Súťaž v Paríži vysoko vyzdvihla slovenské vína

Jozef Sedlák, Pravda | 09.03.2014 20:00, aktualizované: 
Edita Ďurčová Foto: ,
Enologička Edita Ďurčová zastupovala Slovensko vo svetovom rozhodcovskom zbore tvorenom špičkovými znalcami vína
Slovenskí vinári po roku opäť triumfovali v Paríži a potvrdili, že na svetových súťažiach patria medzi absolútnu špičku. V najprestížnejšej vinárskej súťaži Vinalies Internationales získali 16 zlatých a 34 strieborných medailí.

V prepočte na počet ocenených vín nechali za sebou vinárske veľmoci, ako sú Francúzsko či Španielsko a jasne vyhrali aj súboj s Českou republikou (50:26) meraný počtom zlatých a strieborných kovov.

Slovensko ešte nikdy neposlalo do Paríža takú reprezentatívnu vzorku vín ako tohto roku. Kolekciu tvorilo dovedna 149 vín, z ktorých presne jedna tretina získala medailové umiestnenie.

"Ak zvážime, že celkove bolo ocenených 29,9 percenta vín z 3¤502 vzoriek, potom slovenský zisk 33,5 percenta pri francúzskom 28,9 percenta podčiarkuje kvalitu slovenského výberu,“ povedala enologička Edita Ďurčová, ktorá zastupovala Slovensko vo svetovom rozhodcovskom zbore tvorenom špičkovými znalcami vína z Európy i krajín Nového sveta.

Spomedzi 21 slovenských vinárstiev sa tohto roku v Paríži zaskveli vína Pezinčana Petra Matyšáka. Ešte nikomu zo slovenských vinárov sa nepodarilo na Vinalies Internationales získať tri zlaté a štyri strieborné vína. Triumf by bol dokonaný, keby bol Matyšák získal titul absolútneho šampióna, ako sa to podarilo tandemu Vladimír Mrva a Peter Stanko, ktorí ho vybojovali v roku 2010 za cabernet Sauvignon rosé.

Odvtedy však urazilo slovenské vinárstvo kus cesty a konkurencia medzi vinármi sa vyrovnala. Do Paríža nominovali svoje vína nielen veľké a známe vinárstva, ale aj malé rodinné podniky ako povedzme strieborné Vínko Klimko Modra. Tón však udávali také vinárstva ako Chateau Topoľčianky s dvoma zlatými a dvoma striebornými kovmi, Chowaniec&Kraj­čírovič či Janoušek&Polák zhodne s dvoma zlatými medailami, Mrva&Stanko so ziskom 1 zlatej a 4 strieborných či Martin Pomfy s 8 striebornými medailami.

Lenže ako pripomína Edita Ďurčová, strieborná medaila z parížskej súťaže Vinalies Internationales má cenu zlatej. Je to súťaž s najprísnejšími rozhodcami, kde sa vínu neodpúšťa najmenšia chybička. Parížske víťazstvo je nesporne obrovskou vzpruhou do ďalšej vinárskej kariéry pre Petra Matyšáka, čelného predstaviteľa modernizačnej vlny v slovenskom vinárstve. "Pred 20 rokmi som vyslovil presvedčenie, že Slovensko sa zaradí medzi európsku vinársku špičku. Ten čas je tu a slovenskí vinári sa stali rešpektovanými výrobcami nielen skvelých bielych, ale aj ružových vín,“ reagoval na správy o nebývalom víťaznom ťažení Peter Matyšák.

Neváhal poukázať na spolutvorcov úspechu – technológov Jaroslava Žáka a Michala Klamu, ako aj hlohovského vinohradníka Richarda Sojáka, ktorý dopestoval frankovku na zlaté ružové víno, či na pestovateľa Pavla Gášpara, zlatý kabernet rosé je z jeho rúbanianskeho vinohradu, a Petra Karku z Búča, kde sa narodil Matyšákov zlatý bobuľový Devín.

Paríž upriamil pozornosť aj na slovenské tokajské vína. Jaroslav Ostrožovič jednou zlatou a jednou striebornou medailou dal svetu na známosť, že víno kráľov sa rodí nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku.

A ešte jedna dobrá správa z Paríža. Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Müller Thurgau považované na Slovensku za všedné vína si tiež siahli na medaily. To hovorí nielen o kvalite týchto vín z ročníka 2013, ale aj o celosvetovo pretrvávajúcej chuti ľudí piť, povedané slovami Vladimíra Mrvu, "svieže, ovocné, nie príliš komplikované, zato príjemné vína“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ