Jobbik chce Zakarpatsko, Krym by nechal Moskve

Ivan Drábek, Pravda | 12.04.2014 08:00
Rusko prišlo pre anexiu Krymu o právo hlasu v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, môže sa však utešovať, že v Štrasburgu bez obhajcu nezostalo.

V rozprave k jednej z najtvrdších sankcií, k akej 47-členná organizácia za 65 rokov svojej existencie pristúpila, sa na obranu Ruska postavil jediný predstaviteľ z krajín Európskej únie, poslanec maďarskej pravicovo extrémistickej strany Jobbik Tamás Gaudi-Nagy.

Jobbik má za sebou úspešné voľby. Minulý víkend ho podporilo 20,5 percenta maďarských voličov, čím obhájil postavenie tretej najsilnejšej strany Maďarska. Možno aj to dodalo Gaudi-Nagyovi sebavedomie, keď sa v tričku s nápisom schvaľujúcim ruské nároky na Krym a maďarské na Zakarpatskú oblasť Ukrajiny jednoznačne postavil na stranu Moskvy.

„Tým, že sa Krym vrátil k Rusku sa obnovil poriadok. Krymské referendum vychádza z práva na sebaurčenie, ktoré musí byť nadradené zásade územnej celistvosti,“ citovala ho agentúra MTI. „Ukrajina je v skutočnosti umelý štátny útvar, ktorý nikdy nebol účastníckou stranou dohôd, ktoré krajiny tohto regiónu rozdelili. Ukrajina pozostáva len z niekdajších území iných štátov,“ dodal a pripomenul „príkladné mierové spolunažívanie“ milióna Rusínov a 150-tisíc podkarpatských Maďarov v časoch, keď táto oblasť patrila k Maďarsku.

Maďarský poslanec vyzval Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, aby iniciovalo zvolanie Bezpečnostnej rady. Tá by podľa neho mala rozhodnúť o vyslaní medzinárodných mierových síl a pozorovateľov do Zakarpatska, kde by pod ich dohľadom miestni Maďari a Rusíni v referende rozhodli o svojom sebaurčení.

Prítomný poslanec ukrajinskej strany Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej Volodymyr Ariev to na Facebooku komentoval ironickou poznámkou: „Predstaviteľ maďarskej nacistickej strany, ktorá sa ľubozvučne nazýva Jobbik, vyhlásil, že Krym je ruský a Zakarpatsko maďarské. Zožal za to aplauz ruskej delegácie a odsudzujúce výkriky civilizovaných poslancov. Fašisti všetkých krajín, spojte sa!“

Pobúrenie netajil ani český poslanec Stanislav Polčák z opozičnej TOP 09. „Bolo to skutočne niečo neuveriteľné. Ten prejav bol hanbou Maďarska,“ cituje ho portál Lidovky.

Pre maďarské médiá škandálne vystúpenie Gaudi-Nagya nebolo veľkým prekvapením. Jobbik už minulý mesiac zorganizoval v Budapešti demonštráciu za pripojenie Zakarpatska k Maďarsku. Jeho politici na mítingu kritizovali maďarské ministerstvo zahraničných vecí, že neodpovedalo na list podpredsedu dolnej komory ruského parlamentu Vladimira Žirinovského, v ktorom navrhol Maďarsku, Poľsku a Rumunsku, aby si s Ruskom rozdelili územie Ukrajiny.

Proruský kurz tvorí súčasť programu, s ktorým sa Jobbik pustil do kampane pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. V ňom by chcel získať viac ako doterajších troch zástupcov. Europoslanci Jobbiku však budú tvoriť iba časť medzinárodnej frakcie, na ktorú sa v Bruseli a Štrasburgu bude môcť Moskva spoľahnúť.

Podľa prognózy budapeštianskeho ústavu Political Capital krajne pravicová proruská loby v Európskom parlamente môže mať po voľbách až 38 členov. „Vplyv, ktorý Rusko vyvíja na krajnú pravicu, je už dnes v celej Európe pozorovateľný jav, z čoho vzhľadom na nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu vyplýva výrazné riziko pre euroatlantickú integráciu,“ varuje Political Capital.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ