Fico: Prichádza zvrat v rodinnej politike. Vyhlásil výzvu na rozšírenie škôlok

SITA | 26.01.2015 17:45
Robert Fico, Juraj Draxler Foto: ,
Premiér Robert Fico (vpravo) a minister školstva Juraj Draxler na tlačovej besede k predstaveniu deviateho opatrenia vlády zo sociálneho balíčka - zvýšenie kapacity materských škôl.
Ministerstvo školstva vyhlasuje výzvu na rozširovanie kapacít materských škôl. O 9,5 milióna eur sa budú môcť uchádzať škôlky zriadené obcami a mestami. Ďalšieho pol milióna eur vyčlenili pre špeciálne štátne materské školy.

Celá suma 10 miliónov eur je len prvým krokom. Štát chce v ďalšom období kombinovať zdroje štátneho rozpočtu a európske fondy a preinvestovať v tejto oblasti do roku 2023 viac ako 100 miliónov eur. Na tlačovej besede to povedal predseda vlády Robert Fico.

Fico zároveň zdôraznil, že je nutné si uvedomiť, že v minulosti malo Slovensko vybudovanú širokú sieť materských škôl. Po roku 1989 sa však začali rušiť materské školy a budovy sa predávali na iné využitie. „Náš program zvyšovania kapacít materských škôl predstavuje zvrat vo vnímaní úlohy vzdelávania, výchovy a rodinnej politiky,“ dodal Fico s tým, že Slovensko dnes dosahuje 65-percentnú zamestnanosť obyvateľov vo veku 20 až 64 rokov a jeden z cieľov je zvýšiť zamestnanosť tejto skupiny na minimálne 75 percent. Jedným z dôvodom nižšej zamestnanosti je pritom práve nízka miera zamestnanosti žien, ktoré ostávajú doma s deťmi.

Vláda sa zároveň zaviazala zvýšiť zaškolenosť detí vo veku štyri až šesť rokov v škôlkach na 95 percent do roku 2020. To predstavuje 119-tisíc detí, kým dnes ich máme v škôlkach umiestnených 92-tisíc.

Minister školstva Juraj Draxler vníma situáciu s kapacitami materských škôl ako kritickú. Táto výzva je podľa neho pilotná. Trvať bude do 25. februára.

Takmer 10-tisíc žiadostí rodičov sa zamietne

Ako už v decembri informovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, zriaďovatelia materských škôl budú môcť peniaze využiť napríklad na prístavbu, nadstavbu, prispôsobenie priestorov bývalých materských škôl a detských jasieľ na triedy materských škôl. Rovnako môžu adaptovať aj iné priestory, najmä nedostatočne využívané priestory základných aj stredných škôl, prípadne aj vystavať nové materské školy.

Počet nevybavených žiadostí o prijatie do materských škôl sa zvýšil z 1 679 v roku 2004 na 9 682 v roku 2013. Takmer polovica neuspokojených žiadostí je v Bratislavskom kraji, v ostatných krajoch sa pohybuje od päť percent v Banskobystrickom kraji po 10 percent v Žilinskom kraji. Najhoršia situácia je v okresoch Bratislava II, Bratislava V, Senec, Bratislava III, Bratislava IV, Žilina a Trnava.

Vláda zároveň pripravuje projekt, ktorým chce podporiť vytváranie tzv. detských kútikov vo firmách. Ak dá firma k dispozícii priestor na vytvorenie takéhoto detského kútika, vláda zaplatí kvalifikovaného pracovníka, ktorý sa bude o deti starať, a tiež napríklad hračky pre deti. Na projekt, ktorý by sa mal začať vo februári alebo marci tohto roka, vláda vyčlenila 23 miliónov eur.