Eurozóna nefunguje, rozdeľte ju, žiada 18 európskych ekonómov

ČTK | 21.10.2013 10:00
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
Skupina 18 európskych ekonómov, medzi ktorými je aj viceguvernér Českej národnej banky Mojmír Hampl, vyzvala na rozdelenie eurozóny.

Súčasný model podľa nich nefunguje a jediným riešením situácie je, aby sa blok krajín so spoločnou európskou menou rozdelil na konkurencieschopné severné štáty a zadlžené južné štáty. V pondelok to napísal server Deutsche Wirtschaftnachrichten.

Podľa manifestu vyhotoveného skupinou ekonómov ohrozuje súčasný model eurozóny existenciu Európskej únie a jej spoločného trhu.

„Južné krajiny eurozóny uviazli v recesii a nemôžu zvýšiť svoju konkurencieschop­nosť oslabením svojich mien. Na druhej strane, od severných krajín eurozóny sa žiada, aby sa vzdali svojich hodnôt založených na striedmej finančnej politike a fungovali ako peňaženky pre financovanie nekonečných záchranných programov pre juh,“ uvádza sa v manifeste.

Podľa autorov dokumentu tak euro vytvára dvojakú hrozbu – v južnom krídle eurozóny hrozia sociálne nepokoje, kým na severe sú pre platenie dlhov iných krajín ľudia čoraz skeptickejší k európskej integrácii ako takej.

Ekonómovia vidia riešenie v odchode ekonomicky najsilnejších krajín z eurozóny. Euro by sa tak na čas stalo spoločnou menou slabších štátov z južného krídla, ako keby sa tieto krajiny vrátili ku svojim národným menám. Zároveň je podľa autorov manifestu treba vytvoriť nový európsky mechanizmus koordinácie menových politík, aby v budúcnosti nedochádzalo k menovým vojnám.

Dokument podpísalo okrem Hampla ďalších 17 ekonómov z rôznych krajín únie. Medzi signatármi je napríklad bývalý holandský eurokomisár pre vnútorný trh Frits Bolkestein alebo bývalý prezident Zväzu nemeckého priemyslu Hans – Olaf Henkel.