Zo Západu sa ozvali hlasy namierené proti cudzincom

Reuters, ČTK, zah | 15.08.2013 11:00
Tesco Foto:
Obchod Tesco v britskom meste Evesham.
Výčitka pre zvýhodňovanie Východoeurópanov a obmedzovanie pohybu žiadateľov o azyl - to sú dve veci, ktoré v posledných dňoch zaujali pozornosť v dianí v Británii a vo Švajčiarsku.

V Londýne vyvolal rozruch labouristický poslanec Chris Bryant, ktorý si išiel vziať na mušku cudzincov. Zdalo sa mu, že obchodné reťazce Tesco a Next uprednostňujú pri zamestnávaní ľudí z východnej Európy. „Je neférové, keď bezohľadní zamestnávatelia hľadajú len najlacnejšie pracovné sily a najímajú mnoho ľudí z krajín EÚ, kde sú platy nízke,“ napísal v prejave, ktorý chcel predniesť. Keďže úryvky sa dostali do médií, o niekoľko hodín už naživo rečnil v miernejšom tóne, pretože za svoje výroky zožal kritiku.

Bryant, ktorý je tieňový minister pre prisťahovalectvo, už nehovoril konkrétne o spoločnostiach Tesco a Next. „Mal som na mysli viac vo všeobecnosti, že imigrácia má niekedy záporné stránky v súvislosti s pracovným trhom,“ poznamenal. V pôvodnom texte plánoval poukázať na údajne zvýhodňovanie najmä Poliakov na úkor Britov. Tesco a Next sa spoločne ohradili proti podozreniu, že diskriminujú domáce obyvateľstvo. Tvrdia, že je to nepravda a upozornili, že cudzincom dajú prácu v prípade, keď Briti o ňu neprejavujú záujem.

S kritikou sa stretol aj zámer niektorých švajčiarskych miest a obcí, ktoré by chceli znemožniť žiadateľom o azyl prístup na verejné priestranstvá. Konkrétne spomenuli kúpaliská, ihriská a knižnice. Ochrancovia ľudských práv varovali, že sú to prejavy rasizmu.

Plány mestských a obecných samospráv vyplývajú z obáv z rastúceho počtu žiadateľov o azyl. Vo Švajčiarsku, ktoré má 8 miliónov obyvateľov, by sa týmto spôsobom chcelo usadiť približne 48-tisíc cudzincov. Napríklad obec Bremgarten sa rozhodla zakázať im vstup do kostola.

Starosta obce Menzingen patrí medzi tých, čo presadzujú, aby cudzinci mali znemožnený vstup na „citlivé miesta“, ako sú školy: „To je určite veľmi komplikované miesto, lebo azylanti sa tu môžu stretnúť s našimi školákmi – mladými dievčatami a chlapcami,“ povedal starosta Roman Staub.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ