Na operáciu už pacienta pripraví aj obvodný lekár

Zlatica Beňová, Pravda | 27.07.2014 15:00
lekár, pacient, operácia, EKG Foto:
Jedným zo základných predoperačných vyšetrení je aj EKG, ktoré určuje fyziologické vlastnosti srdca.
Pacient pred operáciou už nebude musieť chodiť po lekároch pre predoperačné vyšetrenia. Od začiatku júla mu ich môže urobiť jeho všeobecný lekár.

Podmienkou je, že musí mať v ambulancii prístrojové vybavenie na meranie srdca – EKG. Dnes však ešte v mnohých ambulanciách chýba. Rozhodnutie, kto predoperačné vyšetrenie urobí, bude na lekárovi, ale aj na samotnom pacientovi.

Túto zmenu v kompetenciách všeobecných lekárov prinieslo nové odborné usmernenie ministerstva zdravotníctva. Výkon im začala uhrádzať aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Za každé predoperačné vyšetrenie dostane lekár 13 eur.

Pri predoperačnom vyšetrení ide o správne zhodnotenie zdravotného stavu, podľa ktorého anestéziológ pripravuje operáciu. Doteraz predoperačné vyšetrenia vykonávali internisti. Nové usmernenie by preto malo ušetriť pacientom čas. Ak od chirurga dostane termín operácie, tak sa vráti k všeobecnému lekárovi. Ten ho už nemusí znova posielať na predoperačné vyšetrenie k internistovi. V prípade, že nepôjde o rizikového pacienta, urobí mu interné vyšetrenie sám.

Mnohí lekári o tejto kompetencii podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR Ladislava Pásztora nevedia. Ako ďalej uviedol, väčšina obvodných lekárov si na takého úkony pre ich náročnosť netrúfne a prenechajú ich mladším kolegom. „Myslím si, že tieto vyšetrenia si trúfnu robiť len všeobecní lekári, ktorí majú atestáciu z interného lekárstva,“ konštatuje Pásztor. Vždy je však podľa neho pozitívne, ak sa kompetencia lekára zvyšuje, no teraz je ešte otázne, či tieto vyšetrenia budú akceptovať anestéziológovia, teda tí, ktorí na základe tohto vyšetrenia majú pacienta uspať.

Anestéziológ Branislav Serva hodnotí nové kompetencie všeobecných lekárov ako prínos. „Svojich pacientov poznajú, sú kvalifikovaní a môžu realizovať základné lekárske vyšetrenia. V každom prípade nech vyšetrenia urobí ktorýkoľvek ošetrujúci lekár, všetky výsledky skončia u anestéziológa, ktorý ich vyhodnocuje a určuje ďalší postup. Napríklad, aký je najvhodnejší typ anestézie a podobne,“ dodáva Serva. Podľa neho sa celá predoperačná príprava zjednoduší, ambulancie špecialistov nebudú také preplnené.

Súčasťou predoperačného vyšetrenia je napríklad vyšetrenie krvi, či má pacient dostatok červených aj bielych krviniek, železa, akú má krvnú skupinu. Z biochemického vyšetrenia sa zisťuje, ako pracujú obličky, pečeň či pľúca. Ďalšie vyšetrenia majú ukázať, či by pacient mohol počas operácie vykrvácať, alebo či nemá infekcie.

Jedným zo základných predoperačných vyšetrení je aj elektrokardio­logické (EKG), ktoré určuje fyziologické vlastnosti srdca, jeho schopnosť pumpovať krv. Viacerí všeobecní lekári už majú tieto prístroje vo svojich ambulanciách. Lekári Ján Hencel z Podolínca a Jozef Škunta z Nemšovej tvrdia, že je nezmysel, aby nerizikového pacienta preháňali na vyšetrenie k internistovi.

„Nevidím dôvod, prečo by som mal pacienta so žlčníkom na predoperačné vyšetrenie poslať inde, takisto napríklad nemusím preháňať k internistovi ani stabilizovaného hypertonika. Myslím si, že to bude pre mojich pacientov jednoduchšie,“ hodnotí Škunta, ktorý má v ambulancii aj prístrojové vybavenie, napríklad EKG. Podľa neho predoperačné vyšetrenia budú lekári robiť. Určite zohráva dôležitú úlohu aj to, že tieto výkony uhrádza zdravotná poisťovňa.

„Predoperačné vyšetrenia svojim pacientom vykonávam, hradí ich aj Všeobecná zdravotná poisťovňa,“ hovorí ďalší lekár Hencel, ktorý má atestáciu aj z interného lekárstva. Predoperačné vyšetrenia uhrádza všeobecným lekárom najväčšia zdravotná poisťovňa od júla tohto roka. „Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne pri príprave na operáciu nebudú musieť navštíviť viacerých lekárov, nakoľko všeobecný lekár im bude môcť poskytnúť komplexnú predoperačnú prípravu,“ tvrdí hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová.

Rovnako postupuje aj zdravotná poisťovňa Dôvera. „Po dohode so všeobecnými lekármi uhrádzame v rámci kapitácie a po splnení podmienok aj laboratórne vyšetrenia a EKG nad rámec kapitácie. Tieto vyšetrenia sú súčasťou väčšiny predoperačných vyšetrení,“ tvrdí hovorkyňa Monika Šimunová. O koľko eur ich budú mať lekári zvýšené, nespresnila.

Ministerstvo zdravotníctva hovorí o reforme, ktorá sa začína od pacienta a dáva mu možnosť, aby nemusel navštevovať viacero lekárov ako doteraz. „Snažíme sa nahradiť chodenie pacienta od dverí k dverám komunikáciou medzi lekármi,“ vysvetľuje ministerka Zuzana Zvolenská. Všeobecný lekár bude môcť urobiť predoperačné vyšetrenie tým pacientom, ktorí nemajú ťažké diagnózy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ