Šéf nového operátora: Budeme tvrdo konkurovať

Michal Holeš, Pravda | 13.01.2014 14:00
Juraj Ondriš Foto: ,
Juraj Ondriš
Na Slovensko príde štvrtý mobilný operátor. Juraj Ondriš, väčšinový akcionár a zároveň predseda predstavenstva spoločnosti Swan tvrdí, že prví zákazníci budú môcť využívať služby ich siete koncom leta. Ceny za hovory, SMS či prenosy dát špecifikovať nechcel, ponuku však charakterizoval ako revolučnú.

Budete ponúkať svoje služby na celom Slovensku?
Určite áno, pretože uzavrieme s niektorým zo súčasných operátorov zmluvu o poskytovaní takzvaného národného roamingu. V tomto režime síce naši zákazníci budú mať našu SIM kartu, ale nebudú využívať našu sieť. Dôležité je povedať, že ľudia v režime národného roamingu budú za služby platiť rovnako ako by boli v našej sieti.

Nebude pre vás problém dodržať podmienky v licencii?
Bez najmenších problémov. Štvrtinu populácie na Slovensku budeme mať pokrytú v priebehu pár mesiacov a sieť spustíme skôr ako pred ubehnutím šiestich mesiacov.

Kedy príde komerčná ponuka pre zákazníkov?
V septembri. Chceme byť na ňu čo najlepšie pripravení.

Už pár dní po prebehnutí aukcie sa začalo špekulovať o tom, že frekvencie ste kúpili iba na to, aby ste ich vzápätí so ziskom predali niektorému z existujúcich troch operátorov.
Určite to nie je pravda. Chceme vybudovať vlastnú sieť, vďaka ktorej budeme môcť byť tvrdým konkurentom súčasným operátorom.

Aké ceny služieb chcete ponúkať? To ešte nevieme. Máme síce nejakú predstavu, vzhľadom na to, že existuje ešte pomerne veľká neznáma v podobe národného roamingu, o číslach ešte nemôžeme hovoriť.

Máte už rozbehnuté rokovania o tom, ktorú z existujúcich troch sietí budete na národný roaming využívať?
Nejaké predbežné rozhovory už prebehli. Zatiaľ nevieme, ako dopadnú. Všetko bude závisieť od vzájomných dohôd.

Ste pripravení aj na možnosť, že vám operátori ponúknu prenájom svojej siete za premrštenú cenu?
V takom prípade sa obrátime na Telekomunikačný úrad, aby zakročil.

Mnoho ľudí na Slovensku má viac ako dve SIM karty, trh je teda dosť nasýtený. Existuje tu ešte pre vás priestor?
>Myslíme si, že trhové podiely sa budú prerozdeľovať. Tam vidíme priestor pre nás. Sme nízkonákladová a efektívna firma, čo sa ukázalo aj na počte zákazníkov pripojených cez našu optickú sieť. Máme ju síce menšiu, ale pritom máme porovnateľné počty pripojení ako naši konkurenti. Aby som bol presný, tridsať až štyridsať percent ľudí v dosahu našej optiky má pripojenie práve od nás.

Ale trh s „mobilnými“ službami je odlišný ako pri pripojeniach do internetu.
Berieme to tak, že telekomunikačný trh sa úplne mení. Dochádza k výraznej zmene konceptu. Dnes sme v pozícii, že nie sme ničím zaťažení a máme v princípe čistý stôl. Nemusí nás preto trápiť, akú máme maržu na esemeskách a môžeme preto povedať, že nás SMS nezaujímajú. Existujúci operátori tam však majú zisky, ktoré je pre nich ťažké škrtať. Podľa nás tu v priebehu troch až piatich rokov budú ceny klesať, a preto ich môžeme škrtnúť rovno a nemusíme sa tým zaoberať.

Čiže esemesky budete ponúkať zadarmo?
V podstate sú zadarmo už teraz. Keď na smartfónoch v súčasnosti používate rozšírené programy na telefonovanie, platíte za to?

Nie. Ale na Slovensku sú ešte stále relatívne málo rozšírené. Navyše, starší ľudia ich asi využívať nebudú, keďže tieto programy nie sú úplne triviálne. A nezanedbateľný fakt je, že telefóny s možnosťou inštalácie takéhoto softvéru sú relatívne drahé.
Práve preto hovorím o takom časovom rozpätí, kedy bude trvať prechodné obdobie. Ale tvrdím, že súčasný model zarábania na esemeskách, medzinárodnom roamingu či telefonovaní je neudržateľný. Je isté, že časom budeme mať dátové paušály. Keby sme pokračovali v tom súčasnom modeli, povedal by som že je tu nulový priestor pre štvrtého operátora. Sme síce veľkí kaskadéri a hazardéri, ale do tohto by sme asi nešli.

S akou ponukou chcete prísť, keď na esemeskách a telefonátoch nechcete zarábať?
Budeme musieť „tlačiť na pílu“ v otázke dát. Kým pred pár rokmi ľudia takmer výlučne e-mailovali a surfovali po webe, dnes mladí zapnú telefón a púšťajú si priamo z internetu videá. Potrebujú preto veľké balíky dát. V budúcnosti sa ich požiadavky ešte viac zväčšia.

Čiže za lacné peniaze budete ponúkať veľké balíky dát pri vysokých prenosových rýchlostiach?
Až tak by som to nešpecifikoval. Zatiaľ je to obchodným tajomstvom. Môžem však povedať, že naše plány sú istým spôsobom revolučné, pričom toto tvrdenie neplatí iba na Slovensku.

Budete ponúkať aj lacné dotované smartfóny? Rokujete už napríklad so Samsungom, aby vám za nízke ceny predával kvalitné zariadenia?
Samsung je len jeden z dodávateľov, ktorý je zaujímavý. Momentálne túto otázku neriešime.

Budete na vydražených frekvenciách ponúkať aj možnosť telefonovania a esemeskovania?
Technológia LTE, ktorú budeme využívať, je veľmi mladá. Za toho trištvrte roka môže pokročiť o veľkú vzdialenosť. Čo by teda nebolo dnes možné, po prebehnutí toho času už bude reálne.

Môžete si dovoliť stavbu stoviek vysielačov? Vydražili ste si iba pásmo 1 800 megahertzov, ktorého kapacita je síce dosť široká, ale dosah jednotlivých antén je relatívne krátky, takže počet základňových staníc štvrtej siete určite nebude nízky.
My už v súčasnosti prevádzkujeme tristo vysielačov v pásme 3 500 megahertzov, ktoré sú zhruba rovnako drahé ako technológie určené pre sieť štvrtej generácie. Je veľmi jednoduché pridať k nim ďalšiu technológiu. Takže už teraz máme tristo miest, kam môžeme umiestniť naše vysielače. Celkovo budeme vysielať z asi 1 500 miest na celom Slovensku. Fakt je, že výstavba a príprava nových miest je drahá.

Budete preto spolupracovať pri výstavbe s niektorým z vašich konkurentov, aby ste si rozdelili náklady?
Privítali by sme to. Už v súčasnosti zdieľame niektoré vysielače s inými operátormi. Orange a Telekom zrejme budú stavať na vlastnú päsť. Je otázne, či si O2 bude stavať vlastnú sieť, alebo bude mať záujem podieľať sa na budovaní.

Juraj Ondriš (46)

Vysokoškolský diplom získal na STU v Bratislave, odbor elektronické počítače. Je predsedom predstavenstva a väčšinovým akcionárom spoločnosti Swan, ktorá pôsobí na telekomunikačnom trhu od roku 2000 a poskytuje elektronické komunikačné služby. Spoluzakladal darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ