Lekári: Odmietanie očkovaní je hrozba

Pravda, Zlatica Beňová | 04.03.2014 20:00, aktualizované: 
vakcína, očkovanie, lekár. dieťa Foto:
Na Slovensku sa povinným očkovaním podarilo znížiť chorobnosť na záškrt, detskú obrnu, osýpky a rubeolu.
Rodičov, ktorí odmietajú povinné očkovanie svojich detí, je čoraz viac. Kým pred dvomi rokmi bolo 1 291 odmietnutých očkovaní, vlani ich počet stúpol na 2 595. Rodičov od tohto rozhodnutia neodrádzajú ani vysoké pokuty. Ako dôvod uvádzajú strach z nežiaducich účinkov či škodlivosti vakcín. Epidemiológovia neočkovanie považujú za veľkú hrozbu, upozorňujú, že takto sa môžu vrátiť epidémie nákaz, ktoré sú už takmer zabudnuté.

Svoje dieťa neplánuje dať zaočkovať štyridsiatnik Andrej z Bratislavy. „Nedáme dcérku zaočkovať vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke, pretože tak nerobí nikto v našom okolí. Tí, ktorí tak urobili, tak vývoj ich detí sa akoby povahovo zastavil,“ myslí si Andrej. Štát by podľa neho nemal direktívne vnucovať očkovanie a už vôbec nie udeľovať pokuty.

Opačný názor má tridsiatnička Ivana zo Senca. „Našu dcérku sme dali zaočkovať, pretože nám to odporučila lekárka, ktorej plne dôverujem. Do vedľajšej ordinácie totiž priniesla mamička dieťa s čiernym kašľom, od ktorého následne ochorela sestrička. Mamička dieťa odmietla pár mesiacov predtým zaočkovať. Dieťatko znášalo komplikácie ešte dva mesiace,“ povedala matka. Podotkla, že veľa rozmýšľala o tom, či je neočkovanie móda. „Verím, že keď ľudia cestujú prakticky po celom svete a pre naše deti to bude absolútne prirodzené, tak je toto moje rozhodnutie zaočkovať dieťa správne,“ dodáva Ivana.

PIANO

Prečítajte si glosu Mariána Repu Vek nerozumu.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na Slovensku sa povinné očkovanie vykonáva od päťdesiatych rokov minulého storočia. Podarilo sa ním znížiť chorobnosť na záškrt, detskú obrnu, osýpky a rubeolu.

Podľa predsedníčky Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzany Krištúfkovej pribúda na Slovensku rodičov, ktorí sa rozhodli neočkovať svoje dieťa zo strachu pred nežiaducimi účinkami. „Napriek tomu, že táto súvislosť bola relevantnými štúdiami opakovane a spoľahlivo vyvrátená, stále je častým argumentom rodičov odmietajúcich očkovanie svojho dieťaťa aj na Slovensku,“ tvrdí Krištúfková. Dodala, že v Bratislavskom kraji v minulom roku po prvýkrát klesla zaočkovanosť vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke na 92,1 percenta. „Takáto klesajúca zaočkovanosť znamená reálnu hrozbu epidémií osýpok, mumpsu a ružienky,“ konštatuje epidemiologička.

Ľudia si myslia, že keď sa nebezpečné infekčné choroby u nás takmer nevyskytujú, očkovať netreba. Epidemiologička upozorňuje, že takáto úvaha je chybná. „Infekčné choroby stále ohrozujú zdravie verejnosti. Medzinárodný obchod, cestovanie a legálna, ale najmä ilegálna migrácia prinášajú so sebou riziko vzniku a šírenia infekčných ochorení, pričom cena za neskorý zásah je oveľa vyššia ako ich prevencia,“ konštatuje Krištúfková.

Hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická povedala, že rodičia najčastejšie odmietajú povinné očkovanie najmä kvôli názorom, že vakcíny sú škodlivé, majú nežiaduce účinky, prípadne, že existuje súvislosť medzi očkovaním a vznikom rôznych ochorení. „Sú však rodičia, ktorí neodmietajú očkovanie, ale konkrétnu vakcínu a žiadajú inú očkovaciu látku, nie tú, ktorá je určená na povinné očkovanie, čo nie je možné,“ dodala hovorkyňa úradu.

Na to, prečo sa začína s očkovaním v dojčenskom veku, je odpoveď podľa Krištúfkovej jednoduchá. Infekciami sú podľa nej najviac ohrozené deti najmladšej vekovej skupiny, hoci pri narodení majú rozvinutý imunitný systém, ten je však prázdny. „Ochranné protilátky od matky po narodení rýchlo klesajú. Infekcie majú u malých detí veľmi ťažký priebeh, často v život ohrozujúcej forme. Preto je nevyhnutné, aby aktívna a bezpečná ochrana – očkovanie – predbehla riziko nákazy,“ vysvetlila epidemiologička.

Podľa zákona o ochrane verejného zdravia môže regionálny úrad verejného zdravotníctva uložiť rodičovi pokutu, ak odmietne dieťa zaočkovať. Výška pokuty sa môže pohybovať do 331 eur. Úrady v roku 2012 a v prvom štvrťroku roku 2013 udelili 235 sankcií v celkovej výške 18 907 eur.

O tom, či očkovanie má byť povinné, má rozhodnúť Ústavný súd, kde skončila sťažnosť jednej matky. Martina Demčáková z tlačového a informačného odboru Ústavného súdu uvádza, že súd v tejto veci ešte neprijal rozhodnutie, pretože ešte prebiehajú procesné úkony. „Vzhľadom na zložitosť a povahu predmetného konania nie je možné momentálne určiť, kedy presne bude plénum Ústavného súdu rozhodovať vo veci samej,“ podotkla Demčáková.

Odmietnutie očkovania riešil v susednej Českej republike Najvyšší správny súd. Ten definitívne ukončil spor medzi ministerstvom zdravotníctva a manželmi, ktorí odmietli dať zaočkovať svoje dieťa povinnou hexavakcínou. Súd sa priklonil na stranu ministerstva. Rodičia v spore žiadali o odpustenie pokuty, ktorú im za odmietnutie očkovania vyrubil hygienik. Argumentovali tým, že očkovanie môže narušiť prirodzenú imunitu ich dieťaťa a poukazovali na starší judikát Ústavného súdu, ktorý v odôvodnených prípadoch (napr. alergia) umožňuje odpustiť pokutu pre rodičov, ktorí odmietli dať svoje deti očkovať. Obava alebo strach z očkovania však podľa rozhodnutia Najvyššieho správneho súdu nie sú dostatočným dôvodom na odpustenie tejto pokuty.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ