Elektrárne výrazne znížia ceny

Martin Kováčik, Pravda | 25.09.2013 06:44
Elektrina, energia Foto:
Ilustračné foto
Cena elektriny na budúci rok výrazne klesne. Predpokladané zlacňovanie asi o desať percent nadobúda reálne kontúry po tom, čo Slovenské elektrárne potvrdili 17-percentný pokles cien pre budúci rok.

Cena elektriny z výroby sa na konečnej cene podieľa približne polovicou. Výsledné zníženie cien tak závisí aj od výšky regulovaných poplatkov za prenos elektriny po vysokonapäťových linkách, poplatkov za distribúciu a stanovených úrovní dotácií pre rôzne sektory.

"Priemerná cena silovej elektriny na tento rok na Slovensku bola na úrovni 48,4 eura za megawatthodinu. Priemerná cena na budúci rok, vypočítaná za január až jún tohto roka, je na úrovni 40,2 eura za megawatthodinu,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová. Dominantný výrobca elektriny na Slovensku, v ktorom má podiel aj štát, ale rozhodujúce slovo v ňom má taliansky Enel, upozorňuje, že konečné ceny stanovuje regulačný úrad. O koľko elektrina zlacnie, sa tak ľudia dozvedia niekedy na prelome novembra až decembra.

Regulačný úrad už naznačil, že ceny môžu ísť dole o 10 percent, aj keď nie každý sa zrejme poteší z takéhoto výrazného zlacňovania. „Väčší pokles cien elektriny očakávame pri priemysle a menší v prípade domácností,“ povedal nedávno pre Pravdu šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Vývoj veľkoobchodných cien silovej elektriny vyzerá pre spotrebiteľov priaznivo aj do budúcnosti. Cena silovej elektriny totiž stále klesá. „Cena silovej elektriny na Slovensku sa denne mení, minulý týždeň bol spot na úrovni 37 eur za megawatthodinu. V najbližšom období očakávame pohyb ceny v intervale 36,5 až 38 eur za megawatthodinu,“ konštatovala Burdová.

To, že ceny elektriny na burze padajú, má však aj negatívnu stránku. Ceny totiž ženie dole kríza, s ktorou upadá priemysel a ľudia prichádzajú o prácu. Fabriky bez objednávok následne znižujú odbery elektriny a nižší dopyt po elektrine zase posiela ceny nadol. Ako dlho tento stav potrvá, závisí od vývoja európskych ekonomík, ktoré sa majú zviechať niekoľko rokov, čo môže naznačovať stabilný vývoj cien elektriny po roku 2014.

Podľa štatistík Európskej komisie je slovenská elektrina na starom kontinente aktuálne desiata najdrahšia a po zohľadnení platov sú jej ceny siedme najvyššie, čo je za posledné tri roky zlepšenie o tri pozície.

Elektrina by mala byť jediná z regulovaných cien, kde nastane od januára väčší pohyb. Regulované ceny plynu, vody aj tepla očakáva Holjenčík od januára 2014 na podobnej úrovni, na akej sú teraz. Vláda chce navyše plne ovládnuť dominantného predajcu plynu – SPP, čím garantuje, že nepodá návrh na zdraženie plynu ani budúci rok. Čo bude potom, nie je jasné.

SPP je v súčasnosti pri predaji plynu pre domácnosti v strate a tá má aj na budúci rok dosiahnuť asi 40 miliónov eur. Vláda je ochotná stratu dotovať zo zdrojov, ktoré sú v plynárňach. Znamená to, že nepriamo sa na lacnejší plyn zložia daňovníci, keďže nebyť dotovania plynu, voľné zdroje by z SPP mohli putovať do štátneho rozpočtu. Premiér Robert Fico však tvrdí, že jeho strana sľubovala stabilné ceny energií a kúpou SPP len plní tento predvolebný sľub. Za zámer kúpiť stratovú časť SPP od finančníkov čelil premiér Fico odvolávaniu v parlamente. Opozícia na pád vlády nemala dosť hlasov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ