Eurovoľby sa na Slovensku skončili, účasť bola nízka

SITA, Pravda | 24.05.2014 07:00, aktualizované: 
eurovoľby, hlasovavnie, voľby Foto: ,
Volebné miestnosti zívajú prázdnotou.
Volebné miestnosti sa na Slovensku uzavreli, no celkovo hlasovanie v Európskej únii skončí v nedeľu o 23.00. Čakáme na výsledky hlasovania. Oficiálne ich zverejnia až počas nedeľnej noci. Voliči mohli hlasovať od 7.00 do 22.00. V doterajších dvoch hlasovaniach sme pritom skončili na úplnom konci rebríčka účasti v celej únii. V sobotu to mohli voliči možnosť zvrátiť.

O budúcich 13 poslancoch europarlamentu zo Slovenskej republiky rozhodlo v 5 946 volebných miestnostiach (okrskoch) približne 4,4 milióna voličov. Sobotné voľby do Európskeho parlamentu sú už tretie v poradí na Slovensku. Predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje.

O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádzalo rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 332 kandidátov, z toho 81 žien. Viac možno nájsť na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014.

Zápisnicu o výsledku volieb by Ústredná volebná komisia mala podpísať v nedeľu doobeda medzi 10:00 a 11:00. Výsledky hlasovania sa však verejnosť dozvie až v nedeľu o 23:00. V rovnakom termíne sa výsledky objavia aj na dvoch internetových adresách, na webstránke Štatistického úradu SR – www.statistics.sk a na externej webstránke – www.volbysr.sk. Budú tam všetky výsledky “cez úroveň Slovenska, obvodov, okresov a obcí. Nebudú tam jedine výsledky okrskov, tie dodáme so 48-hodinovým posunom“, informovala dnes médiá predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Dôvodom nezverejňovania čiastkových výsledkov a neskoršieho termínu zverejnenia celkových oficiálnych výsledkov je, že podľa zákona o voľbách do Európskeho parlamentu sa výsledky volieb v jednotlivých 28 členských štátoch EÚ môžu zverejniť až, keď sa skončia voľby vo všetkých 28 členských štátoch. Ako v poslednom sa zatvoria volebné miestnosti v nedeľu 25. mája o 23:00 v Taliansku. Voľby do europarlamentu v jednotlivých 28 štátoch únie pritom trvajú od 22. do 25. mája.

Eurovoľby sme sledovali online:

22.00 Volebné miestnosti sa na Slovensku uzatvorili. Okrskové komisie začínajú počítať hlasy.

21.14 Veľmi nízku účasť na voľbách v prešovskom volebnom obvode odhaduje predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Prešove Danka Bilíková. Číselne to však nechcela odhadovať, považuje to za špekulácie. Či budú v účasti silnejšie mestá alebo vidiek, rovnako neprezradila.

Volebná komisia sa pred 19:00 vrátila z terénu, kde navštívila niekoľko volebných okrskov v obciach a mestách Prešovského a Sabinovského okresu. Priebeh volieb je podľa Bilíkovej zatiaľ bezproblémový. Žiadne podnety na porušenie zákona zo strany občanov neriešili. Členovia volebnej komisie sa zastavili aj na miestach, kde pred týždňom občania bojovali s následkami lokálnych povodní a v niektorých obciach naďalej platí III. stupeň povodňovej aktivity.

20.28 Voľby sú v celej krajine pokojné, mimoriadne udalosti sa neudiali, ani nejaké mimoriadne sťažnosti neprišli, povedala pre médiá zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Vyplýva to z doterajších zistení členov Ústrednej volebnej komisie, sťažností a podnetov, ktoré ÚVK dostáva a tiež z volaní občanov na volebnú infolinku ministerstva vnútra.

“ÚVK by sa mala zísť o 21. hodine, kde by mala zhodnotiť volebný deň, prípadne, ak by bol nejaký problém, tak narýchlo ešte prijať nejaké opatrenia,“ doplnila Chmelová s tým, že členovia ÚVK riešia prípadné problémy na mieste. Za „najväčšie problémy“ označila “rôzne letáky pred volebnými miestnosťami, ktoré odstraňovali“.

19.58 V bansko­bystrickom volebnom obvode, respektíve okrese Banská Bystrica, zatiaľ voľby prebiehajú pokojne a bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Uviedol to podpredseda tamojšej obvodnej volebnej komisie Miloslav Moravčík s tým, že veľmi nízku účasť pozorujú vo všetkých okrskoch, ktoré komisia navštívila. „Hoci do 22:00 je ešte dosť času, bojíme sa, že účasť nepresiahne ani 15 percent,“ povedal Moravčík.

Bezproblémový priebeh a nízka účasť je aj vo zvolenskom volebnom obvode, ktorý zahŕňa okresy Zvolen, Detva a Krupina. „Zatiaľ je ohromný pokoj, nemuseli sme riešiť žiadne mimoriadne udalosti. Účasť je slabá, odhadujem ju na 10 percent,“ povedal predseda tamojšej obvodnej volebnej komisie Ján Lupták.

18.48 Banskobys­tričania spojili voľby do europarlamentu s mestskou anketou. V nej dostali možnosť vyjadriť svoj názor na niektoré sporné investičné zámery mesta. Výsledky budú známe na budúci týždeň.

Obyvatelia mesta v ankete odpovedali na otázky, či súhlasia alebo nesúhlasia s vybudovaním hotela v areáli Pamätníka SNP, spustením pyrolýznej spaľovne na Graniari, výstavbou malej vodnej elektrárne v Iliaši či garáží na sídlisku Fončorda.

Banskobystričania spojili voľby do... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Banská Bystrica, anketa Banskobystričania spojili voľby do europarlamentu s anketou. V nej dostali možnosť vyjadriť svoj názor na niektoré sporné investičné zámery mesta.

„Sú tam celkom slušné otázky. Ak nám záleží na našom meste, tak by sa tejto ankety mal zúčastniť každý. Určite je to dobrý nápad a mesto bude mať aspoň prehľad, čo si občania myslia,“ povedala Svetlana Kaduchová, ktorá sa pri anketárovi pristavila po tom, čo odvolila v eurovoľbách. Tých sa zúčastnila preto, že by chcela zmenu. „V prvom rade chcem niečo zmeniť aj pre Slovensko, hoci veľmi nesúhlasím s Európskou úniou, ale keď už sme v nej, tak aby tam boli tí správni ľudia,“ uviedla (Viac v článku…)

17.23 Priebežné výsledky hlasovania štatistický úrad nebude zverejňovať. Predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová zdôraznila, že podľa zákona o voľbách do Európskeho parlamentu sa výsledky volieb v jednotlivých 28 členských štátoch Európskej únie (EÚ) môžu zverejniť až potom, keď sa skončia voľby vo všetkých 28 členských štátoch.

Keďže zákon nedáva štatistikom možnosť zverejňovať priebežné výsledky hlasovania, ktorá však pri všetkých ostatných voľbách na území Slovenska je, informácie o eurovoľbách budú na internete dostupné až v nedeľu o 23:00. “S ÚVK sme sa dohodli, že keď bude mať štatistický úrad výsledky spracované, to očakávame zajtra (nedeľa, pozn.) doobeda niekedy medzi 10:00 a 11:00, Ústredná volebná komisia podpíše zápisnicu o výsledkoch, ale výsledky budú zverejnené až večer,“ priblížila postup Ľudmila Benkovičová.

17.20 Dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič dúfa, že našu krajinu budú po voľbách v Európskom parlamente (EP) zastupovať len poslanci, ktorí budú obhajovať slovenské záujmy. „Mali by tam byť poslanci, ktorí budú robiť všetko preto, aby to pocítil občan Slovenska. Aby sa zúčastňovali na tých polemikách a rozhodnutiach, ktoré sú pre Slovensko významné,“ povedal prezident po tom, ako spolu s manželkou odvolil v ZŠ na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Prezident Ivan Gašparoviè s manžželkou počas... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Gašparovič, voľby Prezident Ivan Gašparoviè s manžželkou počas voľby europoslancov.

Prezident si myslí, že volebná účasť u nás bude opäť nízka. Predvolebná kampaň však podľa neho bola väčšia ako pred predchádzajúcimi voľbami. „Škoda, že si na Slovensku neuvedomujeme, že tie voľby budú veľmi dôležité,“ dodal Gašparovič. Za to, že k urnám na Slovensku chodí počas eurovolieb tak málo ľudí, však podľa prezidenta môžu aj samotní europoslanci. „Iniciatíva by mala byť na strane europoslancov, ktorí by aspoň niekoľkokrát v roku mali urobiť stretnutia s občanmi, kde by hovorili o tom, čo ako poslanci robili, čo dokázali presadiť,“ ukončil.

16.54 Ústredná volebná komisia nemá zatiaľ žiadne závažné podnety a sťažnosti. Ako ďalej pre povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová, k štvrtej hodine popoludní dostala ÚVK jeden nový podnet. Ide o sťažnosť na kampaň vedenú na internete, ktorá však nie je právne postihnuteľná.

Do skončenia hlasovania o 22:00 je možné, že pribudnú ďalšie podnety a Eva Chmelová tiež nevylučuje, že nejaké problémy zistia aj členovia ÚVK priamo v teréne. Najbližšie sa členovia Ústrednej volebnej komisie na rokovaní zídu o 21:00. Dovtedy sa väčšina z nich rozišla do terénu, na kontrolu po volebných miestnostiach. ÚVK zároveň počas celého dňa rieši podnety od volebných komisií nižších stupňov.

16.30 Volebné miestnosti sa uzavrú o zhruba päť hodín. Volí sa podľa pomerného princípu. To znamená, že ak chce strana uspieť, musí prekročiť hranicu päť percent. Volič si môže vždy vybrať len kandidátov jednej strany či koalície. Na hlasovacom lístku môže dať preferenčný hlas zakrúžkovaním poradového čísla najviac dvoch kandidátov.

15.25 V Krásne nad Kysucou volia na železničnej stanici. Bistro vymenili za železničnú stanicu. V Krásne nad Kysucou (okres Čadca) bol po minulé voľby okrsok aj v miestnom bistre. Zriadilo ho tam pre to, aby bola volebná miestnosť bližšie k asi 500 voličom. „Inak by bola najbližšia volebná miestnosť vzdialená dva až tri kilometre. Osvedčilo sa to a pri každých voľbách, či komunálnych alebo parlamentných bola účasť v porovnaní s obdobím, keď tam volebná miestnosť nebola, vyššia,“ povedal primátor Krásna Jozef Grapa.

Volebná miestnosť na železničnej stanici v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
voľby, Kysuce Volebná miestnosť na železničnej stanici v Krásne nad Kysucou.

Avšak tentoraz by sa do menšej miestnosti pri reštaurácii mnohopočetná volebná komisia nezmestila a tak sa mesto dohodlo so železnicami a prenajali si časť vestibulu na železničnej stanici. A aj keď stanicou prejdú denne stovky ľudí, účasť v „železničnom okrsku“ bola zatiaľ dosť nízka. Z približne 500 voličov prišlo v prvých troch hodinách k volebným urnám len 12 ľudí (Viac v článku…).

14.40 Na otázky voličov odpovedajú až do skončenia hlasovania, do 22:00, na tradičnej volebnej informačnej telefonickej linke Ministerstva vnútra (MV) SR. Pracovníci ministerstva vnútra na nej poskytujú informácie výlučne voličom, neslúži na odpovede právnickým osobám, médiám, politickým stranám či obciam. Zatiaľ najčastejšou otázkou je – ako voliť, médiá o tom informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová.

Prekvapením pre zapisovateľku ÚVK je, že “mnohí ľudia žiadali o vysvetlenie ako majú voliť“, lebo sa k nim dostala informácia, že si môžu vybrať a zakrúžkovať ľubovoľných dvoch kandidátov“. Chmelová opätovne upozornila, “že vo voľbách do Európskeho parlamentu volíme politickú stranu. Hlasovací lístok vôbec nemusíme upraviť a ak ho upravíme, tak na hlasovacom lístku politickej strany uprednostníme zakrúžkovaním dvoch kandidátov, ktorých by sme chceli vidieť v parlamente.“

Nízku volebnú účasť hlásia aj na severe... Foto: Dušan Valek
eurovoľby, Orava Nízku volebnú účasť hlásia aj na severe Slovenska. V Oravskom Bielom Potoku prišlo do 15.00 k urnám len 25 voličov z 549.

14.11 Kampaň môžu kandidáti na poslancov robiť ešte aj počas hlasovacieho dňa. Zákon ju výslovne nezakazuje, ako je to napríklad v prezidentských voľbách. Nesmie sa viesť len v televízii, rozhlase a v hromadných informačných prostriedkoch. Rovnako ani v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich blízkosti. Kandidátom však nič nebráni robiť mítingy v deň volieb a presviedčať občanov.

13.14 V prihra­ničných Slovenských Ďarmotách sa ľudia k urne nehrnú. Vstup do Európskej únie im zmenil život, no voľby do európskeho parlamentu ich napriek tomu zaujímajú málo. Aspoň podľa priebežnej účasti v eurovoľbách. Platí to v obci Slovenské Ďarmoty v okrese Veľký Krtíš, ktorých bezprostredným susedom je mesto Ballasagyarmat v Maďarsku. Vďaka eurozóne chodia obyvatelia Ďarmôt denne do Maďarska za nákupmi, či prácou, no voľby europoslancov sú im vzdialené. Brusel je podľa nich ďaleko a ich trápia úplne iné problémy.

Typický obraz sobotných volieb v Slovenských... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
komisia, Slovenské Ďarmoty, eurovoľby Typický obraz sobotných volieb v Slovenských Ďarmotách. Vo volebnej miestnosti nie je ani jeden volič, iba členovia volebnej komisie.

Volebná sobota je zatiaľ v Slovenských Ďarmotách charakteristická veľmi slabou účasťou. Podľa informácií predsedkyne volebnej komisie v tejto obci Margity Ďurkovičovej prišla v priebehu dopoludnia voliť iba hŕstka obyvateľov oprávnených voliť (Viac v článku…).

12.40 O voľby zatiaľ v Bratislave veľký záujem nie je. S malou komplikáciou však začínal volebný deň v Novom Meste, kde hneď ráno museli dopĺňať komisiu. Ako informoval hovorca bratislavského Nového Mesta Marek Tettinger, niektorí členovia komisií ráno neprišli, zháňať preto museli náhradníkov. „Voľby to však nijako neohrozilo,“ doplnil novomestský hovorca.

Volebné okrsky zo Starého Mesta i Nového Mesta dnes hlásia nízku volebnú účasť. Málo ľudí sa vybralo odovzdať svoj hlas kandidátom do Európskeho parlamentu aj v petržalských okrskoch na ZŠ Turnianska či ZŠ Pankúchova. Volebné miestnosti dopoludnia zívali prázdnotou, voličov v jednotlivých okrskoch bolo možné zrátať na prstoch rúk.

12.25 Členov Ústrednej volebnej komisie informovala predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová o spôsobe spracovania výsledkov dnešného hlasovania. Podľa informácie predsedníčky štatistického úradu sa “predpokladá, že zápisnica o výsledku volieb by sa mohla podpisovať v nedeľu okolo 10-tej hodiny rannej. Závisí to od toho, či všetko bude prebiehať v poriadku, či nenastanú nejaké komplikácie pri sčítaní“. Po podpise zápisnice sa ÚVK rozíde a stretne sa až v nedeľu v noci o 23:00 na vyhlásení výsledkov.

Všetci 29 členovia Ústrednej volebnej komisie sa najbližšie na rokovaní zídu o 21:00. Dovtedy bude väčšina z nich v teréne na kontrole volebných miestností. Časť sa strieda pri volebnej informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra.

Na otázky voličov o voľbách do Európskeho parlamentu odpovedajú aj v sobotu na tradičnej volebnej informačnej telefonickej linke Ministerstva vnútra (MV) SR. Infolinka funguje na bratislavských telefónnych číslach: 02/4859 2312 a 02/4859 2313 do 22:00. Je určená výhradne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám či obciam.

Slováci hlasujú v eurovoľbách. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
eurovoľby, urna Slováci hlasujú v eurovoľbách.

12.09 Hlasovanie je zatiaľ pokojné, bez vážnejších narušení. Vyplýva to z doterajších zistení Ústrednej volebnej komisie. Ako po rannom rokovaní povedala pre médiá zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová, ÚVK zatiaľ dostala a prerokovala sedem podnetov a vzala na vedomie oznámenie o odvolaní jedného kandidáta z kandidačnej listiny jedného z 29 kandidujúcich politických subjektov.

Štyri zo siedmich podaní “smerovali k jednej a tej istej téme, podozrenia z porušenia zákona vo veci vedenia kampane súkromnou televíziou. ÚVK toto podanie vzala na vedomie a odstúpila ho Rade pre vysielanie a retransmisiu“, priblížila Chmelová. ÚVK sa ďalej zaoberala vedením volebnej kampane na školách, v internetových vydaniach denníkov, ako aj používaním obecných rozhlasov vo volebnej kampani. Podnet na školy postúpila ministerstvu školstva a na obecný rozhlas ministerstvu vnútra. Internetové vydania denníkov nespadajú do kompetencie ÚVK, túto tému vzala komisia na vedomie.

12.00 Analytici neočakávajú, že by krajina výraznejšie prekonala paradox, keď sú ľudia EÚ naklonení, ale voliť nechodia. „Keby bola účasť nad 20 percent, bude to úspech,“ usúdil politický analytik Ján Baránek.

Sociológ Pavel Haulík vidí šancu, ale veľmi malú, aby sa volebná účasť zdvihla. „Nikdy sa nedá odhadnúť, čo urobí záver kampane. Tá bola o ničom, ale o účasti sa hovorilo stále a všetci prízvukovali, že sa volieb treba zúčastniť,“ doplnil Haulík. Agentúra Focus odhadla účasť v rozmedzí 16 až 21 percent. „Účasť by mohla byť podobná ako v roku 2009,“ povedal Martin Slosiarik z Focusu.

Na Slovensku sa dosiaľ uskutočnili eurovoľby dvakrát. Prvý raz v roku 2004, účasť v nich dosiahla hranicu 16,96 percenta. Volilo takmer 715-tisíc ľudí. V roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, v absolútnom vyjadrení to bolo vyše 853-tisíc ľudí.

11.45 Voľby do Európskeho parlamentu majú pokojný priebeh aj v košickej mestskej časti Luník IX obývanej prevažne Rómami. „Nedostali sme zatiaľ žiadne podnety ani sťažnosti. Priebeh volieb je pokojný,“ povedal predseda prvého volebného okrsku Richard Filip. Predseda druhého okrsku Michal Síkora doplnil, že účasť je zatiaľ nízka.

Volebná miestnosť v mestskej časti Košice -... Foto: SITA, Ivan Fleischer
voľby, Luník IX Volebná miestnosť v mestskej časti Košice - Luník IX počas volieb do Európskeho parlamentu.

„Očakávame, že sa zvýši pred obedom a ku večeru,“ povedal Síkora. Na Luníku IX sú zriadené dva volebné okrsky – v jednom okrsku je zapísaných 1 712 a druhom 2 042 oprávnených voličov. Filip uviedol, že za tri hodiny prišli voliť štyria alebo piati ľudia. Aj v druhom okrsku možno voličov, ktorí už boli voliť, podľa Síkoru spočítať na prstoch jednej ruky.

Ako uviedol jeden z obyvateľov sídliska Bartolomej Mroč, len málo Rómov vie, aké sú to voľby. Podľa neho tu väčšina ani nevie, že sú nejaké voľby. Veď tu nie je ani jeden bilboard. „Bol som voliť, ale veľkú zmenu k lepšiemu neočakávam a tu horšie už ani nemôže byť. Európska únia i naši europoslanci by mali dať viac prostriedkov pre Rómov. Na Luník IX za posledné roky neprišli žiadne peniaze z eurofondov, pritom by sa tu mali opraviť terajšie, alebo postaviť nové bytovky pre Rómov, ale tu sa len búra,“ povedal Bartolomej Mroč. Doložil, že bol aj v zahraničí u dcéry v Anglicku, ale aj tam sa treba poriadne obracať, aby človek vyžil.

11.36 Prípadné nepodpísanie zápisnice Ústrednej volebnej komisie o výsledku dnešného hlasovania vo voľbách do Európskeho parlamentu platnosť volieb neovplyvní. To, že voľby sú neplatné, môže konštatovať iba Ústavný súd na základe podania, pre médiá to počas dnešného volebného dňa povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Zápisnicu o výsledku volieb podpisujú členovia Ústrednej volebnej komisie, “ak ju niektorý z nich nepodpíše, zákon hovorí, že má uviesť dôvod, ale nespôsobuje to neplatnosť, nemá to vplyv na platnosť alebo neplatnosť výsledku volieb alebo zápisnice o výsledku volieb,“ zdôraznila dnes pre médiá Eva Chmelová, zapisovateľka ÚVK a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Zopakovala, že “o neplatnosti výsledkov volieb rozhoduje Ústavný súd SR“ a nepodpísaním zápisnice môže člen ÚVK “vyjadriť nejaký protest, ale pokiaľ by chcel napadnúť výsledok voľby, tak zákon presne hovorí o tom, ako to možno urobiť legitímne“, dodala.

11.02 V zariadení pre seniorov na Piaristickej ulici v Trenčíne nemôže byť o nezáujme o voľby ani reči. O prenosnú volebnú urnu požiadalo 18 voličov, ktorí majú problémy s chôdzou. Mnohí z vyše 130 klientov tohto zariadenia však ide voliť priamo do okrskových volebných komisií v meste. (Viac v článku…)

Slováci hlasujú v eurovoľbách. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
eurovoľby, urna Slováci hlasujú v eurovoľbách.

10.06 Premiér Robert Fico odovzdal svoj hlas krátko po otvorení volebných miestností o 7.00 na Dlhých dieloch v Bratislave. Šéf kabinetu vyzval občanov, aby išli voliť v týchto voľbách a pomohli tak prekonať takzvaný slovenský paradox, keď krajina napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala už dvakrát po sebe v predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť.

V posledných eurovoľbách hlasovalo menej ako 20 percent Slovákov. V roku 2009 bola najvyššia účasť v Luxembursku a Belgicku, kde presiahla číslo 90 percent.

9.32 Všetci europoslanci dostávajú rovnaký plat. Ich platy sa zjednotili v roku 2009. „Základný mesačný plat poslanca pred zdanením je 6 200 eur. Plat je vypočítaný ako 38,5 % základného platu sudcu Európskeho súdneho dvora,“ informovala Zuzana Gabrižová. Dodala, že podobne ako národným poslancom i poslancom EP sa vyplácajú náhrady za výdavky spojené s výkonom funkcie – za manažment kancelárie v členskom štáte, telefón, či počítač. Výška náhrad vyplácaných k platu môže dosiahnuť 4 299 eur mesačne.

„Cestovné náklady sa preplácajú podľa skutočných výdavkov, pričom sa môže používať biznis trieda a prvá trieda vo vlaku alebo paušálna suma na kilometer jazdy autom. EP ďalej pokrýva aj denné diéty počas pobytu v Štrasburgu alebo Bruseli vo výške 304 eur na deň, z čoho si europoslanci majú platiť ubytovanie a stravu. Tento príspevok je podmienený účasťou na hlasovaní.“ Zvlášť sú vyčlenené peniaze na asistentov – do výšky 21 209 eur mesačne.

„Asistenti sú zamestnancami EP a tieto prostriedky sú im vyplácané priamo, nie cez europoslancov. Štvrtina tohto rozpočtu môže byť použitá na vonkajšie výdavky súvisiace s výkonom mandátu, napríklad na expertné štúdie,“ zdôraznila šéfredaktorka portálu EurActiv.sk s tým, že bývalý poslanec EP má nárok na starobný dôchodok vo výške závislej od počtu rokov ktoré vykonával mandát.

8.50 Ústredná volebná komisia (ÚVK) od 8:00 rokuje. Na svojom prvom zasadnutí si určí program dňa a prerokuje niektoré podania. Určí si aj program na nedeľu – to znamená čas podpisovania zápisnice o výsledku voľby a prerokuje aj vyhlasovanie výsledkov, pretože v týchto voľbách je dosť veľký rozdiel medzi časom podpisovania zápisnice o výsledku a vyhlasovaním výsledkov.

Sobotné rokovanie Ústrednej volebnej komisie. Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
voľby, ÚVK, komisia Sobotné rokovanie Ústrednej volebnej komisie.

ÚVK dostala do rána podľa Chmelovej päť podnetov, väčšinou sťažností na médiá, ktoré však nespadajú do jej kompetencie a posunie ich Rade pre vysielanie a retransmisiu. Podnety sú aj na nominovanie do okrskových volebných komisií. ÚVK aj počas volieb prichádzajú ďalšie sťažnosti a podnety, ktoré priebežne rieši až do skončenia hlasovania. Časť členov ÚVK tradične strávi volebný deň v teréne a navštívi niektoré volebné miestnosti, ďalšia časť členov rieši problémy v sídle ÚVK.

8.40 Hlasovanie sa začalo pokojne a bez problémov. “O siedmej hodine sa otvorilo 5 945 volebných miestností. Jedna sa otvorila už o šiestej hodine, klasicky v obci Lazany (okres Prievidza),“ povedala na úvod eurovolieb pre médiá zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová. Všetko zatiaľ prebieha v poriadku bez akýchkoľvek problémov.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu vyberajú voliči jednu nimi preferovanú kandidačnú listinu. Na jednej z 29 kandidátok nastala zmena, jedna zo strán totiž stiahla jedného zo svojich kandidátov. Kandidátov je teda 332, z nich 81 sú ženy. Informáciu o zmene na kandidačnej listine nájdu voliči vo všetkých volebných miestnostiach, zdôraznila Eva Chmelová.

Jedna z prvých voličiek vo volebnej miestnosti... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
volič, eurovoľby Jedna z prvých voličiek vo volebnej miestnosti na ZŠ Kulíšková v bratislavskom Ružinove.

7.08 Možnosť začať voľby skôr využili v obci Lazany v okrese Prievidza, kde sa hlasovanie začalo o hodinu skôr, o 6:00. Aj tu sa však musí dať hlasovať do 22:00. Až do skončenia volebného dňa, do 24:00 platí volebné informačné moratórium.

7.00 Právo voliť do Európskeho parlamentu na území Slovenskej republiky majú občania SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov a majú na Slovensku trvalý pobyt. Voliť tiež môžu občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a ani v ďalšom členskom štáte EÚ, ak sa v deň volieb zdržiavajú na území Slovenska.

Ako voliť

  • Volí sa dnes od 7.00 do 22.00 h
  • Právo voliť majú občania SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov a majú trvalý pobyt na území SR.
  • Voliť môžu aj občania iných členských štátov EÚ, ktorí majú povolený na území SR trvalý pobyt a na základe vlastnej žiadosti boli dopísaní do zoznamu voličov.
  • Volič sa po príchode do volebnej miestnosti musí preukázať občianskym preukazom.
  • Na cestovný pas môžu voliť občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt v EÚ, ale žijú trebárs v USA, vo Švajčiarsku a v ďalších štátoch.
  • Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti, má právo požiadať okrskovú volebnú komisiu o voľbu prostredníctvom prenosnej volebnej schránky.
  • Po príchode do volebnej miestnosti volič dostane 29 hlasovacích listov a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce.
  • V priestore na úpravu hlasovacích lístkov si vyberie jeden lístok strany alebo koalície, ktorú sa rozhodne voliť, a ten vloží do obálky a následne do schránky.
  • Volič môže dať dva prednostné hlasy na jednom hlasovacom lístku, ktorý vkladá do obálky. Prednostné hlasy vyznačí tak, že zakrúžkuje poradové číslo najviac dvoch kandidátov.

Hlasujú aj Slováci v zahraničí

Naši občania trvalo žijúci v inom členskom štáte EÚ zas môžu využiť možnosť hlasovať o budúcich poslancoch EP z krajiny, kde žijú. Ministerstvu vnútra zo zahraničia nahlásili 2 283 občanov SR, ktorí sa pre voľby do EP zapísali do voličských zoznamov v inom členskom štáte EÚ tento rok. Keďže tak mohli spraviť naši občania aj pri predošlých dvoch voľbách do EP, bude tento počet vyšší. Tí, čo majú dva trvalé pobyty – jeden v SR a druhý v inom členskom štáte EÚ, môžu voliť bez problémov, lebo sú na Slovensku uvedení v zozname voličov. „Ak sa však dali dopísať do zoznamu voličov napríklad vo Francúzsku, tak Francúzsko to oznámilo Ministerstvu vnútra (MV) SR,“ informovala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

Napokon voliť zástupcov Slovenska v europarlamente môžu aj občania iných členských štátov EÚ s trvalým pobytom v SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Museli však najneskôr 14. apríla požiadať obec, kde bývajú, aby ich zapísali do zoznamu voličov.

V tomto roku podľa Chmelovej požiadalo 33 občanov EÚ o dopísanie do zoznamu voličov na našom území. Najviac – desať z nich je Poliakov, nasleduje osem Talianov, sedem Nemcov, ale aj traja Česi, štyria občania Veľkej Británie a jeden občan Maďarska. Tí, ktorí boli dopísaní do voličských zoznamov v minulosti, v nich ostali a nebolo ich viac ako 100. Spolu teda môže o našich poslancoch v EP hlasovať v sobotu 24. mája približne 130 cudzincov.

Informačné moratórium platí celý deň

Až do skončenia volebného dňa, do 24:00, platí volebné informačné moratórium. Počas trvania volebného moratória je zakázané vysielať alebo zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách alebo koalíciách v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom v rozhlasovom vysielaní a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí. Dnes je tiež zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Podľa zapisovateľky ÚVK Evy Chmelovej sa volebné komisie – okrskové ani obvodné nemôžu vyjadrovať o priebehu voľby, teda ani o počte voličov.

Oficiálne výsledky volieb zverejní ÚVK v nedeľu 25. mája o 23:00. „Skôr tieto výsledky zverejniť nemôže žiadny členský štát, aby sa nenarušil priebeh volieb v tých štátoch, kde sa ešte hlasuje,“ zdôraznil riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.