Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku zostáva vo funkcii

SITA | 19.12.2013 13:39, aktualizované: 
Akademický senát Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) svojím uznesením odvolal rektora univerzity. Rektor Tadeusz Zasępa nastúpil do úradu rektora v roku 2008, keď sa začalo jeho prvé funkčné obdobie.

Za jeho odvolanie 18. decembra 2013 hlasovalo 15 z 18 prítomných senátorov. Dvaja boli proti a jeden sa zdržal, informovala predsedníčka senátu Ľudmila Krajčíriková. Rektor však zatiaľ svoju funkciu opustiť nemusí, s návrhom akademického senátu na odvolanie rektora totiž musí súhlasiť veľký kancelár Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktorým je košický arcibiskup – metropolita Bernard Bober. Ten s ním však nesúhlasil.

„Skutočnými dôvodmi, prečo Akademický senát KU schválil 18. decembra 2013 návrh na odvolanie rektora, je podľa nášho názoru to, že rektor dlhodobo upozorňoval na závažné pochybenia ekonomického charakteru na Pedagogickej fakulte KU, čo potvrdila vnútorná kontrola, s ktorej závermi sa stotožnil aj nezávislý audítor,“ informoval hovorca KU Vladimír Buzna. Tieto aktivity podľa neho niektorí členovia senátu prijali s nevôľou.

Predsedníčka Akademického senátu Ľudmila Krajčíriková, ktorá je zároveň predsedníčka Akademického senátu Pedagogickej fakulty KU hovorí, že nahromadených problémov medzi senátormi a rektorom bolo na univerzite viac. „Začalo sa to v apríli tohto roku, keď rektor KU jednorazovo a na hodinu prepustil troch čelných predstaviteľov univerzity, a to vtedajšieho predsedu Akademického senátu KU, predsedu Akademického senátu pedagogickej fakulty a tajomníčku,“ uviedla.

Keď sa ho pýtali na dôvody, rektor im podľa Krajčírikovej nechcel odpovedať a vravel, že ide o utajené informácie, hovoril však o ekonomických pochybeniach. Rektor napokon podľa nej podal 10 trestných oznámení na neznámeho páchateľa. „Viac ako pol roka viac ako 100 ľudí z KU chodilo na vypočúvania,“ hovorí Krajčíriková.

Vyšetrovanie trvalo podľa jej slov do septembra či októbra. Krajčíriková požiadala o výsledky na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. „Dostala som oficiálne výsledky, ktoré všetkých 10 trestných oznámení na neznámeho páchateľa bolo uzavretých, že skutočný skutok sa nestal, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie,“ povedala. Podľa jej slov sa chceli preto s rektorom stretnúť a hľadať riešenia aj v súvislosti s prepustenými ľuďmi. „Rektor trval na tom, že preňho sú podstatné výsledky vnútornej kontroly a súkromnej audítorskej služby. Pre nás boli podstatné výsledky oficiálnych štátnych vyšetrovacích orgánov,“ doplnila.

Spory medzi senátormi a rektorom sú však aj ďalšie, dopĺňa predsedníčka senátu. Za celý rok sa podľa nej nedokázali dohodnúť na rozpočte KU pre rok 2013, napriek tomu, že je už koniec roka. Rektor tiež neraz nesúhlasne podľa Krajčírikovej prijíma uznesenia senátu. „Je tu veľký rozpor medzi postavením Akademického senátu a aj vo vzťahu k rektorovi,“ uzavrela. Keďže uznesenie senátu o odvolaní rektora vetoval veľký kancelár, senát sa s ním chce stretnúť a vysvetliť mu dôvody na odvolanie. Obrátili sa aj na predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského.