Babiš cez prostredníka ovládol spoločnosť Prvá Bratislavská Pekárenská

ČTK | 19.01.2014 12:43
Miliardár Andrej Babiš ovládol slovenskú spoločnosť Prvá Bratislavská Pekárenská (PBP). Firmu, ktorá bola pôvodne súčasťou skupiny United Bakeries, získal prostredníctvom inej slovenskej firmy Majetky s.r.o. Informuje o tom nové vydanie týždenníka Euro, ktoré vyjde v pondelok.

PBP prevádzkuje najväčší pekárenský podnik v slovenskej metropole. Babišov Agrofert vlastní jedného z najväčších výrobcov pečiva Penam, ktorý pôsobí v Česku aj na Slovensku. Pred dvomi rokmi pritom usiloval o prevzatie celej skupiny United Bakeries, transakciu ale odmietol slovenský Protimonopolný ú­rad.

Kúpa Prvej Bratislavskej Pekárenskej cez prostredníka mu tak umožnila vyhnúť sa konaniu protimonopolnému úradu. Agrofert je podľa týždenníka presvedčený, že o povolenie úradu žiadať nemusel.

Spoločník United Bakeries Marko Pařík Euru potvrdil, že Agrofert bol ako konečný vlastník známy dopredu. „Vedeli sme to od začiatku, rovnako to vedeli banky,“ uviedol Pařík. Spoločnosť United Bakeries predala aj pekáreň Peza v Žiline. Jej kupec ale nie je známy, v štatutárnych orgánoch firmy je zapísaných niekoľko advokátov.

Babiš buduje slovenskú pekárenskú vetvu koncernu od roku 2006. Vtedy získal šesť mlynských a pekárenských firiem. Pred akvizíciou Prvej Bratislavskej Pekárenskej prevádzkoval Penam na Slovensku štyri pekárne a štyri mlyny. Pokrytie hlavného mesta spoločnosti chýbalo. Ani po ovládnutí PBP celkový podiel Penamu na slovenskom trhu neprekročí 20 percent, tvrdí podľa týždenníka Agrofert.