Nová nemocnica v Bratislave by mohla byť dokončená v roku 2017

11.06.2014 11:59
ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská predstavuje projekt Nemocnica novej generácie.
Nová bratislavská univerzitná nemocnica by mohla pacientom slúžiť v závere roka 2017, celkovo by jej výstavba mala trvať rok a pol.

Vyplýva to z očakávanej štúdie uskutočniteľnosti výstavby, ktorú čiastočne zverejnilo ministerstvo zdravotníctva (MZ). Za štúdiu zaplatil rezort 720 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty. Pôvodne MZ predpokladalo, že moderná nemocnica by v hlavnom meste mohla stáť už v závere roka 2016. Termín sa tak posúva, podľa riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky MZ Ivana Poprockého štúdia zreálnila harmonogram.

Po tom, čo štúdiu odobrí vláda, začne ministerstvo vyberať investora, ktorý nemocnicu postaví a bude prevádzkovať. Moderné zdravotnícke zariadenie je totiž plánované ako pilotný projekt verejno-súkromného partnerstva. Meno investora by mohlo byť známe v decembri tohto roka.

Ministerstvo finančnú analýzu k novej nemocnici nezverejnilo, odvoláva sa na to, že takéto údaje by znevýhodnili štát v procese verejného obstarávania voči investorom. Navrhnutý finančný model však podľa rezortu nepredpokladá dodatočné verejné prostriedky, zároveň zohľadňuje aj požiadavku ministerstva financií nepožadovať vládnu záruku.

„Chceme nemocnicu, ktorá bude poskytovať zdravotnú starostlivosť nielen kvalitnú, ale sa ani nebude zadlžovať, skutočne bude subjektom, ktorý bude ekonomicky vyrovnane hospodáriť,“ skonštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Projekt je podľa jej slov nastavený tak, aby nebolo ani do budúcna potrebné dofinancovávanie zo strany štátu.

„Biznis model, ktorý je navrhnutý v štúdii, hovorí o tom, že príjmy z verejného zdravotného poistenia, ktoré budú plynúť po otvorení nemocnice a počas prevádzky projektu, by mali postačovať aj na krytie nákladov na prevádzku nemocnice a aj na splatenie investície súkromnému investorovi,“ uviedol Poprocký.

Nemocnica bude slúžiť aj na výskum a vzdelávanie

Nová nemocnica bude okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti slúžiť aj vzdelávaniu a výskumu. Plánovaná je v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Podľa prvotných prepočtov, ktoré MZ oznámilo ešte pred samotnou štúdiou, by mala nemocnica stáť približne 250 mil. eur. Aj keď rezort v súčasnosti sumu nezverejnil, mala by sa pohybovať v spomínanom rámci.

Postaviť a prevádzkovať nemocnicu má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Zvládnuť by mala približne 40 tisíc hospitalizácií ročne s tým, že v nej budú len akútne lôžka. Po jej dokončení by sa mali uzatvoriť niektoré už nevyhovujúce budovy bratislavskej univerzitnej nemocnice. O ktoré by malo ísť, MZ nepovedalo.

Ako skonštatovala Zvolenská, nemocnice na Slovensku sú zastarané, ich priemerný vek je 42 rokov. Po Bratislave by sa tak mohli dočkať nových nemocníc aj ďalšie regióny. „Investície do rekonštrukcie existujúcich budov a následné zvyšovanie produktivity sú už takmer vyčerpané, preto je potrebné priniesť koncept postupnej výstavby nových moderných nemocníc,“ dodala Zvolenská.