Nemci Američanom neveria

Andrej Matišák, Pravda | 11.07.2014 07:11
Barack Obama, Angela Merkelová Foto: ,
Barack Obama a Angela Merkelová.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová má americký problém. Šéfka vlády sa dlhodobo snaží o dobré vzťahy s USA. Séria špionážnych škandálov však zasahuje do vzťahov Berlína a Washingtonu.

A hoci Merkelová problémy rieši skôr v tichosti, čelí aj tlaku verejnosti, ktorá nie je Amerike momentálne príliš naklonená. Pravdepodobne aj preto Nemecko včera vyhostilo hlavného predstaviteľa tajných služieb USA v krajine. Medzi spojencami je to veľmi nezvyčajný krok.

Len 31 percent voličov kancelárkiných kresťanských demokratov vníma Spojené štáty ako dôveryhodné. Vyplýva to z prieskumu agentúry Infratest Dimap, ktorý zverejnil denník Wall Street Journal. Ešte horšie je to s voličmi SPD, ktorá je vo veľkej koalícii s Merkelovej CDU/CSU. Z podporovateľov sociálnej demokracie si len 25 percent myslí, že je dôvod USA dôverovať.

Prieskum pritom vznikol v dňoch 2. až 3. júla. Teda ešte predtým ako sa prevalilo, že CIA si najala za 25-tisíc eur pracovníka nemeckej rozviedky, aby ju informoval o aktivitách v parlamente. Muža zadržali a Berlín podľa médií rieši ešte jeden prípad dvojitého špióna, ktorý vraj tiež pracoval pre USA. Minulý rok sa zase ukázalo, že Američania odpočúvali mobil Merkelovej. Vyplynulo to z materiálov, ktoré zverejnil bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden.

"V názoroch na to, ako vytvoriť rovnováhu medzi bezpečnosťou a zasahovaním do občianskych slobôd, sú v prípade Nemecka a USA hlboko zakorenené rozdiely,“ uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert. „Má to dosah na dôveru vo vzťahu, ktorý však nie je založený len na histórii, ale aj v súčasnosti je mimoriadne dôležitý,“ povedal Seibert.

Nad aférami krúti hlavou Constanze Stelzenmüllerová z organizácie German Marshall Fund. "Neviem, čo si naši americkí priatelia mysleli. Bolo to mimoriadne nekompetentné,“ uviedla odborníčka na medzinárodné vzťahy pre magazín Time. Podľa Stelzenmüllerovej stratu dôvery medzi Berlínom a Washingtonom môžu vnímať najmä mladší voliči.

„Vzťahy medzi USA a Nemeckom sú v štádiu neistoty, či dokonca zmätenosti,“ reagoval pre Pravdu Wilfried Mausbach z Centra pre americké štúdie na univerzite v Heidelbergu. Odborník si nemyslí, že škandály zásadne zmenia nemecko-americké vzťahy. Merkelová však možno bude musieť reagovať na nespokojnosť verejnosti.

"Skôr či neskôr Berlín a Washington môžu pristúpiť k pragmatickejšej aliancii. Nemci si uvedomia, že v medzinárodných vzťahoch neexistujú priatelia, ale len záujmy, a prehodnotia pomer medzi takzvanou Realpolik a idealizmom v zahraničnej politike. Nebude to znamenať koniec spojenectva Nemecko a USA. Bude to však závažný posun od aliancie zo studenej vojny, ktorá vyslovene zdôrazňovala kultúrne a emocionálne základy atlantickej komunity,“ predpokladá Mausbach.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ