Ukrajinskí nacionalisti sú čoraz trúfalejší

Boris Latta, Pravda | 18.09.2014 17:00
Dmytro jaroš Foto:
Líder ukrajinského Pravého sektora Dmytro Jaroš
Národnú diktatúru a revolučný tribunál v trvaní niekoľkých rokov navrhuje Organizácia ukrajinských nacionalistov (OUN). Na jednej zo sociálnych sietí o tom vo štvrtok informoval Nikolaj Kochanovsky, veliteľ práporu OUN.

„Voľby treba zrušiť, vyhlásiť oficiálne vojnový stav a bojovať do víťazného konca. Zároveň treba vytvoriť revolučný tribunál a zničiť oligarchát,“ cituje portál Lenta.ru ukrajinského nacionalistu. Kochanovsky reagoval aj na osobitný štatút pre Donbas, ktorý poslanci schválili v utorok. Tvrdí, že ide o „zradu Ukrajiny“. V rovnakom duchu vystúpil aj veliteľ práporu Donbas Semion Semenčenko, ktorý žiadal zrušiť prijatú zákonnú normu.

Olej do ohňa nespokojnosti radikálnych nacionalistov prilial vo štvrtok aj Dmytro Jaroš, líder Pravého sektora. Rozhodnutie poslancov schváliť návrh prezidenta Petra Porošenka, ktoré musí ešte hlava štátu podpísať, charakterizoval ako „protiústavný a protištátny“.

„Ak sa Petro Aleksejevič Porošenko nespamätá, tak u nás na Ukrajine budeme mať nového prezidenta a vrchného veliteľa… Ak niekto tomu neverí, tak nech napíše list Janukovyčovi. Ten potvrdí, že nemožné sa stáva možným,“ napísal vo štvrtok na svojej internetovej stránke Jaroš. Samotný zákon o osobitnom štatúte Donbasu platný na tri roky charakterizoval ako „protiľudový“ a nemá podľa Jaroša „žiaden význam ani právnu silu“ kvôli tajnému hlasovaniu o ňom.

Ako je známe ukrajinský parlament v utorok za zatvorenými dvermi a na tretí pokus schváli zákon o osobitnom štatúte v niektorých regiónoch Donbasu. Podľa neho sa v Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlasuje osobitný režim v trvaní troch rokov. Za návrh hlasovalo 227 poslancov napriek tomu, že radikáli z Pravého sektora pod oknami snemovne demonštrovali opačný názor. Nakoniec si to odpykal bývalý poslanec za voľakedy vládnu Stranu regiónov Vitalij Žuravsky, ktorý ešte v roku 2012 navrhol zákon umožňujúci tvrdé zásahy voči demonštrantom. Rozvášnený dav nacionalistov ho pri odchode z parlamentu hodil do odpadkového kontajnera. (Video z incidentu a správu si môžete pozrieť pod titulkom Bitka v Kyjeve: Nahnevaní Ukrajinci hodili nenávideného politika do odpadkov.)

Už v lete 2014 aktivisti kyjevského Euromajdanu nevylučovali, že Porošenka môže stihnúť osud Janukovyča. Reagopvali tak na rozhodnutie prezidenta vyhlásiť dočasné prímerie v rámci tzv. protiteroristickej operácie na Donbase trvajúcej od apríla. Nespokojenci zároveň žiadali Porošenka, aby vyhlásil v krajine vojnový stav.

Napriek spomínaným vyjadreniam lídrov nacionalistov ukrajinská vládna moc odmieta tvrdenie o existencii nebezpečenstva čoraz trúfalejších radikálov. Neraz sa v tejto súvislosti spomína propagandistická „ruská stopa“. Ibaže najnovšie v stredu večer sa napríklad v západoukrajinskom Ľvove konal pochod nacionalistov pod ochranou polície zachytený na amatérskom videu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ