V Egypte našli dve mŕtve české turistky, matku s dcérou

ČTK | 30.07.2013 11:23, aktualizované: 
V egyptskom letovisku Hurgada našli nad ránom dve mŕtve českej turistky, ide o matku s dcérou, informovalo české ministerstvo zahraničia. Otec dcéry je v nemocnici v stabilizovanom stave.

Prípad v hoteli Titanic Palace, kde sa udalosť stala, na mieste rieši egyptská polícia. Do veci sa vložilo aj české veľvyslanectvo, povedal ČTK veľvyslanec v Egypte Pavel Kafka. Podľa informácií ČTK rodinu mohla postihnúť otrava jedlom, úrady to však zatiaľ nepotvrdili.

Príčina oboch úmrtí ani hospitalizácie muža nie je zatiaľ oficiálne známa. „Informáciu sme dostali a sme v spojení so zástupcami cestovnej kancelárie,“ uviedol diplomat.

Podľa informácií Českej televízie mala zosnulá žena 36 rokov a jej dcéra osem. Obe turistky z Karvinej našli v hotelovej izbe.

Správy o tom, že nešťastie súvisí s otravou, označila hovorkyňa ministerstva zahraničia Johana Grohová v túto chvíľu za „číru špekuláciu“. „Môže to tak byť, ale my to v tejto chvíli nevieme,“ povedala ČTK Grohová.

Česká televízia s odvolaním sa na príbuzných rodiny uviedla, že trojicu deň predtým postihli žalúdočné ťažkosti, ktoré sa Česi pokúsili zmierniť liekmi dovezenými z Česka. Muž sa nad ránom zobudil a objavil bezvládne telá manželky a dcéry, dievča sa neúspešne pokúsil oživiť a nakoniec išiel na recepciu pre pomoc. Príbuzní tiež tvrdia, že rodina jedla výhradne v hoteli.

Sestra muža v rozhovore s Českou televíziou uviedla, že brat je teraz na infúziách a že mu lekári vypláchli žalúdok. O tom, či majú problémy aj iní hoteloví hostia, vraj brat nemá informácie, lebo je v kontakte len s delegátkou cestovnej kancelárie.

Na možnú otravu jedlom poukazuje nepotvrdená informácia ČTK o tom, že trojica údajne navštívila reštauráciu typu la carte, kde mohla dostať odlišné jedlo ako ostatní hoteloví hostia. Iní ubytovaní v komplexe obdobné problémy nemajú, citoval server TN.cz hovorcu Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr (AČCKA) Jana Papeže.

V hoteli Titanic Palace sa rodina podľa sestry muža zdržiavala od piatku. Zástupca rekreačného komplexu v rozhovore s ČTK nechcel prípad komentovať, iba oznámil, že na mieste je polícia, ktorá prípad vyšetruje.

Vlani v zahraničí podľa štatistík ministerstva zahraničia zomrelo 385 Čechov, čo je o 32 menej ako predvlani. Počet úmrtí českých občanov v zahraničí bol vlani najnižší od roku 2006.