Anketa ukáže, či chce Poprad základňu NATO

Pravda, Jana Trebulová | 08.09.2014 16:10, aktualizované: 
Poprad Foto:
Poprad.
Popradčanov prekvapilo vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku na summite NATO, že v Poprade môže vzniknúť vojenská základňa. O plánoch štátu samosprávu nik neinformoval. Primátor Anton Danko s tým nesúhlasí. Na stránke mesta bola spustená anketa, v ktorej sa obyvatelia môžu k zámeru vyjadriť.

Prezident Andrej Kiska spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom hovorili o vytvorení logistickej základne na minulotýždňovom summite NATO vo Walese. Slúžiť by mohla napríklad na prepravu munície. Domáci na sociálnych sieťach základňu odmietajú.

O zámere primátor Popradu Anton Danko nevedel. „Dodnes ma v tejto veci nikto nekontaktoval a dozvedel som sa o tom až z médií. Sme si vedomí toho, že zriadenie logistickej základne pri našom meste je mimo kompetencie samosprávy, nikto sa nás na to nebude pýtať a my to nemôžeme zakázať. O týchto veciach totiž rozhoduje prezident a vláda. Ako obyvateľ Popradu som však zásadne proti zriadeniu takejto strategickej základne,“ uviedol Danko.

Keďže občania boli podľa primátora postavení pred hotovú vec, mesto na svojom webe spustilo aspoň anketu týkajúcu sa pripravovanej základne. „Získané názory by mali byť dodatočným vyjadrením postoja Popradčanov a mesta k tejto závažnej téme a spôsobu jej komunikácie,“ doplnil Danko.

Rezort obrany tvrdí, že o vybudovaní centra ešte vôbec nie je rozhodnuté. „Multifunkčná logistická základňa v Poprade, ktorá by mala slúžiť pre účely NATO, je len jednou z viacerých možností, ktoré Slovensko aliancii ponúklo. Dnes je o nej predčasné hovoriť, pretože našu ponuku musia v prvom rade posúdiť vojenské autority NATO,“ reagovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Podobne odpovedal aj hovorca prezidenta Peter Petrus. „Ponuka o možnom logistickom centre v Poprade je len v štádiu návrhu. Ten urobilo ministerstvo obrany pred summitom vo Walese a ešte sa o ňom bude diskutovať,“ zdôraznil.

K základni sa minulý týždeň vyjadril aj premiér Robert Fico. Pre televíziu TA3 povedal, že kľúčové by bolo, na čo by slúžila. „Pokiaľ ide o logistiku a tréning, nevidím v tom zásadný problém. Problém by bol, keby sme boli požiadaní o vytvorenie akejsi základne s personálom. Moja osobná odpoveď by bola nie,“ vyhlásil.

Podľa bezpečnostného experta Juraja Zábojníka je veľmi predčasné návrh hodnotiť. „Najprv by sme museli vedieť, čo konkrétne by v základni bolo, na čo by slúžila, aké by mala pozitíva a negatíva. Všetky tieto skutočnosti by museli byť obyvateľom zrozumiteľne vysvetlené, aby sa mohli správne rozhodnúť. Myslím si, že slovo občanov má vždy najväčšiu váhu a nikdy by sa naň nemalo zabúdať,“ uzavrel Zábojník.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ