Pápež František: Cirkev by sa mala viac otvoriť svetu

ČTK | 01.10.2013 12:57
Pápež František Foto: ,
Pápež František
Katolícka cirkev by mala pokračovať v reformách, ktoré stanovil Druhý vatikánsky koncil, a viac sa otvoriť modernému svetu a kultúre. V rozhovore pre taliansky denník La Repubblica to povedal pápež František.

Interview vyšlo v deň, kedy sa má nový pontifikát prvýkrát zísť s poradnou skupinou ôsmich kardinálov, ktorá má na starosti práve prípravu reformy vatikánskych štruktúr.

„Druhý vatikánsky koncil v rokoch 1962 až 1965, inšpirovaný pápežovi Jánom XXIII. a Pavlom VI. rozhodol, že do budúcnosti by sa malo nazerať v modernom duchu a že je potrebné sa otvoriť modernej kultúre,“ vyhlásil pápež František.

„Duchovní otcovia koncilu vedeli, že otvoriť sa modernému svetu znamená náboženský ekumenizmus a dialóg s neveriacimi,“ dodal s tým, že v tomto smere sa toho zatiaľ vykonalo veľmi málo. Práve súčasný pápež by v tom chcel ale pokračovať.

Rímska kúria, teda administratívne vedenie Vatikánu, je podľa pápeža príliš zahľadená sama do seba. Pápež František by vraj chcel, aby cirkev plnila misijnú funkciu, ale mala zároveň aj moderného ducha. Rovnako by bol rád, keby cirkev dávala nádej chudobným, mladým i starým, zveril sa pápež v obsiahlom rozhovore.

„Táto zahľadenosť kúrie dovnútra do Vatikánu znamená, že potom zanedbáva svet, ktorý nás obklopuje. Nezdieľam túto víziu a urobím všetko pre to, aby som to zmenil,“ vyhlásil nový pontifikát.