Analýza: Prečo už nemusia rásť dane

Lenka Buchláková, Pravda | 19.05.2014 12:00
Štátu sa za vlaňajšok podarilo zlepšiť výber dane z pridanej hodnoty o 244 miliónov eur. Kľúčová daň sa nezvýšila, ale aj tak naplnila štátnu kasu viac, a tak sa otvorila otázka, aký liek na chorý výber daní sa to konečne našiel. Respektíve kto namiesto bežných ľudí, ktorí sa pravidelne sťažujú na vysoké dane, bol doteraz ticho a spokojný a profitoval z únikov daní?

Zatiaľ nie je vyčíslené, čo a akou mierou prispelo k zlepšeniu výberu DPH. Isté je, že základom bol vyšší rast ekonomiky a k tomu opatrenia proti únikom daní, ako aj bločková lotéria. Priamy vplyv lotérie nebol veľký, keďže priznané tržby obchodníkov rástli len mierne, ale nepriamy vplyv bol značný. Prudko totiž vzrástla úspešnosť kontrol registračných pokladníc, keďže daniari majú databázu bločkov zaradených do lotérie.

Priamo však úspech zožalo niečo iné. Daniari jednoducho začali rušiť registrácie DPH osobám, ktoré nekomunikovali, a tiež donútili firmy podávať výkazy častejšie. „Zavedenie povinného mesačného zdaňovacieho obdobia pre nových platiteľov DPH po dobu 12 mesiacov a zníženie hranice obratu na povinné mesačné zdaňovacie obdobie významne znížili riziko podvodov s nadmernými odpočtami, ktoré zneužívali časový nesúlad na podávanie daňových priznaní pri mesačných a štvrťročných platcoch DPH,“ povedal pre Pravdu šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko. Vlani daniari odhalili neoprávnené nadmerné odpočty DPH vo výške 98 miliónov eur.

Podvodníci totiž majú menej priestoru na to, aby stihli urobiť nejaký podvod. „Keď podávate daňové priznanie ako platca DPH každý mesiac, máte menší a kratší priestor na manipuláciu, ako keď je to raz za tri mesiace, čo je pomerne dlhé kontinuálne obdobie,“ hovorí odborníčka na daňovú oblasť a podnikové financie Monika Sobeková-Majková.

zväčšiť
dane, graf

Mlčiace firmy majú smolu

Tento systém zneužívali podvodníci aj preto, lebo daniari mali sťažené samotné kontroly. „Subjekt s mesačným zdaňovacím obdobím už mal nárok na vrátenie nadmerného odpočtu a štvrťročný ešte nemal povinnosť ani podať daňové priznanie, takže nebolo možné uňho vykonať daňovú kontrolu alebo sa stal nekontaktným, resp. došlo k prevodu na iné osoby,“ vysvetľuje hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Finančnej správe sa osvedčilo aj rušenie registrácie DPH nekontaktným osobám, kde došlo k významnej úspore na nevyplatených nadmerných odpočtoch. „Ak platiteľ neumožní vykonanie daňovej kontroly do 6 mesiacov odo dňa jej začatia, nárok na vrátenie nadmerného odpočtu zaniká posledným dňom šiesteho mesiaca, a to vo výške, v akej bol jeho vznik uplatnený v daňovom priznaní alebo v dodatočnom daňovom priznaní,“ pripomína Macíková.

Problém je však stále pri firmách so zahraničnými konateľmi, prevažne z Maďarska. Spoločnosti sú prepísané na tieto osoby aj v čase, keď sa ich daniari snažia preveriť v rámci kontrol. Nový konateľ sa však nezdržiava na území krajiny, nekomunikuje s kontrolnými úradmi, nepodáva daňové priznania. Väčšinou ide o podnikateľov, ktorých meno figuruje vo viacerých firmách. Pôvod tovaru a tiež množstvo tovaru, s ktorým daná firma obchoduje, je z dôvodu nekomunikovania spoločnosti s úradmi ťažko preveriť. Skladovanie tovaru je taktiež spochybniteľné, keďže je podozrenie, že daňové subjekty vedú tieto skladové evidencie účelovo.

Tieto firmy prepravujú tovar väčšinou vozidlami evidovanými mimo Slovenska. Ak chcú daniari podnikateľa preveriť, musia o to požiadať tretiu krajinu, pričom odpoveď z tretej strany je často len veľmi stručná s konštatovaním, že subjekt je nekontaktný a nepodáva daňové priznania. Táto odpoveď nestačí na to, aby daniari mohli jasne preukázať, že dodanie tovaru bolo iba fiktívne.

Podvodníkov vystrašila aj lotéria

Spustenie bločkovej lotérie v septembri minulého roka k rastu výberu DPH prispelo približne dvoma miliónmi. IFP očakáva, že pozitívny vplyv lotérie na ročný výnos DPH je 8 miliónov eur. K tomuto číslu prišli tak, že sa pozreli na rast tržieb jednotlivých odvetví hospodárstva od jesene minulého roka. Medziročne rástli tržby najmä v doprave a skladovaní, v ubytovacích a stravovacích službách, v priemysle a maloobchode. Práve maloobchod a reštauračné služby sú odvetviami, v ktorých bol pozitívny vplyv lotérie najvyšší. Vychádzali pritom z toho, že lotéria mohla ovplyvniť najmä menších podnikateľov, pre ktorých je ľahšie utajiť časť tržieb, ako pre už veľké etablované spoločnosti.

Podľa ich analýzy totiž sektor maloobchodu a veľkoobchodu zaplatil v roku 2009 štátu na DPH o 830 miliónov menej, ako mu mal reálne odviesť. Ide tak o najrizikovejší sektor, z ktorého sa peniaze strácajú v sivej ekonomike. Rozdiely však môžu byť aktuálne oveľa väčšie, keďže IFP spracováva údaje s dlhším časovým oneskorením. Doteraz bolo v rámci bločkovej lotérie zaregistrovaných takmer 65 miliónov bločkov od 450-tisíc hráčov.

Spotrebitelia majú niekoľko možností, ako bloček do lotérie prihlásiť. Bezplatnú registráciu umožňuje internet, ale už aj viaceré obchodné reťazce. V rámci najväčších obchodných reťazcov na Slovensku je to Coop Jednota Slovensko, ktorá postupne pripája ďalšie spotrebiteľské družstvá v rámci Slovenska, sieť CBA alebo Terno a Moja Samoška. Onedlho by k nim malo pristúpiť aj Tesco.

Cielené kontroly daniarov

„Na jednej strane by bezplatná registrácia obchodnými reťazcami priniesla väčší komfort hrania pre spotrebiteľov, ktorí sa zapájajú do bločkovej lotérie. To by mohlo viesť k vyššiemu počtu prihlásených bločkov a k lepšiemu naplneniu edukatívneho cieľa lotérie,“ tvrdí Filko. Zároveň však priznáva, že to nemalo pozitívny vplyv na kontrolný efekt lotérie, keďže reťazce by nahlásené bločky takmer naisto priznali aj daňovo. „V budúcnosti by sme preferovali zameranie lotérie najmä na malých predajcov a poskytovateľov služieb,“ doplnil Filko.

Bločky slúžia daniarom aj na to, aby ich mohli využiť na cielené kontroly. Daniari tvrdia, že v prípade, ak je podozrenie na upravovanie zaznamenaných tržieb pred uložením do fiškálnej pamäte pokladnice, krížová kontrola s údajmi z bločkovej lotérie môže takéto podozrenie potvrdiť alebo vyvrátiť. Kontroly sa preto stávajú efektívnejšie a nie sú také zdĺhavé. Svedčia o tom aj čísla o kontrole ERP (elektronické registračné pokladnice – pozn. red.). Vlani ich daniari skontrolovali takmer 17-tisíc, z toho našli až 7,5 tisíca pochybení. Rok predtým pri 15-tisícovom počte kontrol našli niečo vyše 4-tisíc porušení zákona.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ