Bratislava má predraženú zimnú údržbu

Michal Holeš, Pravda | 26.01.2014 15:00
počasie, sneženie, sneh, údržba ciest, cesta,... Foto: ,
Ak je pracovník v zimnej pohotovosti. Bratislava za neho platí 5,70 eura za hodinu. Ak už odhŕňa sneh, vyjde mesto na 7,82 eura za hodinu. Obe sumy sú predražené.
Zimná údržba v hlavnom meste Slovenska je príliš drahá. Konzorcium A.R.K. pozostávajúce z dvoch súkromných firiem totiž od magistrátu inkasuje na každého robotníka počas zimnej pohotovosti takmer 5 100 eur s DPH mesačne.

„Suma za pohotovosť jednej osoby na činnosti vykonávané ručne, bola v zmluve stanovená vo výške 5,7076 eura za hodinu bez DPH,“ spresňuje správa z kontroly, o ktorej bude bratislavský magistrát rokovať v pondelok. Robotník je v pohotovosti nonstop a podľa toho mesto platí.

Napríklad mesto Košice hradí podľa hovorkyne Martiny Viktorínovej za pohotovosť robotníkov menšiu sumu. „V prípade pohotovosti bez reálnych výkonov je to mesačne približne 3 800 eur,“ tvrdí Viktorínová. Ešte menej peňazí vypláca trenčiansky magistrát.

„Mesto platí hodinovú sadzbu za pohotovosť zamestnanca zimnej údržby, ktorú samo vyhlasuje na základe meteogramov počasia, 2,9875 eura za hodinu,“ spresňuje za Trenčín hovorkyňa Erika Ságová. Pri celomesačnej pohotovosti to znamená zhruba 2 151 eur na mesiac.

V porovnaní s oboma mestami je v Bratislave príliš drahá nielen zimná pohotovosť, keď sú pracovníci pripravení udržiavať komunikácie, ale aj samotné odhŕňanie snehu či posýpanie ciest. Kým v Bratislave za jedného pracovníka konzorcium inkasuje 7,82 eura za hodinu, v Trenčíne je to o 5,78 eura. Košice presnú hodinovú taxu za pracovníka v reálnom nasadení pri odhŕňaní snehu neposkytli.

Všetky tieto faktory viedli k tomu, že konzorcium súkromných firiem v decembri 2013 zaslalo na bratislavský magistrát takmer 900-tisícovú faktúru. Pritom posledný mesiac vlaňajška bol pre bratislavských cestárov veľmi priaznivý, keďže teploty sa takmer stále držali nad nulou a sneh nebolo potrebné odhŕňať vôbec.

Poslanec bratislavskej samosprávy Jozef Uhler (SDKÚ) to hodnotí ako mrhanie. „Tie prostriedky by bolo možné použiť napríklad na opravu zlého stavu ciest a nie na vyplácanie ľudí, ktorí nič nerobia,“ argumentuje Uhler.

Zmluvu s konzorciom A.R.K. podpísal krátko pred odchodom z magistrátu exprimátor Andrej Ďurkovský, ktorý bol do funkcie zvolený za KDH. Redakcia Pravdy požiadala o vyjadrenie jeho niekdajšieho asistenta. Ďurkovský však neposkytol odpovede na otázky, prečo zmluvu podpísal tak krátko pred odchodom z funkcie a prečo sú sumy také vysoké.

Prečo aktuálny primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru) zmluvu nezmenil, aby sumy neboli také vysoké? Hovorca Bratislavy Stano Ščepán na to neodpovedal. Naznačil, že komplexnejšie informácie budú k dispozícii v pondelok.

Vyjadriť sa nechcel ani Lukáš Štefl, jeden z konateľov firmy Raki, ktorá je v konzorciu A.R.K. „Momentálne nemám čas. Ja sa teraz poradím a zatelefonuje vám niekto od nás,“ povedal Štefl. Napriek prísľubu sa už do uzávierky tohto vydania nik z firmy neozval.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ