odhadli, ako to bude, a to na základe skúseností z Británie. „Predbežné odhady počítajú s tým, že na kúpu minimálneho dôchodku bude treba mať v druhom pilieri minimálne 1 900 eur a za túto sumu vyjde sporiteľovi mesačná penzia na úrovni desať eur,“ povedal Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Takéto prípady nebudú podľa Baláža ojedinelé. Ak bude danému penzistovi vypočítaný dôchodok na úrovni 350 eur, takmer celý mu ho preplatí štátna Sociálna poisťovňa.

Zákon s konkrétnymi detailmi vyplácania súkromných dôchodkov momentálne pripravuje ministerstvo práce. Odborníci však predpokladajú, že ak by chcel mať sporiteľ súkromný dôchodok vo výške 425 eur mesačne, v druhom pilieri by musel mať odložených približne 100-tisíc eur. Penzia sa stanoví tak, aby správcovia úspor vzhľadom na dĺžku života sporiteľov príliš nezarábali, ale ani neprerábali. Na porovnanie, v štátnom pilieri musí človek na odvedenú sumu 100-tisíc eur zarábať štyridsať rokov priemernú mzdu.

Výhody druhého piliera by sa mali začať prejavovať až po niekoľkých desiatkach rokov, keď pri neprestajne klesajúcej pôrodnosti by práve vlastné úspory mali zabezpečiť súčasným pracujúcim slušné penzie. Štát však musí aktuálne riešiť, čo s ľuďmi, ktorí si v druhom pilieri nenasporili dostatok peňazí postačujúcich na kúpu súkromného dôchodku. „V takomto prípade považujem za najspravodlivejšie presun peňazí do prvého piliera,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Problém v budúcnosti spôsobia aj nadpriemerne zarábajúci ľudia, ktorí si, naopak, v druhom pilieri nasporili veľa peňazí a časť z úspor budú chcieť vybrať v hotovosti. „Pri kúpe minimálneho dôchodku od súkromnej penzijnej spoločnosti hrozí, že časť majiteľov sa po určitom čase môže dostať do sociálnej núdze, napríklad, ak sa dôchodok nebude dostatočne valorizovať,“ upozornil Baláž. Peniaze na ruku podľa štúdie Slovenskej akadémie vied a Inštitútu hospodárskej politiky preferujú až dve tretiny ľudí nachádzajúcich sa v druhom pilieri.

„Zabezpečiť valorizáciu dôchodkov z druhého piliera o infláciu bude pre súkromné poisťovne pekelne drahé, ak nie nemožné,“ povedala Júlia Čillíková, riaditeľka odboru regulácie a finančných analýz Národnej banky Slovenska. Ekonómovia vidia riešenie v štátom vydávaných inflačných dlhopisoch. „Tiež dlhopisy energetických podnikov dokážu bezpečne zaručiť zhodnotenie o infláciu,“ dodal Baláž. Ľudia totiž vždy budú platiť dane či hradiť energie.

„Z dlhodobého hľadiska nebudú problémom ľudia s úsporami nepostačujúcimi na kúpu dôchodku, lebo za štyridsať rokov si človek aj pri pár rokoch nezamestnanosti našetrí dostatok peňazí,“ povedal Jozef Paška, predseda predstavenstva Allianz – Slovenská dss. Momentálne sa ich množstvo odhaduje v desaťtisícoch z celkového počtu 1,5 milióna sporiteľov v druhom pilieri. Presné číslo bude známe až po predstavení anuitnej novely, na ktorej príprave momentálne pracuje ministerstvo práce. Po jej predstavení koncom tohto roka sa očakáva aj uzatvorenie dohody o konečnej podobe ústavného zákona.

„Časť opozičných poslancov chce ukončiť rokovania o ústavnom zákone až keď budú jasné všetky zmeny týkajúce sa druhého piliera,“ povedal Burian. Anuitná novela má totiž presne určiť spôsob vyplácania dôchodkov z druhého piliera. „Pri kúpe doživotne vyplácanej penzie od súkromnej poisťovne plánujeme zaviesť aj možnosť zakúpenia pozostalostného dôchodku,“ priblížila Jana Kolesárová, generálna riaditeľka sociálneho poistenia ministerstva práce. V tomto prípade by sporiteľ za zrieknutie sa desať percent z výšky svojho súkromného dôchodku získal v prípade smrti pre svojich blízkych dvojročný pozostalostný dôchodok.

Na porovnanie, prvý pilier vypláca pozostalostné dôchodky jeden rok, ale v prípade starania sa o nezaopatrené dieťa, alebo dosiahnutie dôchodkového veku, nijako neobmedzuje dĺžku poberania vdoveckej penzie. „Pozostalostné dôchodky z prvého piliera sú mimoriadne štedré, čo si samozrejme súkromná životná poisťovňa nemôže dovoliť,“ uzavrela Kolesárová. Ekonómovia upozorňujú na to, že pri klesajúcom počte ľudí si štátny dôchodkový systém nebude môcť dovoliť udržať súčasnú výšku dôchodkov. Odvody pracujúcich ľudí totiž už ani dnes nestačia na výplatu dôchodkov a aj v tomto roku plánuje štát Sociálnej poisťovni z rozpočtu poslať 689 miliónov eur na udržanie súčasnej výšky penzií.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ