Elektronické trhovisko začne ostrú prevádzku vo februári

SITA | 22.01.2015 12:48
Elektronické trhovisko, ktoré je súčasťou Elektronického kontraktačného systému (EKS), začne ostrú prevádzku od 1. februára tohto roka.

Všetky inštitúcie, ktoré majú povinnosť nakupovať prostredníctvom elektronického trhoviska budú mať jeden mesiac, aby sa zaregistrovali. Povinne používať tento systém budú od 1. marca. Informoval o tom vo štvrtok na tlačovej konferencii minister vnútra Robert Kaliňák. Z údajov, ktoré šéf rezortu vnútra poskytol médiám vyplýva, že v testovacej prevádzke sa uskutočnilo 210 obchodov v hodnote 1,5 mil. eur. Úspora finančných prostriedkov predstavovala 302 tisíc eur a na jedno verejné obstaranie pripadlo deväť ponúk. V súčasnosti je zaregistrovaných 4 300 dodávateľov a 2 270 objedná­vateľov.

Podľa premiéra Roberta Fica je takzvaný štátny eBay významný nástroj v boji proti špekulantom a ľuďom, ktorí sa snažia korumpovať. „Pripravili sme veľmi účinný nástroj na obchodovanie pre všetky štátne inštitúcie, pre všetky samosprávy, ako aj obce, ktoré budú prostredníctvom tohto systému nakupovať bežné tovary a služby,“ vyhlásil. Fico zároveň dodal, že príklady, ktoré mu poskytol minister vnútra, preukázateľne potvrdzujú, že ide o nielen transparentný, ale aj efektívny spôsob nakupovania. „Ja som si pozrel jednu štátnu inštitúciu, ktorá takýmto spôsobom išla nakupovať tonery a na záver sme videli, že cena bola prakticky skoro o 50 percent nižšia ako cena, ktorú táto štátna inštitúcia bola pripravená zaplatiť,“ dodal.

Podľa Fica je to historicky najtransparentnejší spôsob nakupovania z verejných zdrojov. Ako upozornil, kým predchádzajúca vláda v rokoch 2010 až 2012 sa chválila, že vo verejných obstarávaniach má v priemere necelých troch uchádzačov na jednu súťaž, samotné ministerstvo vnútra sa dnes pohybuje na čísle 5,1 a elektronické trhovisko sa dostalo v priemere na 9,3 ponúk pri jednom obchode. „Čiže hovoríme skoro o desiatich ponukách na jeden obchod, čo významne znižuje cenu, zvyšuje transparentnosť. Tu jednoducho nemôže nikto prísť, kto by ponúkal nejaké úplatky, špekuloval. Je to čisté ako oko,“ povedal Fico. Premiér taktiež privítal zámer ministerstva vnútra, aby sa elektronické trhovisko týkalo aj nadlimitných zákaziek. „Verím, že sa nám to podarí do leta,“ uzavrel Fico.

Elektronický kontraktačný systém sa skladá z elektronického trhoviska, dynamického nákupného systému a elektronickej podpory procesov verejného obstarávania. Zadávateľom projektu bolo Ministerstvo vnútra SR. Realizáciu projektu má na starosti konzorcium firiem Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Prvá časť kontraktačného systému, elektronické trhovisko, začala svoju prevádzku začiatkom júla minulého roka. Povinnosť nakupovať na elektronickom trhovisku majú štát, obce, vyššie územné celky, ale aj subjekty nimi spravované ako napríklad, nemocnice, školy, sociálne zariadenia. Finančné limity nákupu sú stanovené pri tovaroch a službách od tisíc eur do 134 tis. eur pre štát, resp. do 207 tis. eur pre ostatných. Maximálny limit pri stavebných prácach je do 5,186 mil. eur.