Ako je to s reverzom plynu na Ukrajinu

Boris Latta, SITA | 27.09.2013 10:45
Dodávky plynu cez reverzný tok od nás na Ukrajinu si vyžiadajú dohodu slovenskej strany s ruským Gazpromom, vyhlásil ambasádor Európskej únie v Kyjeve Jan Tombinski.

„Je tu Rusko a Slovensko. Gazprom a slovenský prepravca. A je nevyhnutné, aby sa na tom dohodli. Reverzné dodávky plynu na Ukrajinu nie sú z pohľadu Slovenska bez dohody s Gazpromom jasné a samozrejmé,“ povedal vraj Tombinski.

Na druhej strane však slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, nevidí dôvod, aby dodatočne rokoval s ruskou firmou Gazprom o projekte reverzného toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu. "Nepotrebujeme dodatočnú dohodu so spoločnosťou Gazprom, práve naopak, na ukrajinskej strane je potrebné, aby došlo k dohode medzi ruským zákazníkom a ukrajinským prepravcom,“ povedal hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Spoločnosť Ukrtransgaz nie je podľa slovenského prepravcu plynu zatiaľ schopná splniť základný predpoklad na spustenie reverzného toku na Ukrajinu, ktorým je, zjednodušene povedané, štandardná výmena údajov o preprave. "Vyplynulo to z výsledkov testov uskutočnených v máji a júni v prepojovacom bode Veľké Kapušany,“ konštatoval Chuguryan.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ