Moskva vábi Kyjev na miliardové projekty, ak sa nezblíži s EÚ

ČTK | 10.11.2013 10:53
Putin, Janukovyč Foto: ,
Ruský prezident Vladimír Putin (vľavo) s ukrajinským kolegom Viktorom Janukovyčom.
Rusko ponúkne Ukrajine ekonomické projekty za miliardy dolárov, ak sa nepriblíži Európskej únii a nepodpíše s ňou na konci novembra asociačnú dohodu.

Spolupráca by sa mohla týkať energetiky, leteckého priemyslu aj kozmonautiky, uviedol podľa agentúry RIA Novosti poradca prezidenta Vladimira Putina Sergej Glazjev.

Ako spresnil, Moskva plánuje ponúknuť Kyjevu projekty, ktoré „významne zvýšia kapacitu ukrajinskej ekonomiky, ktorá sa stane viac rôznorodá, vedecky podložená a stabilná“. Veľké plány podľa Glazjeva existujú najmä v jadrovej oblasti. „Krajina bude môcť vyrábať palivové tyče pre svoje jadrové elektrárne s využitím ruských technológií,“ uviedol Putinov poradca. Navýši sa aj spolupráca v letectve či kozmonautike. Rusko a Ukrajina by napríklad mohli spoločne vyrábať lietadlá Antonov.

Poradca ruského prezidenta už v auguste vyhlásil, že podpísanie dohody s EÚ bude pre Ukrajinu „samovraždou“. Vyvolá totiž okamžité sprísnenie colných pravidiel pre tovar putujúci do Ruska. Na začiatku októbra zase predpovedal, že po zblížení s Európou stihne Kyjev rana za ranou – už budúci rok bude vraj musieť Ukrajina vyhlásiť štátny bankrot, padne vláda a nasledovať budú ťažké sociálne otrasy.

Kyjev plánuje uzavrieť zmluvu o pridružení k EÚ – a s ňou aj dohodu o zóne voľného obchodu – na summite štátov Východného partnerstva 28. a 29. novembra vo Vilniuse. Rusko tento zámer tvrdo kritizuje. Moskva Ukrajine ponúka, aby sa namiesto integrácie s EÚ zapojila do bezcolnej zóny s Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom. Prezident Viktor Janukovyč ruské vábenie odmieta, súbežné členstvo v oboch colných úniách nie je technicky možné.

Ukrajinská verejnosť vidí lepšiu perspektívu v colnom zväzku s EÚ. Vytvorenie zóny voľného obchodu, ktoré je súčasťou asociačnej dohody s EÚ, schvaľuje 47 percent Ukrajincov, colné zväzok s Moskvou len 34 percent. Pätina opýtaných nemá jasný názor, ukázal prieskum, ktorého výsledky zverejnili v októbri.