Novými podpredsedami Smeru sú Maďarič a Pellegrini

SITA | 28.06.2014 11:00, aktualizované: 
snem, Smer, Marek Maďarič Foto: ,
Príchod Mareka Maďariča na stranícky snem.
Novými podpredsedami strany Smer sa stali Marek Maďarič a Peter Pellegrini. Rozhodli tak delegáti strany na pracovnom sneme v tajnom hlasovaní. Obaja boli zvolení na návrh lídra strany Roberta Fica. Protikandidátov nemali.

Zvolením dvoch podpredsedov Smeru je podľa predsedu strany Roberta Fica tím vedenia kompletný. „V tomto tíme pôjdeme do komunálnych a parlamentných voľbách,“ vyhlásil.

Maďarič sa funkcie podpredsedu vzdal pred dvoma týždňami po neúspechu v prezidentských voľbách. O kandidatúre ho presvedčilo až v sobotu počas snemu užšie vedenie strany. Pellegrini vo funkcii nahradil Vladimíra Maňku, ktorý sa funkcie v sobotu vzdal. Smer má šesť podpredsedov. Okrem spomínaných dvoch sú nimi Dušan Čaplovič, Peter Kažimír, Pavol Paška a Robert Kaliňák.

Podľa neho na sneme v sobotu veľmi jasne povedali, kde sa Smer nachádza a čo dosiahol. „Slovensko úspešne zvládlo konsolidáciu verejných financií, je to krajina, ktorá má šancu približovať sa k priemeru životnej úrovne EÚ,“ konštatoval s tým, že Smer sa musí správať ako štandardná sociálnodemokra­tická strana, preto v sobotu rozhodli na sneme o 15 opatreniach na zvýšenie životnej úrovne. „Je to záväzné rozhodnutie snemu, ktorým sa musí riadiť vláda a parlament. Riešenia budeme komunikovať so sociálnymi partnermi,“ zdôraznil Fico. Podľa neho na balíček opatrení je dostatok peňazí, pretože by si nikdy nedovolil predložiť niečo, na čo by peniaze neboli. Oznámené obsahové zmeny sú podľa neho dôležitejšie ako personálne zmeny.

Maďarič je nepostrádateľná súčasť tímu, vyhlásil Fico

Predseda Smeru Robert Fico považuje Mareka Maďariča za nepostrádateľnú súčasť tímu. „Preto s jeho súhlasom navrhujem, aby ste opätovne Maďariča zvolili za podpredsedu strany,“ povedal Fico v sobotu na sneme.

Užšie vedenie strany Smer v prestávke rokovania straníckeho snemu presvedčilo Mareka Maďariča, aby kandidoval na post podpredsedu. Maďarič v sobotu pred snemom oznámil novinárom, že o tento post sa uchádzať nebude. Dodal, že dôvody na takýto krok zverejní po ukončení snemu.

Maďarič povedal delegátom, že neprichádzal na snem s tým, že bude kandidovať na podpredsedu strany. Pripomenul, že pred dvoma týždňami sa funkcie vzdal. „Minulý rok mi predsedníctvo piatykrát zverilo vedenie veľkej volebnej kampane. Šyrikrát sme boli úspešní. Tentoraz prišla prehra. Z prehier treba vyvodiť dôsledok,“ uviedol.

Upozornil, že po víťazstve v parlamentných voľbách dochádza k poklesu Smeru. „Po prezidentských voľbách boli eurovoľby, pokles preferencií. Začali sme padať, na čo Smer nebol zvyknutý,“ uviedol. Podľa neho treba povedať, čo v Smere robili zle, kde robia chybu. „Ocitli sme sa v kritickom momente, keď rozhodnutia urobia zo Smeru kľúčovú stranu. Ak tento moment podceníme, môžeme sa vydať na cestu HZDS a SDKÚ,“ vyhlásil. Smer je podľa Maďariča stále stranou veľmi silnou a dôveryhodnou.

„Často sa však prejavujeme aroganciou moci. Na jednej strane sa vykonala fantastická práca. Na druhej strane v tomto úsilí sme trochu strácali cit pre bežné potreby ľudí tak, ako nám to bolo dlhé roky vlastné,“ uviedol. Aj vo vedení strany podľa neho prevládol názor, že pre zastavenie trendu poklesu treba urobiť nejaké obsahové a personálne zmeny. Maďarič bol za to, aby sa urobili takéto rozhodnutia, čím skôr, lebo trend môže byť opačný. „Je šanca, aby Smer ako prvá veľká strana, dokázal vyvodiť sebareflexiu a dokázal sa reštartovať,“ zdôraznil.

Smer musí dostávať do funkcií ľudí, ktorí sú politicky životaschopní, ktorí sa na nižších úrovniach už presadili. „Táto strana nebude vždy vedená charizmatickým predsedom. Úspech tejto strany sa bude vytvárať aj cez predstaviteľov vo vláde i v samospráve. Preto si treba dať záležať na nových ľuďoch,“ zdôraznil. Smer by sa mal podľa neho vrátiť k tomu, čo ho dvakrát posunulo do vlády. Národný a sociálny pilier. „V oboch sme zvlažneli. Musíme byť aktívnejší,“ konštatoval.

Maňka oznámil koniec vo funkcii podpredsedu strany

Podpredseda Smeru Vladimír Maňka končí vo funkcii. V sobotu vzdanie sa funkcie oznámil na mimoriadnom pracovnom sneme. Podpredsedom strany sa stal pred deväťapol rokom. „Budeš chodiť ako vedúci delegácie strany Smer vo frakcii Socialistov a demokratov v Európskom parlamente, na predsedníctva,“ povedal po prejave Maňku predseda strany Robert Fico, ktorý mu zároveň poďakoval za činnosť. „Často chodil so slzami v očiach, čo mu zanechal predchodca, aké boli na neho útoky,“ uviedol Fico.

Maňka teda zostáva vedúcim slovenskej delegácie strany Smer vo frakcii Socialistov a demokratov v Európskom parlamente a chce sa naplno venovať tejto práci a práci europoslanca. Maňku má nahradiť štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Dušan Čaplovič, o ktorého výmene sa hovorilo by mal vo funkcii zostať. V najbližších dňoch však má prísť o ministerskú funkciu v rezorte školstva. Ako minister ho má nahradiť práve Pellegrini.