Záchranky už bez EKG nebudú

Zlatica Beňová, Pravda | 17.09.2014 20:00, aktualizované: 
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská zlepšuje vybavenie záchraniek.
Modernejšie a rýchlejšie záchranky. Ministerstvo zdravotníctva zavádza pravidlá pre vybavenie sanitiek, ale aj operačných stredísk, ktoré ich na výjazdy posielajú.

Od októbra by v každom aute nemal chýbať defibrilátor s monitoringom srdca EKG, všetky sanitky by mali byť vybavené novými liekmi. S operátorom bude posádka auta komunikovať cez internet. Jediným kliknutím na tablete oznámi, či sú pri pacientovi, alebo na ceste do nemocnice, alebo voľní.

Zdravotnícky rezort pripravil návrh na zmenu ministerského výnosu o záchrannej zdravotnej službe. Riaditeľka komunikačného odboru Zuzana Čižmáriková povedala, že cieľom zmien je uľahčiť komunikáciu medzi operačným strediskom a záchrankami. „Taktiež sa dopĺňa vybavenie slúžiace na starostlivosť o dýchacie cesty, obnovu a podporu vitálnych funkcií a vybavenie slúžiace na starostlivosť o život ohrozujúce stavy a lieky na základe reálnych potrieb z aplikačnej praxe,“ uviedla Čižmáriková.

Firmy, ktoré záchranné stanice prevádzkujú, sa zatiaľ vyjadrujú opatrne. Návrhy ministerstva vítajú, pretože pomôžu skvalitniť prvú pomoc. Zvýšia sa im však náklady. Riaditeľ Záchrannej služby Košice Ján Šteso zatiaľ hodnotí, že veľké zmeny v rozpočte asi nebudú. Matej Polák riaditeľ firmy ZaMED, ktorá prevádzkuje 14 ambulancií na juhu Slovenska, k tomu povedal, že zvýšené náklady dokážu dočasne financovať prevádzkovatelia z vlastných zdrojov. Veria však, že neskôr dôjde ku kompenzácii zo strany štátu, a to tak, že pridá financie, ktoré idú na činnosť staníc záchranných služieb.

Prístroj na monitorovanie srdca EKG s debrilátormi majú dnes vo výbave len tie záchranky, ktoré chodia na výjazdy s lekárom. Operátori ich posielajú za pacientmi iba v kritických situáciách. Sanitky bez lekára idú k všetkým ostatným prípadom.

Podľa nového výnosu ho budú musieť mať všetky vozidlá. Záchranár Viliam Dobiáš hovorí, že ide o kvalitnejší prístroj na oživovanie – defibrilátor, ktorý robí aj monitoring srdca. Okrem lekára tak bude tento prístroj obsluhovať aj záchranár. „Plusom je, že všetky sanitky dostanú povinnosť mať modernejší prístroj. Vedia ho používať už aj záchranári, nielen lekári,“ zhodnotil hlavný odborník ministerstva pre zdravotnícke záchranárstvo Roland Száz.

Polák podotkol, že takéto vybavenie je u nich štandardom, vo výbave iných však chýba. ZaMED používa EKG monitor na všetkých svojich staniciach. „Hrubým odhadom možno konštatovať, že až štvrtina všetkých zásahov vyžaduje EKG diagnostiku,“ do­dal.

Moderné lieky budú mať všetky sanitky, pacientom ich však nebude môcť podať každý člen posádky. „Lieky môžu používať iba záchranári podľa stupňa kompetencie. Napríklad na infarkt môže liek podať iba lekár s vysokoškolským vzdelaním so zameraním na urgentnú medicínu,“ uvádza Száz. Povinnou výbavou záchranky bude aj tablet. Posádka jedným klikom odošle stredisku správu, či sú pri pacientovi, alebo na ceste do nemocnice, alebo voľní. Operátor na obrazovke uvidí aj to, akou rýchlosťou sa vozidlo pohybuje a či má zapnutý maják. Tento systém sa zatiaľ v praxi dva roky testoval, od októbra ho už bude musieť mať každé vozidlo.

Hovorca operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (155) Boris Chmel tvrdí, že v súčasnosti je monitoring pomalý. „Sanitka sa zahlási, že ide na výjazd, ale prenos dát je pomalý, na hlásenie využívajú telefóny a vysielačky. Monitoring vozidla funguje s desaťsekundovým meškaním,“ uviedol Chmel. Po novom by sa to podľa neho malo zlepšiť, malo by ísť o modernejší a rýchlejší systém. Operačné stredisko bude vedieť rýchlejšie reagovať.

Riaditeľ Záchrannej služby Košice Šteso tvrdí, že tablety na komunikáciu používajú už teraz. „Skutočnosť je taká, že máme od operačného strediska tablety a vysielačky a tými hlásime statusy. Samozrejme, existujú dokonalejšie spôsoby monitorovania a na nich spolupracujeme spolu s operačnými strediskami,“ uviedol Šteso.

Ministerstvo zdravotníctva zavádza aj lepší manažment pacientov pri hromadných nehodách. Vedúci záchranného tímu ich bude označovať farebnými páskami podľa stupňa zdravotného stavu. Červenú pásku dostane ten, kto je v ohrození života, žltnú ten, ktorého zranenie neohrozuje na zdraví. Návrh výnosu je ešte v pripomienkovacom konaní a ešte nejde o konečné znenie. Ak prejde celým legislatívnym procesom, mal by platiť od októbra tohto roka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ